ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:604/901)

Cesarski strudel! 259

kładziemy na środek talerza i rozciągamy dalej na 4 ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami(...)trzy razy. Dawno nie byłam z siebie taka dumna jak po upieczeniu tego strudla! Wyszedł niesamowity! I niestety muszę schować tu skromność do kieszeni! Wypróbujcie, bo nie bez powodu był to ulubiony deser cesarza Franciszka Józefa. Pewnie polecałby go nawet zza grobu :) Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Żytnie placuszki z odżywką białkową 217

oraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się rozpuściła nie pozostawiając żadnych grudek, smakiem przypomina koktajl mleczny więc jej wypicie było dla mnie samą przyjemnością ;) Składniki: jajko 4 łyżki żytnich płatków 70g gęstego jogurtu naturalnego (około(...)około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Poprawiające nastrój ciastka na patyku, czyli cake pops 170

Ostatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam

Pełny talerz
Prosty chlebek 167

Poniedziałek zaczynam od kolejnego chlebka, tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis jest prosty, bez zakwasu, na drożdżach, a dodawać można do niego swoje inne ulubione przyprawy. Co prawda  jest już po porze śniadaniowej ale zapraszam na wirtualną jego odsłonę :) Przepis na ten chlebek mam od  Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej(...)ciepłej wodzie, odstawić na parę minut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać wodę z drożdżami, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę

pink envelope
Tort świnka peppa 191

Dwa lata, jak ten czas leci. Pamiętam jak P. zawoził mnie do szpitala, gdy zaczęłam rodzić, jakby to było dziś, a to już 2 piękne lata

dom-agi.pl
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 320

coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech lepiej zacznie od... poniedziałku:))) SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowy pszenny chleb 227

tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej(...)łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nie wymagająco, ale z sercem 218

czerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego(...)powiedzieć, że nie obchodzę Bożego Narodzenia i Wielkanocy, bo wierzę cały rok. Są dni, w które nie kocha się bardziej ani tylko , ale w które można tą miłość okazać bez skrępowania, nie wstydzić się kiczowatego czerwonego serducha, iść do łóżka godzinę wcześniej, nie gasząc światła. Nie odbierajcie sobie możliwości zabawy, żeby później powiedzieć, że ja przecież nie, absolutnie . W naszym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 209

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę

Niezły Młynek
Dynia na zimę wraz z poradami 285

pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być

moj przepis na
Domowy kebab z jagnięciny 212

Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i

Niezły Młynek
Rogaliki z makiem bez nadzienia 230

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a

Z miłości do słodkości
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 219

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już

W kuchni Karmel-itki
olejek miętowy, syrop i nie tylko. 197

olejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta,  świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć(...)formą ograniczania jej niekontrolowanego rozrostu. składniki na olejek miętowy kilkanaście łodyg mięty pieprzowa  olej( w moim przypadku rzepakowy) dodatkowo naczynie ze szczelnym zamknięciem Zbieramy kilka- kilkanaście łodyg mięty bez kwiatostanów lub z kwiatami dopiero w trakcie wykształcania, najlepiej o świcie ( to wcale nie jest żart), bowiem o tej porze w liściach rośliny, znajduje się najwięcej olejków metanolu ( im słonce

Miód i pieprz
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 204

podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię dość rzadki kisiel dlatego nie dodałam zbyt wiele mąki. Zagotowałam i wyłączyłam. Żeby nie przesadzić(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka   jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania