ciasto z bananem - 5026 przepisów (strona:58/336)

Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką 154

Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki(...)łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny. Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz mąkę kokosowa, zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki. Owoce umyć. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Z truskawek oderwać szypułki, pokroić w grube plastry Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem

Czerwień i błękit
Bezglutenowy apple pie 161

razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki ananasa i mocno dojrzałe banany:-) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam mojej mieszanki mąki gryczanej - 1 szkl. 200 ml 150 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżki cukru - użyłam brązowego 1,5 roztrzepanego(...)dodatkowej słodyczy. Jeśli chcecie pominąć ananasa i banany to do jabłek należy 2-4 łyżki cukru (w zależności od upodobań) i 2 łyżki wody, żeby ne przywarły podczas smażenia.  Niestety nie miałam odpowiedniej formy na apple pie, więc użyłam zwykłej, prostokątnej blachy. Nasmarowałam ją margaryną, posypałam bezglutenową bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjęłam z lodówki. 2/3 z ciasta rozwałkowałam

Ze smakiem bez glutenu
Dwukolorowe ciasto bananowe 152

Namiętnie nienawidzę przejrzałych bananów. Najlepszy banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym. Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie(...)łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma ¾ szkl. cukru 3 dojrzałe banany – duże 2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia. W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki

Grunt to przepis!
Najlepsze placuszki bananowe! Potrójnie bananowe! 176

bananowe, czyli placuszki bananowe z plasterkami bananów w środku, oraz polane karmelizowanymi bananami - uczta dla smakoszy! Placuszki wg. tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i miękkie. Do ciasta prawie nie dodawałem cukru, ponieważ banan, który dodajemy, zawiera w sobie sporo cukru, w dodatku placuszki serwujemy z karmelizowanymi bananami, które także są słodkie, dlatego wszystko wychodzi bardzo zbilansowane w słodyczy. Podczas przygotowania(...)gładką konsystencję. Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, mielony imbir, cynamon i ponownie miksujemy, aż ciasto będzie jednolite. Jeżeli widzimy, że ciasto jest za rzadkie dodajemy 2-3 łyżki mąki. Pozostały banan kroimy w plastry. Patelnię nie przywierającą rozgrzewamy i formuje placuszki o średnicy 6-8 cm (nie używamy oleju do smażenia). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony

Kuchnia Łukasza
CIASTO BANOFFEE PIE NA SPODZIE Z CIASTEK- BEZ PIECZENIA 127

ciastek i masła. Co prawda ciasto jest bardzo słodkie i syte, wystarczy nie duży kawałek, aby zaspokoić swoje kubki smakowe. Doskonałe połączenie smaków, masa toffi, banany i śmietana stąd nazwa banoffee. Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to koniecznie musicie zrobić i skosztować :) Składniki na kwadratową blachę o boku 19 cm: * 140 g kruchych ciastek (użyłam(...)lekko skropić sokiem z cytryny, zapobiegnie to czernieniu bananów). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na banany, wyrównać wierzch. Na końcu posypać startą na tarce czekoladę.  Ciasto przechowywać w lodówce

Zrób to smacznie
Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia 206

niż 15 minut! Poza tym jest obłędnie pyszne w smaku i uda się nawet komuś, kto w ogóle nie potrafi gotować. Ciasto składa się z biszkoptów, pysznego kremu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masą krówkową oraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto bez pieczenia: Krem(...)dnie blaszki (moja ma wymiary 24x24 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone banany i rozsmarowujemy resztę kremu. Na wierzchu układamy biszkopty i całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej co najmniej 12) do lodówki, aby krem zesztywniał i łatwo się kroił. [caption id="attachment_7590" align="aligncenter

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 78

słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie lub nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo dosładzać ciasta. Jeśli chodzi o rodzaj mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto(...)pieczenia i kakao, orzechy siekamy na mniejsze kawałki. 2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy banany, jajka,olej, cukier/słodzik i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy już tylko łyżką. 3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Zalecam, aby ostygnięte ciasto wsadzić

zdrowo i aktywnie
Ciasto bananowe z orzechami (bez glutenu) 227

słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie lub nawet migdały. Warto do przepisu wykorzystać mocno dojrzałe banany, dzięki czemu nie będziecie musieli dużo dosładzać ciasta. Jeśli chodzi o rodzaj mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto(...)pieczenia i kakao, orzechy siekamy na mniejsze kawałki. 2. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy banany, jajka,olej, cukier/słodzik i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy już tylko łyżką. 3. Przelewamy ciasto do formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Zalecam, aby ostygnięte ciasto wsadzić

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tort batatowo-bananowy 133

nigdy dosyć Dziś proponuję je w postaci tortu batatowo-bananowego. Kilka nieskomplikowanych składników, a efekt końcowy wspaniały. Polecam Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki(...)wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

Lamarida.pl
Chlebek bananowy orkiszowy z borówkami 156

Takie pytanko.. co robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hawanka ananasowo-bananowa 163

Smaczne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu nasączonego ponczem cytrynowym, warstwą ananasowej masy, ciasta miodowego, bitej śmietanki i galaretki z bananami. Choć składników dużo, wcale nie jest aż tak pracochłonne na jakie wygląda. Delikatne w smaku warstwy doskonale się razem uzupełniają. Ciasto zarówno na weekend jak i czas świąteczny. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na formę 25/30 cm lub podobną; Biszkopt(...)schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na gęsty krem, pod koniec dodajemy puder oraz płynną ale wystudzoną żelatynę, ponownie miksujemy do połączenia. Na miodowe ciasto wykładamy masę śmietanową na wierzchu układamy pokrojone na grubsze plastry banany, lekko wciskając w masę, od razu zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień gdy smaki przejdą się

Wanilia i Kardamon
Jamajka 116

się na wiele okazji: święta, urodziny, imieniny, czy też jako ciasto na niedzielę :) Sprawdzi się także podczas cieplejszych dni. Jest to ciasto mimo wszystko proste w wykonaniu, choć odrobinę pracochłonne. Najwięcej czasu zabiera zrobienie warstwy galaretowej z bananami (studzenie i tężenie). „Jamajkę” przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet przez 5-6 dni! Składniki: Ciasto kakaowe: 6 dużych jajek(...)cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy/brzoskwiniowy kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dosypujemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Do ubitych wraz

MyCookBook.pl
"Słodkie środy" - babeczki bananowe 167

proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto sernikowo-bananowe toffi (ok. 140 kcal/100g) 196

wylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra-dół). Na pierwsze 20 min możemy przykryć formę folią aluminiową, żeby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. 2. warstwa: 3. Banany kroimy na plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy(...)Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy), czekamy aż trochę ostygnie i wstawiamy do lodówki, czekamy aż budyń

Malowane smakiem
Kawowe ciasto z gruszkami i polewą kokosową 191

się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo(...)ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki.  Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych

Kuchnia Ellie