ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:370/1217)

Walenty na boczku czyli cebularze na Dzień Zakochanych 138

Przykrywam ściereczką.  Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, dodaję kawałki boczku, sól i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można walkiem. Do okrągłych cebularzy to wystarczy ale żeby były serducha potrzebny jest nóż

prawdziwe jedzenie
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 248

Elegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D  Gwarantuję, że zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego(...)łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie: Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól i wymieszaj. Do drugiej miski (misy miksera) wlej maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszaj mikserem na niskich

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta z fetą i boćwiną 129

kawa pita na stojąco, banan zaciągnięty ukradkiem na parkingu. To moje menu. Marzy się coś ciepłego, co nie będzie owsianką instant. Na szczęście w lodówce jest samotne opakowanie kruchego ciasta do tarty. Jakiś fer seta. A w ogrodzie burak liściowy pięknie sobie poczyna, po zimie spędzonej w gruncie. A właśnie! Czy znacie oficjalne stanowisko PWN w kwestii rozróżnienia botwiny(...)kolejny odcinek filmu "Kingsmen", który oglądamy od soboty. Większy kawałek uratuje mi jutro życie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka

les mirabelles
Migdałowy wieniec z makiem 138

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła

Kucharzyca
Ciasto zebra 193

wykończenia składników. Ciasto od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka) w 160 stopniach (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto zebra polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem. Przykładowa polewa czekoladowa: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany

Poezja smaku
Pierniczki bezglutenowe 212

Kolejny mój debiut z mąką bezglutenową. Dopiero poznaję kuchnię bez mąki pszennej. Nie zawsze jest łatwo. Tym razem zaufałam mące firmy Schar. Pierniczki wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Czekają już w zamkniętym pojemniku na święta.  Składniki: - 450g mąki bezglutenowej - 100g płynnego miodu - 1 łyżka przyprawy do pierniczków - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła(...)Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko.  Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica są delikatnie podsypane mąką) Wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Pan i Pani Smith w kuchni
Perfekcyjne bezy- przepis podstawowy 236

Wyciśnięte na papier do pieczenia bezy połóżcie na rozgrzanym za oknem parapecie, przykryjcie je, np. tak jak ja- pokrywką z pojemnika na ciasto i pozostawcie na ok. 6-8 godzin (patrz zdjęcie poniżej).     Najlepiej przygotować bezy około godziny 11.00 i pozostawić je na słoneczku aż do wieczora. Efekt gwarantowany, białe bezy murowane! Jeden warunek- dzień musi być

Nastoletnie Wypiekanie
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 218

miski wsypujemy mąkę (dobrze by było przesiać ją przez sito), ziarenka wanilii, dodajemy dojrzały rozczyn i zagniatamy dłońmi aż do osiągnięcia zwartego, elastycznego ciasta. Gdy takowe otrzymamy miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów( a o to w upał też nie trudno :)). Piekarnik nagrzewamy na 180*C(termoobieg). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy

Symfonia Smaków
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 144

ananasa oraz ulubione orzechy i rodzynki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez ok 45-50 min do suchego patyczka. Po upieczeniu dajemy ciastu "odpocząć" w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie mozemy przygotować polewę, którą nakładamy na zupełnie wystudzone ciasto. Kremowa polewa: 4 łyżki

Zawsze głodna!
Ciasteczka słoneczka 180

upiec, są pyszne. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to niestety to nie są dla niego ciasteczka. Te nie zbyt słodkie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 250g masła  Lukier na bezę: 1 białko 130 g cukru pudru Krem budyniowy: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 130g masła Dodatkowo(...)mielone   Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać kółka o średnicy około 2-3 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.  Zmiksować białko z cukrem pudrem i posmarować

Ala piecze i gotuje
Ciasto Poranna Rosa. 232

niezbędny.Inaczej ich po prostu nie ulepimy ,bo masa jest zbyt lejąca i nawet kasza manna nie pomoże.Jeśli macie ochotę na Poranną Rosę bez kulek,ale z masą serową znajdującą się pomiędzy warstwami ciasta to polecam moją , lekko zmodyfikowaną wersję. Składniki:mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warstwa serowa ,serowe kule (jeśli

Ladylaura.
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 267

jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami

Symfonia Smaków
Piegusek z delicjami 165

magię, blask choinki, kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka francuskie z marmoladą 210

Nazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :)  Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki

Szczęśliwa kuchnia
Apple Pie 101

mnie do tych anglojęzycznych, na jednej z nich odnalazłem przepis, który był skanem bardzo starej, pożółkłej i poplamionej kartki papieru. Nie mogłem pozostawić tego bez sprawdzenia, oto moja wersja Apple Pie.  Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 1 kostka masła 2 szklanki mąki 5 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) kilka kropel soku

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania