Uwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka drobnych płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 szklanka potłuczonych orzechów włoskich, 7 dojrzałych bananów, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Margarynę(...)gładką masę. Następnie wsypać mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, orzechy i kawę oraz wrzucić pogniecione widelcem banany. Wymieszać dokładnie składniki i przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Dla pewności sprowadzić patyczkiem suchość ciasta
Tradycyjna Kuchniadoskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych
To co kochammasłem orzechowym i bananem - składniki: (około 18 sztuk o średnicy 20 cm) Placki naleśnikowe: 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki wody gazowanej do 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej (nie co mniej) 2 łyżki kakao 2 jajka 1 szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło orzechowe banany Naleśniki czekoladowe z masłem orzechowym i bananem - przygotowanie: Usmażyć placki(...)oleju sprawi, że placki nie będą przywierały do patelni. Idealne ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy naleśnik smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. Całość. Gotowe placki posmarować masłem orzechowym Na połowie posmarowanego naleśnika ułożyć plasterki banana i złożyć go na pół oraz jeszcze raz na pół
Di gotujepewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć(...)bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta i dekorować startą deserową czekoladą. Chodzenie: Wstawić na około 30 min do 1 godziny przed podaniem
KreatywnePinysama pomyślałam o tym samym Składniki na 8 gofrów: 5 dużych jabłek 1 łyżka masła szczypta cynamonu 2 op. ciasta francuskiego Krem: 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj) 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar(...)przestudzenia. Żółtka (z wcześniej sparzonych jajek) ucieramy wraz z cukrem pudrem do białości. Dodajemy schłodzone mascarpone i krótko miksujemy (przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej
Smaki Na Talerzuciasta wychodzą z... fasoli:) To wdzięczne warzywo jeśli chodzi o wykorzystanie go w słodkich przepisach. Oryginalny przepis na to ciasto dostałam od Szwagierki jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować. Czego efekt możecie zobaczyć poniżej:) Składniki - 2 puszki białej fasoli - 2 banany - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru kokosowego - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki oleju Polewa - 1 łyżka oleju(...)kokosowego - 40 gram gorzkiej czekolady Dekoracja - wiórki kokosowe Wykonanie Fasolę wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy banany i jajka. Ponownie całość łączymy. Następnie dorzucamy cukier kokosowy oraz sodę oczyszczoną. Na koniec dolewamy olej i ponownie dokładnie łączymy składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Health-Fit-Lifelekko wilgotna i przyjemnie miękka. ps. Normalnie użyłabym cukru trzcinowego, ale tata chciał jasne ciasto, więc użyłam „białego zła” Składniki na formę o średnicy 26 cm (w torownicy też śmiało można upiec): 350 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 średnie banany (waga ze skórką około 300 g) 200 g margaryny roślinnej lub delikatnego oleju(...)czekolady Przygotowanie: W dużej misce utrzyj na idealnie gładką i puszystą masę banana, cukier i margarynę/olej. Mimo szczerych chęci masa lekko się waży ale absolutnie się tym nie przejmujcie. Do powstałej masy przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodaj mleko i zmiksuj/dokładnie wymieszaj ciasto, które jest dosyć gęste, ale nawet ręczny mikser/blender to ogarnie. Połowę masy przełóż
greenscarfsię czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
UgotowaćMnie denerwowała jedna rzecz - ciasto jest dość mokre i mało tłuste, więc jest trudno odkleić papierowe papilotki. Sytuacja poprawia się nieco po przesuszeniu - do następnego dnia zostały może ze 2-3 sztuki i te były już o wiele łatwiejsze w obsłudze. :) Przepis ze strony Eat smarter . Składniki: (na 12 sztuk) 1 bardzo dojrzały banan 1 jajko 60g cukru(...)puder do posypania - opcjonalnie Rozgrzej piekarnik do 180st C. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami. W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej i mleko. Wsyp makę i proszek do pieczenia i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz przez około 25 minut. Wyjmij na kratkę do ostudzenia. Ewentualnie posyp cukrem pudrem
Lejdi of the housepłatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao gorzkiego Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy. Warstwa serowa: 250 g twarogu chudego 1 duża łyżka oleju kokosowego
Chocolate Muffin Blogcieszyć się ich smakiem nawet na drugi lub trzeci dzień. Zamiast babeczek możecie upiec ciasto bananowe w keksówce, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia do 50-60 minut (do suchego patyczka). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Muffiny bananowe Składniki na 12 sztuk: 3 dojrzałe banany pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilia 75g roztopionego masła 1 jajko(...)przesiewamy z sodą, cynamonem i szczyptą soli. W misce łączymy masło i rozgniecione banany. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, roztrzepane jajko. Następnie wsypujemy mąkę z sodą, całość mieszamy miotełką kuchenną tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, do każdej wlewamy porcję ciasta (do 2/3 wysokości). Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy
Smak mojej kuchniupiec np. w tortownicy 26 cm to proszę składniki przemnożyć przez 3, wtedy ciasto będzie też odpowiednio wyższe: 300 g marchwi (waga przed obraniem) 100 g mąki bezglutenowej, u mnie była to jaglana, może tez być owsiana lub gryczana 50-80 g cukru 1 duży banan 50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego lub innego roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy(...)zmniejszyć nawet do połowy dodatek cukru Przygotowanie (wszystko w jednej misce): W dużej misce zblenduj banana, cukier i olej. Dodaj przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Dorzuć posiekane orzechy, wiórki i startą na drobnych oczkach marchew. Wymieszaj dokładnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Piecz 30 minut (jeżeli dokładnie
greenscarfmuffinach. Jak macie jakieś ciekawe przepisy, dajcie mi koniecznie znać. Przepis na muffiny z bananem i masłem orzechowym pochodzi z bloga bakeandtaste . Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml , łyżeczka 5 ml , łyżka 15 ml . Składniki: 1 duży dojrzały banan 1,5 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej) 1/4 szklanki cukru (ja użyłam brązowego) 1 jajko 1/4 szklanki(...)temperatury 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej rozdrabniamy banana, dodajemy do niego jajko, olej, mleko i masło orzechowe – wszystko dokładnie mieszamy. Składniki suche łączymy z mokrymi, krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy łyżką do foremek na muffiny. Wszystko powinno zajmować około 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około
Kardamonovymleka sojowego Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 - 15 minut. Uwaga! Szybko twardnieje. Składniki na masę serową: - 2 kostki tofu Polsoja (360g) - 100 g obranego banan - 150 ml mleka sojowego - 2 saszetki stewii (waniliowa i standardowa(...)czubata łyżka skrobi kukurydzianej Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera, aby masa była odpowiednio rozdrobniona a tofu z bananem pozostało bez grudek. Składniki na polewę karobową: - 100 ml wody - 1 łyżeczka oleju kokoswego - 2 czubate łyżki karobu
Zdrowie na języku :Pjeśli używacie kakao - dodajcie 2 łyżki więcej cukru). 1 1/2 szklanki pulpy pomidorowej (Tak, pomidorowej! Za jej sprawą ciasto jest puszyste i wilgotne) 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu lub melasy karobowej, 1 bardzo duży banan lub 2 małe. Masa: 1 litr domowego, tłustego mleka kokosowego (płatki lub wiórki kokosowe + woda w proporcji(...)Wykonanie : Pulpę z pomidorów, banany, słód i olej dokłanie ze sobą łączymy blendując. Suche składniki dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi. Mieszamy, a następnie gęstą masę umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Do mleka dodajemy ksylitol i agar. Postępujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu agar agar. Ciasto przekrajamy na dwa blaty. Każdy
Jeść, by żyć w zdrowiu