wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik(...)formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała. Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście wzdłuż krótszego boku. Posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Lekko tężejącą (nie płynną) galaretkę wylać delikatnie na banany i odstawić całość do lodówki
Maślane ciasteczkoMarzyło mi się ciasto, które wygląda jak z cukiernianej witryny. Idealnie równe, starannie wykonane i w niczym nie przypominające zdrowego wypieku. Takie małe oszustwo, wygląda jak bardzo kaloryczne, a nie zawiera cukru, masła i mąki pszennej! Mam nadzieję, że ten deser posmakuje Wam tak bardzo jak mi. Spód to zmodyfikowane brownie bananowe z dodatkiem kakao, masa to pyszny(...)smaku białej czekolady. Jeśli nie posiadacie odżywki białkowej, można dodać olejek waniliowy, kokosowy lub inny ulubiony. Sok malinowy również dobrze się spisze :) Spód: 2 banany 2 łyżki mąki kokosowej (lub dowolnej razowej) 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła) 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
Chocolate Muffin Blogpodzielić się z wami przepisem. Ciasto jest bez mąki i jak pominiecie polewę będzie również bez cukru. Ciasto jest wilgotne tak jak brownie. Nie mylić z zakalcem. :) Porcelana Bogucice z kolekcji Ibiza. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 dojrzały banan* 3 łyżki kakao 2 jajka 3 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej(...)piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut. Czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzoną ale płynną czekoladą polać zimne ciasto i obficie posypać kokosowymi chipsami. *Banan najlepszy taki mocno dojrzały gdy skórka ma już czarne plamy
Ala piecze i gotujetyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 jajko, szczypta soli, masa: 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 jajko, 50 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Masa: Banana miksujemy, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle, żeby powstała jednolita masa. Dodajemy jajko, mascarpone, budyń, śmietankę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej
Moniki Smakołykinawet Ci z Was , którzy za bananowym deserami nie przepadają z przyjemnością będą sięgać po dokładkę! Mam dla Was przepis na genialne ciasto bez pieczenia. Jest to sernik ( bo my serniki kochamy najbardziej ;) ) z masłem orzechowym i bananami. Niesamowitego uroku dodają całości słodkie biszkopty wpełnione kremem – znane chyba wszystkim jako kocie języczki. Całość smakuje genialnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkobyć dojrzałe i miękkie) obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Do ubitych jajek dodać mąkę ,proszek do pieczenia,jogurt,olej i banany. Zmiksować wszystko na gładką masę. Przygotować formę do wypieku muffinek,wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć każdą
Kolorowa kuchnia ElkiCzekoladowe, wilgotne, ciężkie ciasto z rozpuszczoną czekoladą oraz dodatkiem bananów i kawałków ananasa. W smaku bardziej przypomina brownie niż klasycznego murzynka. Na wierzch proponuję polewę czekoladową i ulubione orzechy lub migdały. 150 g masła 100 g mlecznej czekolady 25 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 dojrzałe(...)jasną masę. Dodawać partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę z masłem, ciągle miksując. Na koniec dodać proszek do pieczenia i rozgniecione widelcem banany. Całość zmiksować. Ananasa pokroić w drobną kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do podłużnej, wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 28 cm. Piec w temperaturze 180°C przez
Bullionadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: około 500 g jabłek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego(...)odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree z bananów, sól, zaczyn drożdżowy i zacząć miksowanie. Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Jeśli ciasto będzie
Ala piecze i gotujeSernik toffi bez pieczenia. Masa z ciastek – ciastka pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić, dodać cukier i wymieszać. Gorące masło wlać do ciastek i dokładnie
Kuchnia Pokoleńrzeczy, na czele z chrupiącymi orzechami (u mnie były to laskowe i włoskie). Brownie jest bardzo wilgotne, wręcz mokre, mocno czekoladowe z bardzo wyczuwalnym smakiem banana. Robi się je szybko - jedno z najprostszych ciast jakie robiłam. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami Tesco, ale przepis jest nieco przerobiony. W przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę(...)Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść. Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 4 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 1 łyżka ksylitolu
Healthy food explorerSzybkie ciasto bez pieczenia, a w smaku mniami. Dla smakoszy kawy to coś trafionego w dziesiątkę. Nie będę się tutaj rozpisywała po prostu kawa + banany(...)deser porcja duża blacha ok 20 kawałków Składniki: spód 200 g herbatników 100 g masła 100 g zmielonych migdałów masa serowo - kawowa 3 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 op żelatyny do ciast 0,5 szklanki wody 250 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 500 ml śmietany 30 % krem 300 ml śmietany 30% 1 śmietan
Niezły Młynekpastą waniliową. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Masę przelać do natłuszczonego naczynia, na wierzchu ułożyć połówki moreli. Piec ok. 30 minut (u mnie tryb "ciasto") Ostudzić i podawać. Smacznego! BANANA CHEESECAKE WITH QUINOA FLAKES 30 g quinoa flakes (Quinola Mothergrain) 1/3 teaspoon baking powder 1 teaspoon vanilla paste 2 tablespoons date syrup 1 egg 150 g curd cheese
Poranek na słodkopudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche(...)konsystencji gęstej zupy-kremu lub kisielu - jak kto woli. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i gdy zgęstnieje dorzucamy do niej galaretkę, mieszamy mikserem i dodajemy banany, znów mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, po czym rozkruszoną częścią ciasta przykrywamy ją. Na wierzchu układamy owoce. Wybór należy do Was, w oryginale jest to granat. Ja użyłem również borówek
BaRepasCzarnie" tak nazwałam moje ciasto brownie a to za sprawą czarnego węgla aktywnego. Pachnie waniliowo a banany wzbogacają jego smak(...)gram gorzkiej czekolady 64% 2 łyżki czarnego kakao lub węgla aktywnego kokosowego 200 ml ( odmierzyłam miarkami) mąki ryżowej pełnoziarnistej ( jeśli użyjecie pszennej ciasto będzie bardziej wilgotne) 4 jaja M 2 dojrzałe banany średniej wielkości 1/2 kostki masła / 100 oleju kokosowego mielona wanilia ok 1 łyżeczki 1/2 szklanki cukru kokosowego Czekoladę pokruszyć i włożyć do naczynia wraz
AZgotuj!niespodziewani goście? Czym słodkim ich poczęstować nie wysilając się zbytnio? Najłatwiej jest przygotować coś z ciasta francuskiego, jeśli takie mamy akurat w lodówce i dodatków, które przy dzieciach również często mamy w naszej kuchni np nutelli, powideł czy masła orzechowego. Do tego wystarczy dodać banana i w 20 minut mamy pyszny słodki poczęstunek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik