chciałabym zjeść je sztuka po sztuce bez żadnych dodatków, czy wyczarować z nich smakowity deser. Padło na to drugie i zniknęło w mig! Chodzi tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie
Be Fit Be Strongużyłem pasków zwykłego goudy. Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:) PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy(...)powierzchnię pizzy. 6. Cebulę drobno siekamy, i szklimy z odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie
Aromatyczne Podróżełososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej papryki sól prowansalska
Monia miesza i gotujestopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna ale jak ciasto wystygnie to będzie dobre. Ciasto kruche ze śliwkami jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta. Gotowe, lekko brązowe posypuję cukrem pudrem. Najlepsze są krótko po usmażeniu, odrobinę przestudzone, żeby nie parzyć
I tu będę miała takie tebudynie waniliowe bez cukru (40g każdy). 5 łyżek kakao Krem: 2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy), 3 szkl. mleka, 250g margaryny lub masła, 300g chałwy waniliowej, Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta 1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki Białka ubić z cukrem
NaKońcuJęzykapotrafię sobie wyobrazić świąt bez piernika i tego cudownego aromatu, który rozchodzi się po całym domu, kiedy piecze się to właśnie ciasto lub odmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle(...)ubić jajka z cukrem i karobem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodać miód i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z cydrem, mieszając delikatnie do połączenia się składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175°C przez
FitKotłyżeczka otartej skórki z cytryny dżem lub marmolada do nadzienia cukier puder do posypania gotowych pączków Link do filmu z przygotowania: Pączki bez smażenia z piekarnika https://www.youtube.com/watch?v=US5YbEB1PYo Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam dłonią tak aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto w misce nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut(...)każdy krążek ciasta nakładam odrobinę dżemu i zlepiam jak sakiewkę tworząc kulkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pączka układam na blasze łączeniem (zlepieniem) do dołu. Pieczenie pączków: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę na złoty kolor około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu. Pączki
Uwaga Babcia GotujeJakiś czas temu zakupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam, się do czego ją wykorzystać. W związku z sezonem na truskawki, nie mogło stać się inaczej jak po
Głodni Wrażeń - fit przepisypapilotki. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)roboty :) Aby rodzynki zmiękły, zalewamy je zagotowaną wodą i odkładamy na około pół godzinki. Jabłuszka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie mieszamy słodzik z serkiem, którym
Zdrowie na języku :Pkońcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków i układamy na pianę. ( tak jak widać na zdjęciu wyżej ). Pieczemy w temperaturze(...)jeszcze z 15-20 minut podsuszyć pianę aby nie była miękka i nam się nie spaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta,będzie wtedy ono wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy
Przepisy i porady kulinarneuwag, powiedzmy..., technicznych.Ilości składników podałem z przepisu oryginalnego, niemniej można spróbować zwiększyć ilości przypraw; niektórzy je podwajają i bardzo to sobie chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko(...)jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować, dodając parę kropel wody lub łyżeczek cukru pudru. Ilości składników na lukier tak dobrałem, aby wystarczyły na moje 3 blachy fefernusków. Jeśli lukru będzie jednak za mało, wystarczy go dorobić
Grahamka, weka i kajzerkaniż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy . Ciasto banalnie proste w przygotowaniu, a jakie zaskakujące w smaku
Grunt to przepis!