Czarnego Lasu" jest efektem kompromisu w małżeństwie :) Ja chciałam upiec sernik bardziej tradycyjny, mokry i ciężki. Mąż zażyczył sobie ciasta z murzynkiem w tle, ser ostatecznie wchodził w rachubę... wiśni się nie spodziewał :) Ostatecznie stwierdził, że bez nich "to nie byłoby TO"Czytaj więcej
bistro mamanajwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J).Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym
Słodkie Przyjemności"Każdemu przyda się czasem drobna ściągawka, jakieś przypomnienie albo fajna inspiracja. Szczególnie na taką noc jak Sylwester, gdy nie chcemy spędzić zbyt dużo czasu w kuchni
Słodkie PrzyjemnościZapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody
OstryKęsodrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry
sama złodycznaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)5 jajek2
Moje Kuchenne Rewelacjedodałam jeszcze siemię lniane)Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić
Smaczne Zdrowesię ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny i kolejny ... Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem
Malinowa Kawiarenkarówne nabierałam ciasto łyżką. Rozpłaszczyć w dłoniach i nadziać marmoladą. Ponownie uformować kulki i odłożyć na 10 minut do podrośnięcia. Aby ciasto nie kleiło sie do rąk można je natłuścić olejem lub maczać w mące. Pączki można zrobić bez nadzienia jak również nadziać marmoladą po usmażeniu. Smażyć na ciemny kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym
Monia miesza i gotujekolejny natłok obowiązków zabrał mi wolny czas na napisanie posta. Całe szczęście od dziś do końca przyszłego tygodnia mogę odetchnąć z ulgą i napawać się wolnym czasem bez nauki. Coraz bliżej do wyjazdu do Poznania! Nie mogę się doczekać! Każda rocznica spędzona z moim ukochanym była rewelacyjna, wykorzystana na maxa i wspominam je z przyjemnością. Nie inaczej będzie tym razem(...)jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością (moja patelnia pozwoliła mi na wyeliminowanie tłuszczu) po 2-3 minuty z obu stron
Be Fit Be Strongszkl cukru 3 łyżki kakao 0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie: zagniatamy składniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy(...)wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej) -------------------------------------------------------------- ŚLIMACZKI Z DŻEMEM Składniki: 300g mąki 200g masła 100g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %) dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest
Swojskie jedzonkoktóry przypada właśnie dzisiaj, przygotowałam bezę Pavlovej, ale niezwykłą, bo jest to… Zielona Pavlova. Składniki na bezę: - 245g białek (ok. 6 szt.)- 385g drobnego cukru- szczypta soli- 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki octu 10%- zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream- 2 łyżki cukru pudru- zielony barwnik do ciast- truskawki- posiekane orzeszki pistacjowe(...)mieszamy dalej robotem, ale na niskich obrotach. Ocet łączymy w miseczce z barwnikiem i stopniowo (ubijając na najniższych obrotach robota) dodajemy do piany. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Bezę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę
mojewypiekiinietylkoKotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste. Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto
Gotowanie i blogowanieziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę
Kubki smaku