Zapowiedziałam się u mojej przyjaciółki na kawę i jak to mam w zwyczaju wódki nie zakąszam a kawę bez ciasta nie wypije. Równowaga w przyrodzie musi być, gorzka kawa w filiżance, słodkości na talerzyku. W poszukiwaniu przepisu tym razem zainteresowała mnie nazwa: „Ule Karoliny” i wzbudziła moją ciekawość; jakie ule w cieście i jaka Karolina jest ich właścicielem
ciastkarnia na kruchym spodziebudyń odstawić do wytudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Następnie utrzeć masło i porcjami dodawać wystudzony budyń. Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem z masą orzechową, orzechami do góry. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty
Monia miesza i gotujegładko. Teraz opcje wyrobienia macie takie – jeśli jesteście wkurzeni, że z faworkami jest tyle roboty, ciasto uderzamy wałkiem. Wyobraźcie sobie, że to Wasz wróg, worek treningowy, nemezis – cokolwiek. Ciasto bez opamiętania okładamy wałkiem 8-10 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Co jakiś czas odwracamy bitą kulę, lekko spłaszczamy na placek, zakładamy boki na siebie, żeby
Karo in the Kitchenwersja szarlotki ? Może być tylko opis jednak przepisy będą bardzo mile widziane. Jeśli jakieś ciacho szczególnie przypadnie mi do gustu – upiekę je i trafi na bloga Preferuję także ciasta bez pieczenia. Do wygrania jest cudna książka „ Cukiernia Lidla ” , w której zajdziecie przepisy Pawła Małeckiego . Książka jest naprawdę pięknie wydana. Posiadam 2 więc 1 chętnie komuś oddam Poproszę
Moja pasja smakuczasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji
Moje domowe kucharzeniegalaretką ,na nią gdzieniegdzie nakładamy łyżką tężejącą galaretkę a wolne miejsca uzupełniamy brzoskwiniami.To samo powtarzamy z pozostałą masą zmieniając tylko kolory galaretki.Mają być trzy warstwy.Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto zostało zrobione dla mojego mężusia bo to są jego klimaty.Nie było go długo w domu więc muszę go trochę rozpieścić.Polecam to ciacho dla dzieci a z pewnością szybko
Niespełnione zdolności kulinarneWciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango
Roślinna - blog wegańskiCiasto bardzo łatwe, wręcz banalne. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to wcześniejsze wyciągnięcie składników z lodówki, tak, by masło było miękkie. Ciasto zrobiło furorę w mojej rodzinie, która lubi ciasta bez udziwnień :). Upiekłam jedno, a szwagierka już następnego dnia piekła z tego przepisu kolejne. Można je upiec z innymi owocami sezonowymi. Bardzo polecam! Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających
Mania WypiekaniaA w zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko, a bezglutenowe spody trochę
gutfutstudzimy. I wszystko razem Ciasto kładziemy na duży płaski talerz bądź paterę. Dolny blat ciasta nasączamy mocno ponczem na rumie i herbacie. Krem wyciskamy pół centymetra od rantu ciasta, bez żadnej końcówki zamocowanej na rękawie. W okręgu który powstał z grubszej warstwy kremu robimy kolejne mniejsze okręgi i wypełniamy je świeżymi drobnymi owocami. Krem wyciskamy również na ich wierzch, kładziemy
Karo in the KitchenCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy
Poezja smakudobrze mieć sąsiadkę, która da Ci rabarbar prosto z działki. A skoro rabarbar w domu to nie mogło obyć się bez ciasta drożdżowego z nim. Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. Akurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy
Ewa w kuchniSuperfood na talerzu, czyli wegańskie ciasto bez pieczenia, glutenu i cukru. Po co odpalać piekarnik, jak można uzyskać odpowiednią konsystencję przy pomocy agaru i nasion chia? Dwa składniki, które sprawiają, że staję się coraz to bardziej leniwą i wygodnicką osobą. Zaletą ciasta jest jego wilgotność, gdyż nie sprawia, że w przełyku utykają nam kawałki jedzenia oraz delikatność, która jest wynikiem
healthy dreamsJabłecznik na kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem kefiru, za to bez użycia jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się w ustach. Ciasto kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba jajek(...)ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść. Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej. Jabłecznik na kefirze (bez jajek) Składniki: ciasto 2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szklanki (135g) kefiru 150g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około
Smakołyki Berenikimasę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com