świetna zabawa dzięki której uczy się pomagać. SKŁADNIKI ok. 6-8 szt. CZAS PRZYGOTOWANIA ok. 15-20 min 1 dojrzały banan 1 jajko 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych ew. odrobina wody lub mleka jeśli ciasto jest zbyt gęste odrobina oleju do smażenia(...)miski wbijam całe jajko, wrzucam banana pokrojonego w plastry i wsypuję płatki owsiane błyskawiczne. Wszystko dokładnie blenduje. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. KROK II Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Gdy olej się rozgrzeje dużą łyżką nakładam ciasto na patelnie. Placuszki smażę pod przykryciem z jednej i drugiej strony na małym ogniu (dosłownie 1-2 min). Pwinny się zarumienić
Zdrowo i kolorowoKlasyczny murzynek przełożony puszystym kremem bananowym i polany polewą czekoladową z kawałkami migdałów.Smaki idealnie ze sobą współgrają. Jedno z wielu ulubionych ciast moich córek.Polecam wypróbować. Ciasto: 250 g margaryny 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 7 łyżek wody szczypta soli Do garnka wrzucić(...)banany sok z cytryny Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Na koniec wrzucić banany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą bananową. Polewa: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami migdałów) 2 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 łyżki mleka Wszystkie
Anielskie wypiekiDziś mam dla was banalnie proste ciasto, które powstało z tego co akurat było pod ręką - jabłka i banan leżały już kilka dni, a jakoś nie miałam ochoty jeść je na samo, postanowiłam więc że najlepiej będzie upiec z nich coś słodkiego :) Reszta składników to też raczej improwizacja. Wyszło więc z tego bardzo(...)szybkie, nieco zdrowsze i pożywne ciasto. Z wyglądu przypomina troszkę pieczoną owsiankę i dlatego świetnie sprawdzi się właśnie na śniadanie lub posiłek do pracy. Ciasto najlepiej smakuje posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Składniki: 1 banan 2 małe jabłka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + ok. 30 ml. gorącej wody 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka roślinnego 3 łyżki
Healthy food explorermąki, ok. 4 łyżek) masło klarowane do posmarowania patelni 2,5 banana 20 kostek czekolady (po 4 kostki na naleśnik) Jak zrobić naleśniki z bananami i czekoladą: Wszystkie składniki wymieszać energicznie trzepaczką. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Jeśli jest za gęste, uzupełnić wodą gazowaną. Gdy ciasto odpoczywa, zetrzeć na tarce czekoladę, obrać i przekroić wzdłuż, na pół banany. Patelnię
Rodzinka w kuchniUwielbiam ciasta z owocami i ciągle szukam nowych możliwości.Tym razem zrobiłam ciasto bananowo-borówkowe pod kołderką z piany kokosowej 🙂 .Zestawienie kokosu z bananami i borówkami daje niesamowitą ucztę dla podniebienia.Polecam . Ciasto kruche blacha 25 x 20 cm 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 230 g masła 5 żółtek 1 szklanki cukru pudru
Ugotujmy Cośkwaśnym pomidorom ciasto rośnie jak szalone jak zapewnia autorka przepisu Marta . Ciasto robiłam już kilkakrotnie, początkowo piekłam je w keksówce, a wielkanocna pora natchnęła mnie, by upiec je w formie babki. Super smakuje z polewą czekoladową! Składniki: mokre 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki 1 banan 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki ksylitolu/cukru suche 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej(...)cukier puder Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 180*C do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę (nie puszkę) pomidorów, banan, cukier i zmiksować na gładki, gęsty, puszysty krem w osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych wlać mokre i bardzo krótko wymieszać ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia piec 45 minut do zrumienienia studzić na kratce. Przed podaniem posypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!formie. Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok. 0,5-1 cm , zostawiając dookoła brzeg o szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Banany (ok. 3 szt) obrać, przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na płasko w zagłębieniu, skropić sokiem z cytryny. Resztę bananów blendujemy na papkę. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy(...)sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany oraz papkę z bananów i delikatnie mieszamy ( nie miksujemy! ). Opcjonalnie do masy możemy dodać startą na tarce czekoladę (kilka kostek). Masę wykładamy na ciasto formując kopiec, posypujemy odłożonym ciastem. Pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Ciasto przechowujemy w lodówce
Kolejny blog o gotowaniuprostą, bez pieczenia i gotowania. Składniki: 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie, ja użyłam kakaowych Blacky 1 puszka masy kajmakowej 4 banany 400-500 ml śmietanki 30-36% kakao do posypania wierzchu dodatkowo: forma na ciasto folia spożywcza 2-3 łyżki cukru pudru do bitej śmietany, jeśli ktoś chciałby jeszcze dosłodzić ciasto Przygotowanie: Formę na ciasto wykładamy folią(...)warstwę herbatników, nakładamy cienką warstwę bitej śmietany, która będzie miała na celu połączyć i zmiękczyć ciastka. Następne warstwy to masa kajmakowa, herbatniki, banany i dużo bitej śmietany. Śmietanę ubijamy samą lub z cukrem pudrem. Ciasto posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce ok 3-4 godziny a najlepiej całą
Życie zaczyna się w kuchniBiszkopt orzechowy, bita śmietana, czekolada i banany to idealne połączenie smaków, w konsekwencji czego powstało pyszne ciasto. Jest to znakomita propozycja na każdą okazję, deser lub podwieczorek, smakuje obłędnie i błyskawicznie znika z talerzy. składniki na tortownicę 23 cm 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 150 g orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)plastry a następnie układamy na wystudzonym biszkopcie i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. wystudzoną czekoladę dość obficie polewamy banany. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a na wierzch ciasta ścieramy na tarce o małych oczkach pozostałą czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy
Smakowite Daniamówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki(...)ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło. Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych solenizantów :] Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę sodę i proszek do pieczenia. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. PCzekolade pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach
Czarnawisienkapierwszy dyniowy. Tym razem pomagała mi Miśka. Część 1 filmu/przygotowanie ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu 2 banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com(...)płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 50 g masła kokosowego Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto na raz lub podzielić
greenscarfnajlepsze pod słońcem , zgadzam się z autorką ; po części dlatego, że innego bananowca nie jadłam... ale mogę też potwierdzić, że jest przepyszne. Choć osobiście nie jestem wielką fanką bananów, to to ciasto swym smakiem i zapachem powala wprost na kolana. Podczas pieczenia i jeszcze nawet na drugi dzień , zapach unoszący się w domu jest wprost nieziemski. Cudne... Bardzo wilgotne , puszyste(...)pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm . Składniki: - 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g) - 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła
Smaczne Zdrowerobić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami dzielę ps. Ciasto dzięki dodatkowi owoców jest dobre nawet na trzeci dzień. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 banan 150 g cukru 200 ml mleka roślinnego (polecam sojowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 300 g owoców(...)drożdże z łyżką cukru i odstaw na 15-20 minut, aż się obudzą. Następnie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, szczyptę soli. wymieszaj. Dodaj rozgniecionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Zajmie to 1-2 godziny, musi podwoić swoją objętość. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru, dzięki temu
greenscarftemu pojawił się tutaj pierwszy przepis. Były to muffiny. Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej. Ciasto czekoladowe bez grama dodatkowego cukru, bez mąki. Za to z bananami i daktylami. Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club . Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło(...)wyższe niż to oryginalne. Dlatego też musiałam je piec prawie dwa razy dłużej. Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie. Składniki: 250 g suszonych daktyli (bez pestek) 100 g wrzątku 1 dojrzały banan 3 jajka 4 łyżki oleju 50 ml espresso 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku
Sto kolorów kuchni