ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:377/1217)

Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 185

wiem kiedy minęła godzina! Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność.  Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek

Be Fit Be Strong
Piernik dyniowy 166

Bardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 144

BUDYŃ :  3 szklanki mleka  2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g  3 łyżki cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Pączki wegańskie – na szybko 169

Klasyczne polskie pączki to gęste, puszyste i elastyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem masła, jajek i mleka. Da się to ominąć, i zrobić wegańskie mini-pączki, smakujące prawie tak samo dobrze, jak oryginalne. Mini pączki bez jajek, bez masła, bez krowiego mleka. W dalszym ciągu smaczne i lekko drożdżowe. Margarynę razem z mlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego rozpuszczamy w garnuszku(...)ciasto nie jest takie jak ciasto drożdżowe, jest odczuwalnie tępe i mało rozciągliwe. Jeśli chcecie, możecie się pobawić – każdą kulkę należy w dłoniach lekko rozpłaszczyć, na środek nałożyć odrobinę twardej marmolady, gęstego dżemu lub powideł, całość zamknąć szczelnie, jak sakiewkę i utoczyć kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez nadzienia. Te pączki najlepsze

Karo in the Kitchen
piernik na już! szybki i pyszny 142

Olaboga! Zaraz Święta, a Ty właśnie uświadamiasz sobie, że w amoku nie nastawiłaś ciasta na piernik staropolski ...I co teraz, Święta bez piernika? No jak to tak...Już już, spokojnie - przychodzę z wybawieniem :) Upiecz TEN piernik. Całość zajmie Ci max. godzinę, a Święta będą uratowane - piernika nie zabraknie :) Jest przepyszny, mocno aromatyczny i znika bardzo szybko, tak więc albo gdzieś(...)będzie gęsta więc na koniec dodajemy olej i powoli dolewamy mleko, może się okazać, że będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem

chili & sugar
Tarta z jagodami, budyniem i bezą 285

opakowanie budyniu niesłodzonego śmietankowego lub waniliowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 500 ml mleka Owoce: 500 g jagód 3 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 2 białka 100 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto- mieszamy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami lub ciekamy nożem aż powstania sypka, drobna kruszonka. Dodajemy żółtka(...)piekarnika i pieczemy 15  minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy aż ciasto lekko się przyrumieni (około 15 minut). Wyjmujemy z piekarnika, obniżamy temperaturę do 170 stopni C.  W czasie gdy piecze się spód gotujemy budyń. Po wyjęciu spodu z piekarnika przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy cukier, cały czas

Smakowity Blog Kulinarny
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 201

zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być  budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.  W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły(...)Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3 łyżki cukru (czubate)2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru2 jajka100 g margaryny500 ml mlekabiałko do wysmarowania ciastałyżka

Moje pyszne gotowanie
Pizza z patelni 184

dobrze wyrobione – przestanie się kleić do rąk. Wyczyść miskę, w której mieszałeś mąkę z olejem i drożdżami, obsyp mąką i przełóż wyrobione ciasto do niej. Przykryj ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę (ja wkładam do piekarnika z włączoną żarówką – ciepło jest i zero przeciągów :) ) Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją

Moja Delicja
TAPENADA BEZ ANCHOIS (WEGAŃSKA) 280

     Przygotowałam sobie małą listę. No, dobrze, małą dużą listę tych potraw, które koniecznie chciałabym zrobić. Znajdują się wśród nich te znane na

W kuchni Karmel-itki
Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie 160

Najdelikatniejsza pianka rabarbarowo-truskawkowa z bezami na puszystym biszkopcie. Brzmi smacznie i zapewniam, że tak właśnie jest ;) Ostatnio pisałam, że sezon na rabarbar uważam za otwarty, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was dzisiaj na kolejne pyszne ciasto z użyciem tego warzywa. Korzystajmy, póki jest! Polecam :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)   Biszkopt(...)tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić piankę po całej powierzchni biszkoptu. Na piance ułożyć warstwę herbatników, a je przykryć resztą pianki. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować bezami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z białym winem 180

przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta:Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki, ułożyć ciasno połówki lib ćwiartki jabłek, zalać ciasto gorącym budyniem i upiec

Apetyczna babeczka
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 133

rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów. Gotową blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20-22 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym są pryskane, zeskrobujemy skórkę a ze środka „filetujemy” miąższ

Kuchenne Wariacje
CIASTO NA HALLOWEEN 204

gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z tego obrzędu.     P.S.nie popełnijcie tego błędu co ja, czyli  nie wycinajcie kształtów z ciepłego ciasta, musi ono być zimne wtedy kształt foremką dyni bez problemu się wykroi i będzie ładnie się prezentował po upieczeniu. mus z dyni (ekspresowy) Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam miąższ

RAROSSA
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 147

Jestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało się(...)zrobię, gdyż taki sypki farsz utrudnia zwinięcie wieńca.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Równomiernie rozłożyć farsz. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć wzdłuż pozostawiając kilkucentymetrowy górny brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden pod drugim, pamiętając, aby nacięcie było u góry. Oba końce zlepić zawijając wieniec. zawinięte ciasto w oczekiwaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami I Chią 141

mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają(...)tutaj zapominałam zrobić zdjęcie ;p - po drugich placuszkach musimy przetrzeć patelnie jeśli truskawki się nam poprzyklejały. Resztę pokrojonych truskawek  mieszamy z ciastem, rozgniatając je aby nie było za dużych kawałków. Wylewamy na patelnie i smażymy. Placuszki bez dodatków możemy podać z sosem truskawkowym: jogurt mieszamy/ciapkamy z truskawkami i ksylitolem/cukrem pudrem. Polewamy placki.  Naturalne i zdrowe produkty takie

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania