stare przepisy. Tak też było i z tym oto przepisem. Do tej pory widziałam amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady(...)margaryny Dodatkowo: 3 łyżki czubate powideł śliwkowych Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem pudrem (przesianym). Żółtka dodawać partiami. Mąkę przesiać z amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25
Moje pyszne gotowaniekandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej'; document.write(" "); Składniki na spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się(...)łyżce sera, dodać mąkę, skórkę kandyzowaną. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie, szpatułką wmieszać do masy serowej. Masę serową delikatnie przełożyć na masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 1 godzinę, po godzinie sernik wyjąć, posypać pozostałą częścią ciasta piernikowego (1/4), wstawić do piekarnika
moj przepis namojej babci. Ciasto drożdżowe posiada o wiele mniej cukrów, niż choćby sernik. Drożdże są bogatym podkładem witamin z grupy B. Okazuje się, że w 100 g zawartych jest więcej witamin niż dziennie zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Ponadto znajdziemy w nich sporo potasu, fosforu, cynku, czy żelaza. Nie zabraknie w nich także błonnika oraz białka. Dlatego zachęcam(...)mąki pół szklanki letniego mleka (nie gorącego!) 2 łyżki cukru - kruszynki: 1,5 szklanki mąki. można ciut więcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce
Wołowina od rekinacoś słodkiego. Ciast z masami oraz innych przekładanych nie lubi, więc postanowiłam upiec zwykłego biszkopta który znikł natychmiast! Składniki; 5 jajek 3/4 szkl. cukru pół szkl. mąki pszennej (ja uzyłam tortowej) pół szkl mąki ziemniaczanej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 3 łyzki kakao 2 łyzki wiórków kokosowych 5- 6 małych papierówek Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)jednym żółtku i nadal ubijamy. Na samym końcu dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy delikatnie łyżką (ja mieszam drewnianą). Foremke wykładamy papierem i natłuszczamy. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka umyte i obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka
Radość kipiąca uśmiechem.dżemu brzoskwiniowego truskawki owoce i kwiaty do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (duża, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia(...)połączy się w jednolitą całość. Składniki ponczu łączymy razem. Wodę zagotowujemy z cukrem (cukier powinien się rozpuścić), dodajemy aromaty i zestawiamy z palnika - czekamy aż syrop przestanie wrzeć. Białka ubijamy na sztywno, a następnie wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop. Miksujemy aż piana wystygnie. Składniki polewy wkładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy
Czary - gary w kuchniPrzepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar. Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki(...)przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę (w trakcie można stopniowo dodawać odrobinę cukru). Do schłodzonej masy dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Bardzo ostrożnie mieszamy z ubitą pianą (dużą drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Gdy uzyskamy jednolitą masę przelewamy ciasto na formę prostokątną wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoce
KasiekGotujeporze. Nic dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki(...)jednym żółtku cały czas miksując. Ubij pianę z białek na sztywno. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj z makiem, a następnie z maślaną masą. Dodaj teraz pianę, delikatnie mieszając. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Przekrój śliwki na pół, wypestkuj i ułóż na wierzchu ciasta lekko dociskając. Wstaw pieguska do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaoraz świeżą marchewkę. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego ciasta, zapewniam, że ten przepis jest w sam raz na początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam! Składniki : 400 g marchewki 130 g mąki owsianej 4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich(...)Orzechy i bakalie posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać marchewkę. W innej misce wymieszać mąkę i przyprawy oraz proszek. Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka. Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać. Piec
Chocolate Muffin BlogJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół(...)rumu łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wąskiej blaszki
ciastkarnia na kruchym spodziewalentynkowy . Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju (może być rzepakowy ) Przygotowanie : Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz ) Teraz dodaję stopniowo po jednym żółtku ( w trakcie ubijanie dodajemy szczyptę soli ) Jeszcze dodaję(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy , mieszam delikatnie , tyle by mąka wrobiła się w całość Pieczemy w foremce w kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny
Proste Potrawynatłuścić, na to wyłożyć równomiernie plasterki brzoskwiń. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Jadło i czytadłoJeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut
Aga w kuchnimamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi
Bon Appetit Małgorzatykokosem (np. Ritter Sport) użyłam tej: http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1204_1426/97101259/Spozywcze/Slodycze/Czekolady/Czekolada-biala-o-smaku-kokosowym-200-g · 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: · 3 białka · 3-4 łyżki cukru pudru · 60 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę(...)Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut. Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać
Mania Gotowaniauzyskać tak wspaniały efekt. Ciasto jest jak puch, lekko słodkie, fajnie aromatyczne i o idealnej teksturze. Mama nadzieję, że zdjęcia to oddadzą. Kolor ciasta dzięki marchewce jest niepowtarzalny. To ciasto wpisuje do mojej listy TOP 10! Koniecznie zróbcie w weekend ;-) SKŁADNIKI: - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 120 ml oleju kokosowego podgrzanego do temp około 40 stopni C - 3 jajka(...)napowietrzenia, nie pomijaj tego elementu. Masę połącz delikatnie z pianą z białek, na sam koniec wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, gdyby patyczek był nadal wilgotny wydłuż czas pieczenia
SMYKWKUCHNI