kostki; Bita śmietana; Banany (w zależności od wielkości 3-4); Sos toffi; Kilka kropel cytryny. Wykonanie: Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy(...)bokach, a następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się nie kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Przyprawy i Kolorycukru 3/4 szklanki gryczanych płatków szklanka grubo siekanych daktyli Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać miękkie masło i zmiksować- powstanie konsystencja bułki tartej. Dodać banana, cukier i sól. Ponownie zmiksować- ciasto będzie bardzo gęste. Dołożyć daktyle, wymieszać łyżką. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną pergaminem w odstępach co najmniej 5 cm. Piec w temp. 180 C około 15 minut
greenscarfkostki;Bita śmietana;Banany (w zależności od wielkości 3-4);Sos toffi;Kilka kropel cytryny.Wykonanie:Ciastka oraz masło wrzucamy do blendera i miksujemy na największych obrotach aż oba składniki się połączą i utworzą jednolitą konsystencję. Jeśli "masa" z ciastek i masła źle się skleja można dodać więcej masła. Dodajemy kilka kropli cytryny (aby ciasto nie było zbyt słodkie). Wykładamy wszystko(...)bokach, a następnie ugniatamy. Chodzi o to, aby ciasto podczas krojenia się nie kruszyło.W ten sposób tworzymy podstawę do ciasta. Formujemy tak, aby boki były troszkę wyżej. Na podstawę wylewamy sos toffi. Kroimy banany w plastry i układamy na toffi. Następnie ubijamy śmietanę i wykładamy na banany. Dekorujemy toffi lub wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kulinarna rozmowaPolecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości . Składniki (śr: 18 cm): Ciasto z mąką teff -3/4 szkl. zmielonych płatków owsianych Incola -3/4 szkl. mąki teff Incola -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże(...)Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 6. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco rozmiękły rabarbar. Całość wyrównać łyżką. 8. Na owocową warstwę kruszyć i lekko dociskać kolejną porcję ciasta. 9. Całość piec
Candy Pandasciasto, (na formę ok. 26 cm): 200 g mąki, 100 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, (lub gotowe opakowanie ciasta), masa serowo owocowa: 350 g obranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)rozwałkowujemy, przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z cukrem. Masa serowa: Banana miksujemy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała
Moniki Smakołykinakładamy do 3/4 wysokości foremek. Piec ok 25min w 180 o C. Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które pozostanie należy pokruszyć w dłoniach, posłuży nam to do posypania babeczek. Banany kroimy w drobną kostkę, a następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia(...)Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy banany, mieszamy do połączenia składników. Wydrążone babeczki napełniamy remem, tak, aby powstał kopczyk. Posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Smacznego
Słodki ZakątekZapraszam na pyszną tartę a'la snickers w zdrowszej wersji. Spód to pyszne owsiane ciasto czekoladowe z dodatkiem masła orzechowego, bez pieczenia :) Kremowy karmel przygotowany jest ze słodkich daktyli i bananów, smakuje lepiej niż ten z cukru. Na wierzchu znajdziemy aksamitną polewę czekoladową. Można dodać jeszcze orzeszki ziemne i otrzymamy smak popularnego batonika :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie zmiksować.Wyłożyć masę na schłodzony spód., ponownie umieścić w lodówce. Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Wylać na ciasto. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchniPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które
Programista w kuchnijestem zwolenniczką słodkich chlebów, tym bardziej z bananami, ale muszę przyznać, że ten jest wyjątkowy! Nie za słodki, raczej ciężki, z wyczuwalną nutą bananów. Ja chlebek, a można nawet powiedzieć bananowe ciasto, upiekłam w zdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :) Składniki: 300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekanieProste i szybkie ciasto. Składniki 3,5 szkl mąki 1 i 1/3 szkl cukru 2/3 szkl oleju 4 jajka 3 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie Olej miksujemy z odrobiną soli ,cukrem i skórką(...)trakcie miksowania dodajemy jajka. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy z masą jajeczną. Żurawinę sparzamy i razem z drobno posiekanymi bananami ,brzoskwiniami ,płatkami migdałowymi i cynamonem dodajemy do ciasta ,mieszamy i przekładamy do dużej keksówki. Ciasto pieczemy przez 60-65 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury
R'n'G Kitchenpłatków jaglanych 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego 1 żółtko 1 banan Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej
Kuchnia Elliemasz pomysłu na banany które już ciemnieją? Spójrz poniżej. Prosty przepis na ciasto bananowe, którego wykonianie nie zajmię Ci nawet 10 minut. Polecam ;) Składniki: 4 dojrzałe banany, rozgniecione 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 roztrzepane jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej garść rodzynek Sposób wykonania: W dużym naczyniu
Smaki Nataliipożegnanie wakacji dzielę się przepisem na pyszny chlebek bananowy z mnóstwem borówek oraz wiórkami kokosowymi, bardzo prosty i szybki do wykonania. Ciasto jest wilgotne, słodkie, choć nie ma w nim cukru. Bardzo dojrzałe banany sprawiają, że nie ma potrzeby go dosładzać, choć jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki może dodać kilka łyżek np. ksylitolu. Do ciasta użyłam mąki owsianej(...)smakuje naprawdę świetnie. Borówki wraz z wiórkami doskonale wzbogacają smak ciasta. Taki chlebek świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto na imprezę, przekąskę czy śniadanie. Rano, posmarowany masłem orzechowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Inspiracja: Missberry Składniki: 2 duże dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka
Healthy food explorerciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki. Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie miałam pomysłu do czego ją użyć. Stwierdziłam, że idealnie pasują do ciasta, które zobaczyłam u Natalii . Do tej pory robiłam wypieki albo tylko z cukinii albo z banami, tym razem połączyłam je w całość. Wyszedł z tego wilgotny(...)płatków należy je zblendować na mąkę Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać odciśniętą cukinię i ponownie wymieszać. Do oddzielnej miseczki wsypać mąki i kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką. Gotowe ciasto przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem
Fabryka pomysłówmiodem, jabłkiem i rodzynkami autorka: kasiekgotuje | blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter(...)food | blog: Dżast food 105 Kremowa owsianka z jabłkiem, mandarynką i płatkami migdałowymi autorka: Ala Zajdel | blog: Healthy food and other things 100 Owsianka bez mleka, z jabłkiem i bananem autorka: Ala Zajdel | blog: Healthy food and other things Bananowo-karobowa owsianka na dobry początek! (+ sylwestrowa przekąska) autorka: eating grass | blog: Eating grass Czekoladowa owsianka autor: tobasco | blog: Kuchnia PROzdrowotna
Chocolate Stop Temptingniedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 75 g sklarowanego(...)powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji