ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:383/1217)

Ciastka z czekoladą i pestkami słonecznika 95

cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione

Di gotuje
Szarlotka sypana 120

szarlotkę tradycyjną , szarlotkę tatrzańską , szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi .   Dla kogo: dla lubiących ciasta z jabłkami dla kochających domowe wypieki dla szukających ciasta na szybko  Składniki: 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu ok. 1,1 - 1,2 kg cynamon (pół łyżeczki) szklanka mąki pszennej szklanka kaszy manny pół szklanki cukru brązowego łyżeczka proszku

Mania Wypiekania
Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście 148

Uwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy Spróbujcie. Składniki: 1 mały kabaczek (najlepiej

Słodkie okruszki
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 182

wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu (około 1 godzina).  Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy konfiturą  zostawiając około 1 cm brzeg bez konfitur.  Zwijamy w rulon i kroimy w plastry, układamy na blaszce z niewielkimi odstępami i odstawiamy do wyrośnięcia aż jagodzianki się ze sobą połącza

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Serkowe placuszki z krówkami i polewą krówkową 105

mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.) Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem. Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej). (Smażone na każdy sposób są pyszne.) Przygotować polewę. Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance

Di gotuje
Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis 199

Pojawiły się jagody! Część zjadłam bez żadnych dodatków, a pozostałe postanowiłam zapiec w cieście. No dobrze, plany były bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną

Stare Gary
Pierogi z poziomkami i musem poziomkowym 126

łyżki do musu poziomkowego Wykonanie: Do misy wsypuje przesianą mąkę, wlewam ciepła wodę i wyrabiam ciasto. Przy końcu wyrabiania dodaję łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto jest delikatne , elastyczne. Wałkujemy  na silikonowej macie bez podsypywania mąki.Wycinamy małe kółeczka szklanką i nakładamy poziomki ( ja to robię łyżeczką).Gotuję z dodatkiem oleju( nie będą się sklejać po wyjęciu). Mus poziomkowy: Poziomki

Różowa kuchnia
Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką 122

Próbowaliśmy już kilku pizz bezglutenowych robiąc i sami i z różnych przepisów z książek (na zdjęciu była piękna pizza a po dokładnym przyjrzeniu

Kuchenne Wariacje
Piróg biłgorajski łysy 141

tradycyjny wypiek z województwa lubelskiego. Zwany jest także krupniakiem i pirogiem gryczanym. Od 2005 roku wpisany jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Występuje w wersji bez skórki czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego. Przepis otrzymałam od cioci z Biłgoraja, która przygotowuje go od lat. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i odgrzany na maśle.   Przepis pierwotnie ukazał

Pasja Smaku
Bonitkowe ciasto z truskawkami (bez pieczenia) 122

Kochani Moi! Mnóstwo czasu minęło od ostatniego posta. Dużo się działo ostatnio i dzieje się nadal. No i dobrze! Ale bez zbędnych wstępów: Aga przesłała przepis na szybkie ciasto z truskawkami! Jak się na nie patrzy, to aż buzia sama się śmieje. :D Idealna propozycja na te upalne dni! Myślę, iż opcjonalnie możecie użyć malin, a w niedalekiej przyszłości czarnej

Kuchnia smaków
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 155

pyszną konfiturę, na którą przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser z ciasta francuskiego 221

Pomysł na taki deser podpatrzyłam  tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa z pianką bezową 130

zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Bezy z bitą śmietaną i owocami (gluten-free) 193

Bardzo łatwe w wykonaniu beziki podane z bitą śmietaną i owocami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 7-8 bezików: 4 białka z

My Culinary Art
naleśniki z twarogiem śliwkowym... 104

mikserem dokładnie zmiksować na lejące ciasto, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy

W Mojej Kuchni Lubię