się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo(...)ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych
Kuchnia EllieCiacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej(...)papierem). Na biszkopcie rozsmarować nutellę i ułożyć pokrojone banany. Zalać mocno tężejącą galaretką. Przykryć dwukolorowym biszkoptem i wstawić do lodówki. Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa Banany . zblędować, . i . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach
RAROSSApączki z marmoladą. Te pączusie to bliźniaki błyskawicznych pączków serowych . Gorąco polecam na Tłusty Czwartek, który już za 2 dni! Składniki: (na ok. 25 sztuk) Ciasto: 2 średnie banany 1 jajko 1 łyżka octu 2 łyżki jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości). Dodać jajko, ocet i jogurt naturalny, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, ponownie zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gęste jednolite ciasto. Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Z bananowego ciasta przy użyciu
Nastoletnie Wypiekanieciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm ): 2 puszki czerwonej(...)papierem do pieczenia. Fasolę przepłukać zimną wodą. Wrzucić do wysokiej miski. Do fasoli dodać pokrojone banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Do pulpy dodać resztę składników i wszystko dobrze zmiksować. Ciasto przelać do keksówki. Piec góra/dół przez 45 minut do suchego patyczka, choć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieporecznych paczuszkach. Mam wtedy pewnosc, ze zakupilam tyle ile potrzebuje i orzechy mi nie zjalczeja, bo chyba nie ma nic gorszego niz orzechy pozbawione swojego cudownego smaku. Orzechowe ciasto z bananami i czekolada skladniki na ciasto: 250g maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia 200g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej(...)pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy, czekolade i banany pokrojone w plastry. Mieszamy i wykladamy do tortownicy wysmarowanej maslem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wystudzic. Polewe przygotowujemy w kapieli wodnej, rozpuszczamy maslo z czekolada i polewamy tym ciasto. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
Przysmaki KarolkiJedyne czego potrzebujecie to dojrzałe banany i wyczucie własnej mikrofali. Zapraszam :) Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka
Chocolate Muffin Blogzdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość(...)ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. 2 Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce. 3 Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż tak jak na zdjęciu. 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już gotowy (jeśli patyczek
BlendmanMiałam dwa bardzo dojrzałe banany i szklankę startej cukinii, a więc wyszło ciasto bananowo cukiniowe. Super wilgotne, mięciutkie i pachnące bananami. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka startej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich szczypta soli Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do bananów
talerz przyjemnościKolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość
Malinowe Pocałunkijest tak napakowane zdrowymi pysznościami jak orzechy i owoce, że można mu to wybaczyć. Lubię masło orzechowe, ale jest dla mnie lekko zapychające. Porzeczki i karmelizowane banany zaradzą temu w mgnieniu oka. Najlepsze ciasto jakie jadłam ostatnio Składniki: łyżka masła 3 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone na kawałki łyżka brązowego cukru 1,5 szklanki mąki łyżeczka sody(...)laskowych pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej 2 garście mrożonych czarnych porzeczek (w sezonie świeże) keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym? Na patelni podsmażamy masło, cukier i banany aż cukier się skarmelizuje. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i ksylitol. Jeśli nie masz ksylitolu weź tę samą ilość cukru
Ugotowane pozamiatanemusiało zagościć. A, że ciasto robi się dosłownie chwilkę i jest pyszne, to wybrałam ten przepis. Polecam go szczególnie osobom zapracowanym. Składniki: 1/2 kostki masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 175 g cukru (ok. 7 łyżek) 25 dag mąki 2-3 łyżki śmietany 2-3 banany (mogą być suszone) Wykonanie: Masło(...)przesiewam do masy. Część bananów kroję w pół talarki i dodaję do ciasta, mieszam i wykładam do formy do keksu. Resztę bananów kroję w plasterki i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp
Ciasteczkowy Potwórrozmaitymi bakaliami. Inny niż dotychczas, bo z dużą ilością kakao, przepełniony słodyczą bananów i bakalii. Wilgotny, delikatny, pachnący nadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Uwagi do przepisu: Keks pieczony w keksówce o długości 30 cm Wszystkie składniki miałam w temp. pokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam(...)innej misce mieszam rózgą jajko, żółtko, masło, cukier i zapach waniliowy. Dodaję suche składniki, mieszam tylko do połączenia. Wrzucam mus z bananów i bakalie, mieszam do połączenia łyżką. Keksówkę smaruję masłem, posypuję mąką lub tartą bułką. Przekładam ciasto do keksówki, wstawiam do piekarnika. Piekę keks łącznie 60 minut, najpierw 45 minut bez przykrycia, kolejne 15-20 minut przykrywam ciasto folią
Zasmakuj Kuchniszczyptą soli, dodajemy 1 rozgniecionego banana, startą czekoladę, olej i żółtko – miksujemy. Dodajemy ubite białko i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, układamy plasterki banana i na małym ogniu smażymy po kilka minut z każdej strony. Ps. świetnym dodatkiem są karmelizowane w miodzie banany! Smacznego
Ostra na Słodko