ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:536/1217)

Ciasto porzeczkowe 160

Sezon porzeczkowy już za nami, ale miło wspomnieć małe co nie co :)Składniki:Ciasto- 4 żółtka - 1,5 szklanki mąki- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki mąki

Zainspirowana w kuchni
Brownie kakaowe z cytrynowym Custardem 118

Brownie kakaowe z cytrynowym Custardem Brownie kakaowe z nutą kawy i dużą ilością gorzkiej czekolady, które przełamałem cytrynowym Custardem. Bez wątpienia trzeba nabrać sił przed kolejną podróżą kulinarną i oczywiście zadbać o siebie i najbliższych. W związku z tym, że postanowiłem zgubić kilka kilogramów, będę się, starł między podróżami pokazać zdrowszą wersję różnych deserów. Chociaż zdaje sobie sprawę, że czasami(...)ciężko zastąpić niektóre produkty, dlatego jeśli to czytasz i masz pomysł na fajny, zdrowszy deser, zostaw mi krótki przepis, link, lub jakąś informację w komentarzu. Brownie to niewątpliwie ulubione ciasto nie tylko Amerykanów, którym przypisuje się wynalezienie tego cuda. Jest wiele mitów, które opisują powstanie Brownie, że ktoś zapomniał dodać proszku do pieczenia, podczas gdy inna historii mówi

RafalCook
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 255

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez zapachu pierników w domu. Dlatego przygotowuję różne małe pierniczki i każdego roku dodaję coś nowego. W tym roku zrobiłam pierniczki z ciasta dojrzewającego, takiego jak na piernik staropolski. Zrobiłam je wcześniej, żeby upiec je z dużym wyprzedzeniem i jeśli się uda to przechowam je w puszce do świąt. Oczywiście można zrobić  np. podwójną(...)resztę włożyłam do lodówki), rozwałkowałam na grubość około 3 mm. Foremką wykroiłam „serduszka”  (można wykroić np. od szklanki), na każdym położyłam niewielką ilość powideł śliwkowych. Przykryłam drugim wykrojonym ciastem, docisnęłam palcami dookoła, żeby się skleiły i żeby powidła nie wyciekły. Na tak przygotowane placuszki przyłożyłam mniejszą foremkę, docisnęłam i wykroiłam moje pierniczkowe serduszka. W ten sposób powstały moje pierniczki

Kuchnia u Krysi
Ciasto „Styropian” 242

400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g wiórków kokosowych 5 białek Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło

Mała Cukierenka
KRUSZAWIEC 219

mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanybudyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony)1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkoweWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze

Walijskie Pichcenie
Cow Pie (krowi placek) 226

posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy(...)Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 3 godziny - 2 godziny pod przykryciem, a następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę większe niż miseczki. Krawędzie miseczek smarujemy białkiem, kładziemy krążki z ciasta, smarujemy

My Culinary Art
Sernik wiedeński z polewą 90

serników w moim domu. Łatwy do zrobienia deser na święta i nie tylko, który bardzo lubią zarówno domownicy, jak i moi goście. Składniki na sernik tworzą prosty przepis na ciasto. Podstawowy przepis na sernik wiedeński składa się z dużej liczby jajek i masła. Najczęściej jest 10 sztuk jajek i 200 g masła, u mnie jednak tego dobra jest mniej, gdyż(...)serze tłuszczu, tym sernik po upieczeniu jest bardziej kremowy i wilgotny. Przepis na najlepszy  sernik bez spodu . Tradycyjny sernik wiedeński nie musi być z polewą, wystarczy tylko oprószyć go cukrem pudrem i będzie świetnie smakować. Składniki na sernik tworzą umiarkowanie słodkie ciasto sernik , ale jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to powinien dodać całą szklankę cukru

Kuchcik gotuje
Pierogi z fetą i szpinakiem 131

niż te wymienione we wstępie, ja i Mama bardzo je lubimy. Polecam zwłaszcza te z świeżego szpinaku, bo są zwyczajnie lepsze od tych zrobionych z mrożonych zapasów. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła goraca woda Składniki na farsz: 0,5 kg świeżych liści szpinaku  1 opakowanie sera feta 30% 1 cebula(...)zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i  czosnek, dodać umyte, pokrojone liście szpinaku bez łodyżek i  chwilę poddusić.  Dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem ewentualnie solą  i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. . W międzyczasie z  w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć  mąką. Ciasto  podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć

Gosia gotuje
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 196

uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta.Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis(...)dokładnie zebrać utworzoną pianę.Całość przelać do garnuszka (bądź głębokiego talerzyka/miski).Do dużej miski wsypać mąkę, bazylię poszarpać na małe kawałki, dodać przyprawy, wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę.Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie miękkie i sprężyste.Ciasto nie powinno się kleić do rąk, ale też trzeba uważać z dosypywaniem mąki, bo za duża ilość sprawi, że placek będzie twardy.Wyrobione

Kraina Miodem Płynąca
Placek brzoskwiniowy 208

dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto

Słodkie Przyjemności
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 330

Pleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję

Mania Gotowania
PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze. 210

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze  PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej

Wypisz Wymaluj
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 188

Przepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom trudności(...)pieczenia Podaj z: ·          pomarańczą Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Pomarańczę dokładnie myjemy/szorujemy i gotujemy w wodzie (w stawiamy do zimnej wody, bez dodatków)  w garnuszku około godzinę od zagotowania, na małym ogniu. * Jeśli mamy migdały w całości, dokładnie je blendujemy na drobną mączkę. W kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem) rozpuszczamy

Bazując na smaku
Ciasto francuskie z truskawkami 169

łyżka kakao 1 łyżka cukru 10 dag margaryny     Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy na równe kwadraty. U mnie bok miał ok. 6,5 cm. Następnie dzielimy na pół, jedną część należy przenieść na brytfannę, w drugiej części robimy dziurkę, np. szklanką. Kwadraty bez dziurek należy posmarować rozmąconym białkiem, później nałożyć na niego kwadrat z dziurką

Gotuję Testuję
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 156

Placki , naleśniki , racuchy to potrawy, które nigdy się nie znudzą. Z owocami, czy bez, na słodko, czy na słono – o każdej porze roku cieszą oczy i radują nasze zmysły. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedzenie na pocieszenie. Zaspokoją apetyt, poprawią nastrój, przywołają najmilsze wspomnienia… i nie tylko.   Składniki: - 4 szklanki mąki luksusowej(...)masę (będzie dosyć luźna). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, minimum na 60 minut. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę, dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje ciasta i smażymy na średniej temperaturze (za wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą

mojewypiekiinietylko