Banana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać
W poszukiwaniu inspiracjiJednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób. Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni. Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli! Zobaczcie jakie(...)mąka pszenna – 3 łyżki ( nie czubate ) * mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate ) * masło – 100 g * cukier – 5 łyżek DODATKOWO : * herbatniki – ok. 50 szt * banan – 4 szt * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM : Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko
Ostra na Słodkomiesiąca kombinuje i wymyślam różne fit ciasta, na kilka już przepisy zagościły na blogu. Postanowiłam zrobić takie dietetyczne ciasto z bananów. Banany są głównym składnikiem i nadają całkowitą słodkość ciastu. Ciasto robimy bez słodzika i bez cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni
SMYKWKUCHNIszef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam mu w prezencie ciasto. Korzystałam z przepisu, w którym oprócz marchewek dodaje się banany. Muszę powiedzieć, że są bardzo wyczuwalne w cieście. Dla niektórych będzie to zaletą, dla innych pewnie nie. De gustibus non est disputandum, prawda? :) Co do wyglądu...w niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec(...)wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :). Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się genialnie. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDeser #ciasto Szpinakowo Bananowo Kokosowo Ciasto -1 szklanka mąki zytniej -4 łyżki poszatkowanego drobno szpinaku - 2 jajka -1/2 szklanki oleju rzepakowego extra virgin - 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia Krem - 3 banany - 400g serka Mój Ulubiony - 2 łyżki mąki kokosowej Do nasaczenia - sok wycisniety z jednej mandarynki(...)Dodajemy dobrze odsaczony szpinak. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygniecia. Banany, serek i mąkę kokosowa blendujemy na gładką masę. Ciasto najpierw dobrze skrapiamy sokiem z mandarynki, następnie przekładamy kremem. Pozostałym kremem oraz grsnatem dekorujemy
Szkrab Je SamMega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa bananowa: 1L soku bananowego (użyłam nektar bananowy) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 5 bananów(...)wzdłuż i znów dokładnie skropić sokiem z cytryny, patrz FILM . 8. Budyń bananowy wymieszać i około 1/4 wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany i wylać pozostały budyń bananowy, wyrównać. Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem śmietankowy: 9. Galaretkę wsypać do miseczki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. 10. Śmietankę wlać
Mała CukierenkaCiasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto bananowa straciatella zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także wyglądem. Pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam na przepis! Poniżej opisałam Wam cały etap przygotowania tego deseru. Na końcu wpisu znajdziecie także instrukcję wideo. Jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z przygotowaniem tego smakołyku. Miłego pieczenia. PRZEPIS NA CIASTO BANANOWA(...)mleku biszkopty. Na biszkopty wykładamy pozostałą masę a na nią drugi blat upieczonego biszkopta. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bananowa straciatella pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwychodziło. Porażka babeczek czekoladowych sprawiła, że postanowiłam użyć połączenia powszechnie znanego i lubianego – no bo kto nie lubi bananów, masła orzechowego i czekolady? Za pierwszym razem użyłam 3 bananów i ciasto za nic w świecie nie chciało wyrosnąć. Było totalnie gumowate i bez smaku. Pracowałam nad nim pół dnia – dosypywałam mąki, mleka, wsadzałam po jednym do piekarnika, aż wyszło coś(...)piekarnika. Zrobienie polewy zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na czas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka
Fill The Bowlopublikowanie postu z przepisem. Przypomniałam sobie o niej przy okazji Świąt, z którymi zbiegły się urodziny jednego z domowników. 10 lat! 🎂 Jak ten czas leci 😊 Warstwowe i kolorowe ciasto z bananami okazało się strzałem w dziesiątkę 😊🎯 Zieleń galaretki, kakaowe spody, żółta konfitura i banany przypominają nieco kolory flagi Jamajki, więc pewnie stąd nazwa ciasta. Jest nieco pracochłonne, ale - wierzcie(...)sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej
Weekendy w domu i ogrodzieminut - lub do tzw suchego patyczka. Studzimy. Z zimnego ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm po obwódki wydrążamy delikatnie środek. Wydrążone ciasto kruszymy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Układamy w środku ciasta przekrojoną częścią do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Pod koniec dodajemy(...)cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Czekoladę ścieramy na wiórki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową wykładamy na banany tworząc kopiec. Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy już delektować się smakiem. Smacznego
Fascynacje AniBanany w cieście są bardzo smaczne, najlepiej smakują polane sosem toffi. Idealna przekąska na szybki deser lub podwieczorek. Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 200 ml mleka 50 gram cukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 6 bananów Olej do smażenia Sos toffi Fanex Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, wlewamy mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Banany(...)obieramy ze skórki, kroimy na pół. Do rondelka wlewamy olej, mocno rozgrzewamy, banany obtaczamy w cieście naleśnikowym, smażmy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone banany układamy na talerzu, polewamy sosem toffi, podajemy gorące
Bajeczna KuchniaCzęsto piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo(...)jajku i nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut
Ladylaura.Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa: W 1/4 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt oraz miód i miksujemy
Kuchnia MagdaLenyCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa: W 1/4 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt oraz miód i miksujemy
Kuchnia MagdaLenydeser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło(...)cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia