kolejne po prostu rewelacyjne ciasto. Jest to słonecznikowiec. Ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Zawsze robi wrażenie, jest wysokie, eleganckie i świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Składa się z mięciutkiego, puszystego kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, przełożonego kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika. Górę ciasta wieńczy bita śmietana posypana również prażonym słonecznikiem. Ciasto jest wspaniałe, polecam i zapraszam po przepis(...)ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Biszkopt pięknie wyrasta. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Do miski dajemy masło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuIdę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy
W kuchni Karmel-itkizasmakował także w tym roku będzie powtórka. Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami
Mania WypiekaniaWeekend w domu zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno
Kolizje Smakówolej do smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na druga stronę, podrzucając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawą to " niebo w gębie" :) SKŁADNIKI BLACHA 24X24 CM. : Ciasto: mąka 2 i 1/2 szkl. masło ( zimne ) 250 g. proszek do pieczenia 2 łyżeczki żółtka 5 szt. cukier puder 3 łyżki wiórki kokosowe 1/2 szkl. Masa I: budyń waniliowy bez cukru 2 op. cukier 2 łyżki mleko 700 ml. wiórki kokosowe zmielone lub bardzo(...)białka 5 szt. cukier puder 1/2 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. budyń śmietankowy bez cukru 2 op. wiórki kokosowe zmielone lub bardzo drobne 3/4 szkl. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia wiórki kokosowe do obsypania METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części
Kuchnia PaulettesDzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru
Kulinarne Fantazje Mariolipozamieniać składniki i oto widoczny na zdjęciach efekt! A smak ? Ku mojemu zdziwieniu idealnie naśladuje prawdziwy kopiec kreta. Nie wierzycie? Spróbujcie sami... Nie bez powodu 3/4 blaszki znikło w kilka godzin :D SKŁADNIKI: NA CIASTO: szklanka mąki jaglanej 1/3 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki mleka migdałowego 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) 4 łyżki karobu 1/3 szklanki mąki owsianej NA KREM
healthy dreamslukier – aby go przygotować wystarczy na małym ogniu rozpuścić cukier puder w odrobinie nektaru bananowego i za pomocą pędzelka nałożyć go na wystudzone już ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Chlebek cudownie smakuje także bez żadnych dodatków, więc jeśli boisz się cukru, równie dobrze możesz pominąć ten krok. Przepis jest naprawdę bardzo prosty; aby go przygotować wystarczy miska, łyżka
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania
Luźna Kuchniastracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto
Słodkości i nie tylkoBrownie zrobiłam z myślą o weganach i alergikach- nawet osób, które mają uczulenie na kakao (tak jak ja). Kolejną jego zaletą jest proste wykonanie- bez pieczenia i stresowania, że coś się przypali. Specyficzną cechą ciasta jest jego gęstość i lepkość- co pozwala je podczepić pod smakołyki "mud" SKŁADNIKI: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 100g suszonych daktyli czubata łyżka mleka kokosowego
healthy dreamsMoje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy) Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie: Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek
Domowa Cookierenka Agisprawdzenia czy jest już lekko zarumienione, jeśli tak to przy jej pomocy przekładamy na drugą stronę również do lekkiego zarumienienia. Wprawieni kucharze mogą bez pomocy narzędzi przerzucić naleśnik specjalnym ruchem patelni. Tę czynność powtarzamy aż ciasto zniknie z miski. Tak przygotowane naleśniki smarujemy twarożkiem, dżemem, powidłami lub faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem, można polać sosami, posypać cukrem pudrem - jak kto lubi
Anielska Kuchnia Aniwyrośnięty zaczyn. Mieszamy przy użyciu koncówki do ciast drożdżowych (haka), aż składniki dokładnie się połaczą i powstanie gładkie, ale dość luźne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Piekarnik rozgrzewamy do 250°C bez termoobiegu. Dużą blachę do pieczenia ( z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i lekko obsypujemy mąką pełnoziarnistą
cool and mintyciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: 2 duże jabłka 2 łyżki
Oryginalny smakcukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą(...)płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię
Trzeci talerzcoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (do piwnicy lub na najniższą półkę w lodówce) na 4 tygodnie , aby dojrzało. Ciasto podczas leżakowania zmieni swoją konsystencję na twardszą i bedzie je można bez problemów wałkować. PIECZENIE na 5-7 dni przed Świętami:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilony