edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć. inspiracja King Arthur Flour(...)łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja
Stare Garydodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna(...)Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze skórką w kostkę. Resztę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Liczba gruszek zależy od ilości dżemu, jaką chcemy uzyskać. Gruszki bez skórki wrzucamy do garnka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie
WojnaNaSmaki.plsurówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można je również smażyć, tak jak ja, w panierce lub bez. Wypróbujcie - nie będziecie żałować. Tym przepisem rozpoczynam cykl - najlepsze potrawy z dzieciństwa. Jeśli macie swoje ulubione potrawy z dzieciństwa, podzielcie się przepisem w komentarzach :) Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 małe jajka - mąka(...)pieprz Ziemniaki obrać, ugotować i (wystudzone) przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie
CookYourselfkaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej(...)piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!końcowy. Jeśli śniadanie znika w ustach uśmiechniętego malucha, to nie ma nic cenniejszego. Dziś zapraszam Was na kolejne spontanicznie wymyślone delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe. Spróbujcie. Możecie je podać bez słodkich dodatków, wówczas otrzymacie śniadanie wyłącznie z naturalną bananową słodyczą. Składniki: 1 średni dojrzały banan 8 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko klasy M 1 szklanka maślanki(...)Następnie dodajemy szklankę maślanki i jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy (łyżka po łyżce) mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając w trakcie, aż do połączenia składników i uzyskania ciasta o konsystencji gęstego jogurtu (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy same
Słodkie okruszkipieprzem. Na koniec solimy. Pomidory wstawiamy na górną półkę piekarnika ustawionego na 200⁰C, z termoobiegiem. Zostaną tam około 30-40 minut. Najwygodniej robić to w głębokiej blaszce do ciasta, bo pomidory puszczą trochę soku. Pilnujcie tylko, czy cebula się nie przypala. Warzywa będą finalnie mocno przypieczone. I naprawdę pyszne. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy dwie kostki rosołowe. Upieczone(...)sokiem który puściły, wlewamy je do garnka. Miksujemy całość na gładko blenderem. Spróbujcie – nie ma potrzeby już zupy niczym przyprawiać. Ta niecodzienna pomidorówka jest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu
Karo in the KitchenUwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu! Składniki: (na jedną buteleczkę) po 250ml(...)wódki (lub rumy, brandy, albo innego mocnego alkoholu) 3 laski wanilii (rozcięte na pół wzdłuż, z ziarenkami) skórka z 3 cytryn (sama żółta, bez białego albedo) dwie duże garście listków świeżej mięty Przygotowanie: Wanilię, skórkę z cytryny i miętę porozkładać do osobnych słoiczków lub buteleczek, zalać alkoholem. Wstawić do zaciemnionego miejsca (np. do szafki) i codziennie potrząsać słoikiem. Ekstrakty
Cakes By Kejtabsolutnie nie można tego robić w samotności, należy obdzwonić wszystkich znajomych lub zatrudnić rodzeństwo czy dzieciaki do wspólnej pierniczkowej pracy. Po drugie gdy uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy(...)wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc
DefinicjaSmakuNastępnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wtedy widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć(...)suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów. Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio. Ingredienti: 1000 teste
w mojej kuchnimiękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy. Następnego dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie
Grahamka, weka i kajzerkaponownie. Gotujemy na małym ogniu dopóki płyn nie zmniejszy swojej objętości prawie o połowę. Gorącym syropem wypełniamy wygotowane słoiczki lub butelki, zakręcamy i obracamy do góry nogami. Powinny się bez problemu zawekować. Syrop mniszkowy Czas na naleśniczki. Zaczynamy od podgrzania (nie zagotowania!!!) mleka. Z połowy ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn i zostawiamy(...)kogel mogel. Stopniowo mieszamy zaczyn, kogel mogel i mleko z masłem. Dodajemy resztę mąki i cukier waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być
les mirabelleskilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego(...)Ilość mleka uzależniona jest od "suchości" twarogu, jednak nie powinien on docelowo wyjść zbyt rzadki, żeby nie wypływał z naleśników. Zwinięte naleśniki udekorować konfiturami i opcjonalnie kleksem śmietany ubitej bez dodatku cukru. Ja dodałam również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i melasę na osłodę :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwiąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek(...)cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka
Pyry na Gazcukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki posiekanej natki łyżeczka ziół do pizzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta(...)czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn z wody). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Przygotować farsz: mięso zmiksować, dodać serek oraz pozostałe składniki
Czerwień i błękitmagiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego(...)proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą
Gotowanie to kochanie