deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło(...)cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPołączenie smaków, które daje przepyszne doznania :) Masa idealna dla wielbicieli masła orzechowego! Bardzo efektownie się prezentuje. Genialny, lekko słonawy krem orzechowy przełamany kwaśną porzeczką i słodkimi bananami, treściwe ciasto czekoladowe, pycha! Polecam! PS lezaki ogrodowe na każdą kieszeń, idealne na letni czas, teraz w promocyjnych ofertach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie(...)ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą pokruszone czekoladowe ciasto Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym ciastem, nasączyć go połową pozostałego ponczu. Posmarować dżemem, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem
Domowa cukiernia Ewyniedzielnej kawy powinno smakować wszystkim :) Jak zawsze nie użyłam cukru, a jedynie ksylitolu i stewii, chociaż w przepisie nie ma ich zbyt dużo - dodatkowym naturalnym słodzikiem są dojrzałe banany i miód. Ciasto bananowe z płatkami róż 3/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki orkiszowej razowej 3 jajka 2 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu(...)ksylitolem na puder. Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić z solą, ksylitolem, płatkami i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia i stewią. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach
FitKotCiasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek(...)masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień
My sweet a lifeWitamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny(...)tyle cukru i soku z limonki, aż smak będzie wyraźny (nie może smakować jak woda z cukrem). Tak przygotowaną mieszaniną nasączamy przekrojone na pół, wystudzone ciasto. Na dolnej części układamy przekrojone wzdłuż banany, następnie na nie nakładamy krem, a na krem górną część ciasta. Tak przygotowany tort pokrywamy na zewnątrz czekoladową masą- mi zostało sporo kremu użytego do środka
Symfonia Smakówmogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy do kulinariów. dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka. Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą. Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować przepis, bo wychodzi dość wysokie, a ja nie przepadam(...)poncz mieszamy ze sobą i ponczujemy pierwszy blat biszkopta. banany kroimy albo wzdłuż albo na grubsze plastry. *Ja następnym razem pokroję w plastry, ponieważ miałam naprawdę wielkie banany i ciasto wyszło mi dość wysokie :-) Ciasno układamy obok siebie, i smarujemy sokiem z cytryny-by brzydko nie ściemniały. Banany zalewamy tężejącą galaretką i wszystko wsadzamy do lodówki, aby galaretka całkowicie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitajcie :) I znowu mam dla Was ciasto o czekoladowym smaku. I znowu jest pyszne. Tym razem upieczone z bananami, podane z bitą śmietanką kremówką i oprószone gorzkim kakao. Jedyny minus to taki, że banany ściemniały w trakcie pieczenie, powinnam było skropić je sokiem z cytryny, ale zapomniałam, dlatego moja rada jest taka, jak będziecie piekli to ciasto to nie zapomnijcie(...)kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie układamy je na cieście. 2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy
IzabelawkuchniObie czekolady połamać i przełożyć do miski. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i zagotować. 9. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać 30 sekund i następnie mieszać, aż czekolada się roztopi. Banana obrać i przełożyć do miski, rozgnieść widelcem na papkę i dodać do roztopionej czekolady, wymieszać. 10. Gotowy ganache bananowy równomiernie rozprowadzić po wierzchu sernika i przy pomocy noża zrobić marmurkowy(...)piekarnika sernik odstawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc. Wierzch: 13. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić mikserem. Dodać ekstrakt, wymieszać. 14. Gotową śmietankę wyłożyć na środek sernika, robiąc mały
Mała Cukierenkamąki tortowej szklanka cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju 2 jajka całe 1 łyżka proszku do pieczenia 6 bananów (miękkie i dojrzałe) łyżka cukru i łyżka cynamonu (jako zamiennik użyliśmy cukru cynamonowego) Forma na ciasto: tortownica lub forma na ciasto okrągła 25 cm Przygotowanie: Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier(...)mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia. Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut na 180C (czas
Smaki Brazyliideser dla Waszych dzieci. Nawet się nie zorientują, że jedzą ciasto bez białego cukru, bez białej mąki i niezdrowego tłuszczu. Składniki: (na keksówkę o wymiarach 20x10 cm) Ciasto czekoladowe: 2 duże banany 1 duże jajko 3 białka jaj 1 łyżka oleju kokosowego (25 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu (50 g) kilka kropel(...)naturalnego kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g malin Polewa czekoladowa: 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Banany obrać, zmiksować z jajkiem, trzema białkami, olejem kokosowym i rzepakowym, jogurtem, miodem oraz aromatem waniliowym. W innym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sól, cynamon, przyprawę
Nastoletnie WypiekanieTarta z masłem orzechowym i bananami to ekspresowe ciasto bez pieczenia! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10-12 kawałków Składniki: 200 g herbatników czekoladowym 100 g masła 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 2-3 duże dojrzałe banany 150 g miękkiego masła orzechowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozpuścić masło w rondelu. Herbatniki rozkruszyć za pomocą blendera
KuchniaWeDwoje.plbudyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko(...)ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę . Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę. Wylewamy na poukładane banany. Górną część ciasta kruszymy na wierzch. Smacznego
Różne smaki w kuchnisię w kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy(...)Przygotowanie polewy: Kakao, cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy
Życie zamknięte w smakuzapraszam niżej po przepis 😀Jak utrzymuje B. (ja nie pamiętam, więc musiało to być dawno albo ciasto nie spełniło moich oczekiwań i wyrzuciłam to z pamięci 😌), ciasto "kopiec kreta" robiłam do tej pory raz. Bardzo podoba mi się kształt i struktura tego ciasta, więc postanowiłam uprzyjemnić nim sobie chłodniejsze dni. Ci z Was, którzy zaglądają tu od czasu do czasu(...)tortownicy. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec ok. godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Dużym nożem odciąć górną część (1/4) ciasta. Rozdrobnić tę część do miski. Robię ten zabieg ręcznie. W dolnej części łyżką wyżłobić środek i dodać ciasto do tego wcześniej rozdrobnionego. 240 g malin poddać obróbce termicznej w małym garnku
Weekendy w domu i ogrodziepółtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 10 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 2 banany ( łącznie 25 dag ) 15 dag suszonych daktyli Wykonanie pysznego ciasta: 1. Mąkę, proszek do pieczenia i masło lub margarynę przekładamy do miski. Następnie rozcieramy opuszkami palców te składniki aż powstaną małe grudki. 2. Banany rozgniatamy(...)widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Daktyle drobno kroimy. Do miski z mąką dodajemy miód, cukier, rozgniecione banany, roztrzepane jajka i posiekane daktyle. 3. Następnie wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką. 4. Następnie ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest
Izabelawkuchni