mojprzepisna.pl | Ptasie mleczko Na przekór pogodzie i porze roku Zrobiłam tą piankę bo bardzo chciałam wypróbować termometr cukierniczy. Zarówno przepis jak i termometr super się sprawdziły
moj przepis namojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną
moj przepis natego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru postawiłam sobie, że wreszcie uda mi się opracować przepis, który udaje się zawsze. Problematyczny za każdym razem był mus, jednym razem był zbyt płynny, innym razem się zważył. Postanowiłam opracować własną recepturą i całe szczęście wreszcie się udało. Składniki (na tortownicę 16 cm): Biszkopt: 2 jajka- osobno białka(...)galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier puder- po 1-2 łyżki, nadal ubijając. Dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam na wolnych
Mango Papajaszklanki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidwukolorową babkę. Jest puszysta, smaczna i długo zachowuje świeżość (o ile oczywiście nie zostanie od razu zjedzona). Zachęcam, bo taka babka w łaty, to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast. Spróbujcie. Czyż taka łaciata babka nie wygląda pysznie? Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. 2016-04-21 17:44:26 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju "kruszonki"). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
Słodkie okruszkipuszysta rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym w takiej postaci, na pewno zrobi wrażenie na każdym ukochanym ;) Składniki na kakaowe serduszka: 15 g masła (w temperaturze pokojowej) 1 białko (w temperaturze pokojowej) 15 g cukru pudru 20 g mąki pszennej 10 g kakao Składniki na roladę: 4 jajka - rozm. L (w temperaturze pokojowej) 70 g drobnego cukru do wypieków(...)środki każdego z nich (fot.1) . Deskę pokrytą papierem z serduszkami umieścić w lodówce na kilkanaście minut. Dzięki temu masa nieco stwardnieje i nie będzie się mieszała z zasadniczym ciastem na roladę. Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach przez ok. 5 - 7 minut, aż masa będzie jasna
Świat Ciastanieziemski zapach w domu... Od razu jest jakby bardziej... rodzinnie i przyjemnie. To jak ocieplenie jesieni. SKŁADNIKI: - mąka owsiana (bezglutenowa) 440-450 g, - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek, - zioła i dodatki (u nas: bazylia, oregano, siemię(...)masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać mąką. Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką. Dokładnie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy czym chcemy. Przykrywamy ściereczkę, czekamy aż urosną. Wstawiamy
Wypisz Wymalujprzypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie: Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę i zagotowujemy(...)Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody. Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki
Symfonia Smakówsię rozpuścił, następnie dodajemy jedną galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy
Zainspirowana w kuchniwierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C. Moja wersja (poniżej) różni się trochę od oryginału. Użyłam 125 gr jogurtu, taki kubeczek był moją miarką, a ciasto wykonałam jak babkę, przy użyciu miksera. Wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a jogurt wyjęłam z lodówki 2 h przed przystąpieniem do pieczenia. 1 kubeczek 125 g jogurtu waniliowego(...) oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem
Mia Cucina Sofietaproszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białka na puch, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem
Gotowanie moimi oczamiupiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka 180 g cukru pudru 150 g masła 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki(...)aromatu migdałowego i waniliowego szczypta soli 100 g całych migdałów gruba posypka cukrowa Wykonanie -Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C -Żółtka oddzielić od białek. - Białka ubić /z łyżką cukru/ na sztywną pianę. -Z pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku
Zakamarki mojej kuchnipomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Nie robić tego zbyt długo. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, włożyć pojedynczo do woreczków i schłodzić w lodówce. Każdy kawałek ciasto osobno wałkować. Najlepiej, aby blat kuchenny delikatnie oprószyć mąką. Za pomocą foremek wycinać kształty. Każde ciasteczko delikatnie(...)piec się tak długo, aż delikatnie zmienią kolor na jasnozłoty. Upieczone i ostudzone ciasteczka udekorować lukrem*, kolorowymi perełkami/orzeszkami i cukrem** *aby przygotować lukier na samym początku trzeba ubić białko na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli cukier puder. Miksować cały czas, aż uzyskamy gęsty lukier; przygotowaną masę można podzielić na 2 części i do jednej z nich wsypać
Ugotowaćpapierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 4 duże jajka lub 5 małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła(...)wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Masę serową włożyć do garnka i podgrzewając na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Należy prawie cały
Na słodko lub wytrawnieżółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka, wysypujemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie(...)cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęścietroszkę , bo sezon truskawkowy u mnie dopiero się zaczyna..następnym razem dam dużo więcej...Ciasto upiekłam w ramach Ciasta na niedzielę .. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru 125 ml oleju 125 ml jogurtu naturalnego 35 dkg mąki pszennej 30 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 800 g świeżych(...)pieczenia i kakao. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej
Moje domowe kucharzenielubię najbardziej, słodkości. Proste ciasto, które przygotowałam w formie tortu urodzinowego. Połączenie smaków wręcz idealne i nie za słodkie, jednak sprawiające ogromną radość podniebienia. Rodzina jest liczna, więc tort był prostokątny, wypiekany w formie o wymiarach 39 x 23 cm. Składniki: biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku(...)wiórki czekoladowe) Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez
Niezły Młynek