ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:537/1217)

Pleśniak ze śliwkami 140

ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa.  Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła.  Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao.  Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat.  Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak.  Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno(...)Składniki: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3 szklanki mąki (ok. 450 g) 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem.  Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru.  Szybko zagniatamy ciasto.  Można też wrzucić

Sto kolorów kuchni
Słodkie wspomnienie lata 118

spód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód;  Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło(...)rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier. Następnie wlewamy do blendera razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, miksujemy na jednolitą masę . Wylewamy na przestudzoną warstwę malinową., Dekorujemy posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu

Gotowanie jest łatwe
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 323

kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać.Piec w 160 st. C. przez 25 minut.Ostudzić w formie.Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka(...)szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka maślane z kremem kawowym 358

Ciastka maślane z kremem kawowym...Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.Przełożone maślanym kremem.Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.Idealne do kawy czy herbaty.Pycha

Gospodyni Miejska
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 146

pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa:  1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty cukier beza: 4 białka szczypta soli łyżka soku(...)gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier

Wrzosowa Polana
SERNIK PUSZYSTY Z PIANKĄ I ROSĄ 146

szkl. olej 1/2 szkl. mleko 1 i 1/2 szkl. budyń waniliowy (bez cukru) 2 op. jaja 2 szt. żółtko 4 szt.  aromat migdałowy 1 cały  Pianka na wierzch: białka 5 szt.  cukier 3/4 szkl. kisiel wiśniowy 1/2 op.  Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść (ciasto będzie kleiste) i nanieść na blachę wyłożoną pergaminem ( 25x35

Kuchnia Paulettes
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 707

spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego 250 g truskawek cukier puder do posypania Białka ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Masa śliwkowo-orzechowa do ciast i tortów 145

Bardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto

Passions hobbies life
Ciasto czekoladowo- truskawkowe 131

Ciasto czekoladowo- truskawkowe Ciasto mąka - 640 g cukier - 1/2 szkl żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki margaryna - 1 kost śmietana 18 % - 2 łyżki Budyń : budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru mleko - 4 szkl cukier - 6 łyżek Dodatkowo truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę

Kuchnia Danusi
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 129

ciągle, bez przerwy, szepcą do ucha mantrę-zaklęcie, bez którego się od nich nie uwolnimy. Zrobimy wszystko. W środku nocy splądrujemy lodówkę, by zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek(...)miąższ i ścierać spływający po brodzie sok. Popędzimy na drugi koniec miasta, do jedynego sklepu, w którym krótko przed północą można jeszcze dostać ulubiony baton, maślankę czy puszkę sardynek (bez obaw - zachcianki nie były spełnianie w tym samym czasie).  W najmniej spodziewanym i odpowiednim momencie zamarzymy o świeżutkiej WZ-ce, dorwiemy kawiarnię, w której sprzedają najlepsze, zjemy kilka sztuk

KUCHARNIA
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 331

gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych(...)ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki

codojedzenia
Kakaowa babka majonezowa 155

babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki(...)bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche maślane ciasteczka - herbatniki (dziecinnie proste) 245

Kruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru(...)pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną

IMPRESJA SMAKU
Ciasto bananowe 129

Największą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków.   Składniki 600 g bananów (bez skórki) 400 g cukru 4 jajka 250 g masła 300 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki sody   Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)widelcem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany. Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen