Do przygotowania ok 20 muffinek potrzebujemy: – 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej – 1 opakowanie proszku do pieczenia – 3 łyżki kakao – 1 szklanka cukru
Szybko Tanio SmacznieSzybko, łatwo, a jednocześnie smacznie? O to zwykle chodzi gotującym, w dzisiejszych czasach. Bezustannie gonimy,ciągle narzekamy na wszechobecny brakczas. Czemu się dziwić? Świat pędzi do
W kuchni Karmel-itkiSzybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary
W kuchennym oknie Ewymocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów
Grunt to przepis!napakowane jabłkami. Ja postawiłam przygotować lżejszą i zdrowszą wersję tych popularnych placuszków. Użyłam w tym celu m.in. płatków owsianych, ksylitolu i oleju kokosowego. Dopełnieniem smaku był dżem śliwkowy bez dodatku cukru , który swoim słodko-kwaśnym smakiem wpasował się tu idealnie :) Oczywiście jak racuchy to na drożdżach - aromat był cudowny! :) Składniki (2 porcje): 100 g płatków owsianych 100 ml mleka(...)wyrośnięte drożdże i dobrze wymieszaj. Zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po czubatej łyżce ciasta. Smaż do zrumienienia. Podawaj z dżemem śliwkowym bez dodatku cukru. Zapraszam na mojego INSTAGRAMA oraz FACEBOOKA
Zdrowie na języku :PDzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy Wam się order(...)lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, uforować bezę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak pączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego(...)dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej zsuwamy je do tłuszczu. Smażymy je po kilka minut z każdej strony
Smaczne ZdroweŚwięta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada , w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru
Mama GotujeSernik na kruchym spodzie to absolutna klasyka wśród ciast pieczonych w polskich domach. W przekazywanych z pokolenia na pokolenie zeszytach z przepisami wielu z nas znajdzie zapewne popularny od lat wśród cioć i babć sernik na kruchym. To deser, bez którego nie mogły się kiedyś odbyć żadne ważne uroczystości czy święta. W szczególności Wielkanoc była okazją do wspólnego pieczenia(...)kruchym spodzie. Patrząc na poniższy przepis możemy dojść do wniosku, że zrobimy pyszny i przy tym tani sernik na kruchym spodzie. A więc bez przedłużania – przedstawiamy Wam najlepszy na świecie sernik na kruchym cieście! Przepis na jest na sernik z wiaderka na kruchym spodzie duża blacha, w moim wypadku jest to blaszka o wymiarach 24×24 cm. Sernik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 6 białek Ciasto wyrobić ręką i 2/3 jego części rozkruszyć na blaszce o wymiarach około 25x35 cm. Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodać 1/2 szkl. cukru
Jadło i czytadłosię co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej mąki pszennej roladę upiekłam z mąki orkiszowej, dlatego by ładnie wyrosła dodałam asekuracyjnie proszek do pieczenia. Jeśli użyjesz lekkiej białej mąki pszennej proszek(...)proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszysty biały kogel-mogel. Dodać do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę w trzech ratach, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ( 30x40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w 200`C upieczone ciasto przełożyć na czystą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najprostszy ucieraniec na świecie. Piekłam go wiele razy bez kruszonki. Tym razem dodałam kruszonkę, a pod nią kwaśny rabarbar i słodkie mango. Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 4 jajka, 1 szklanka cukru 1 duży cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łodyg rabarbaru 1 dojrzałe mango Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego
Czerwień i błękitwięcej? drożdżowe? ucierane? nie mam pojęcia o jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek
Dzieje kuchennej WiewióryNadrabiam przepisy! Ostatnio lekki zastój, problemy zdrowotne - jadłam co mi dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w
Czarnawisienkasmaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy
SMYKWKUCHNI