składniki (6 sztuk): 1 duży banan, 2 jajka, szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego, ulubione dodatki, około 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania gofrownicy. Sposób przygotowania Najpierw blenduję banana z jajkami na gładką masę. Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko razem miksuję. Gotowe ciasto wylewam chochelką do wysmarowanej za pomocą pędzelka olejem(...)Jestem pewna, że te gofry zasmakują wszystkim dzieciaczkom. Są mięciutkie i delikatnie słodkie. Możemy zjeść je od razu po przygotowaniu, albo zostawić na później. Spróbuj także: kefirowe pankejki z bananem, naleśniczek bananowo-orzechowy. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Owsiane gofry bananowe pochodzi
Natka Pietruszkiokoło 200 g curku pudru łyżeczka jagód Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką papke widelcem, dodaj do mąki i wyrób gładkie ciasto razem z zaczynem drożdżowym. W trakcie zagniatania ciasta dodawaj stopniowo olej kokosowy. Wyrabianie ciasta powinno zająć około 10 minut, a samo ciasto powinno
greenscarfpłatki owsiane - 3 łyżki (30 g) banan - 1 sztuka (100 g) masło orzechowe - 1 łyżka (25 g) olej kokosowy - 1 łyżeczka (5 g) Masło orzechowe i olej kokosowy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Banana rozgnieść dokładnie widelcem, połączyć z płatkami, masłem i olejem. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki foremek na muffinki, tak aby powstały "koszyczki
Kuchnia Ellieszklanki mąki 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 30g posiekanej gorzkiej czekolady opcjonalnie: 1 łyżka cukru Banana rozgnieść widelcem, zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady). czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto odstawić na 10 minut. W tym czasie nagrzać gofrownicę. Ciasto nalewać na płytę, gofry piec do zarumienienia. Po 2 minutach można otworzyć delikatnie
Obiad gotowyracucha, to dodajemy kilka łyżek mąki.) Smażę po max 3 racuchy za jeden raz, bo inaczej patelnia zbyt szybko wystyga. Z całej ilości ciasta wyszło mi 15 sporych racuchów. Serwujemy! Ja podałem z nutellą i bananem. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci – na wytrawnie, jak i na słono. Pokochałam ją jeszcze bardziej, od kiedy odkryłam, jak cudownie komponuje się zmiksowana z
FlymetothespoonWykonanie: Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać żurawinę i pokrojone w kostkę banany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym. Wystudzone placki posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieowocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką Składniki na dwie keksówki o wymiarach 22×12 cm/tortownicę 26 cm: 700-800 g pomarańczy 2 banany (waga ze skórką 250-300 g) 600 g mąki pszennej(...)małą godzinkę Ugotowane pomarańcze przekrój na mniejsze kawałki dla ułatwienia pracy i zblenduj je na gładką masę z bananami i olejem. Po powstałej pulpy dodaj cukier, ponownie zblenduj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (jeżeli masz to z termoobiegiem
greenscarfposiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, do każdej muffiny wkładamy cukierek krówkę, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do180°C. Inspiracja
Słodkie zapomnienieSkładniki: - 5 bananów - 1 szklanka mąki pszennej żarnowej z pełnego przemiału - można użyć zwykłej pszennej - dżem 100% wiśni - użyłam tego Przygotowanie: Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę i miksujemy. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię, pieczemy bez tłuszczu około minuty z każdej strony. Należy uważać przy przewracaniu, są delikatne. Ja delikatnie podnosiłam drewnianą łyżką brzeg, łapałam palcami
Szkrab Je SamCiasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać
Kolorowy PrzepisownikHej! Moje mango miało być wykorzystane do ciasta, ale ciasto może poczekać. Zrobiłam pyszne smoothie. Czego ja tam nie wrzuciłam?! Istny kociołek Panoramiksa 😉 . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieZamiast piec ciasta można przygotować muffiny! Świetnym pomysłem jest wykorzystanie mąki z amarantusa i bananów. Smak jest wyśmienity, a na jednej muffinie się nie kończy! Składniki: 6 muffinek 2 jaja 2 banany 6 łyżek mąki z amarantusa 2 łyżki syropu daktylowego cynamon szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z syropem daktylowym na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecione
Truskawkowa FiestaPyszna owocowa kostka powstała z tego co miałam pod ręką. Wykorzystałam resztki owoców oraz galaretki. Do masy użyłam serka homogenizowanego o smaku naturalnym ale można dodać
Monia miesza i gotujeubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę ze sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie
WielopokoleniowoZostało mi kilka bardzo dojrzałych bananów, więc postanowiłam w końcu zrobić chlebek bananowy. Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony. Pyszny, pożywny chlebek, posmarowany dżemem smakuje doskonale
słodki bratekproszkiem do pieczenia .Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło. Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy 10 min. a nastepnie wyciągamy
Mała w garnku mieszasuche składniki - mąkę ryżową, cynamon, skrobię, cukier trzcinowy i sodę. W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta
Kuchnia Elliesiemienia lnianego 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane, płatki żytnie, pestki dyni, sezam i siemię uprażyć (każde osobno), banana rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie składniki, zagniatając z nich ciasto. Wyłożyć na papier do pieczenia, rozprowadzając na ok. 5-8 mm. Pokroić na ciasteczka. Piec ok. 20 min. w temp. 160*C Po ostygnięciu
Lubię to gotujęUwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany cukier puder do posypki Składniki na krem: 1 serek homogenizowany 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 2 żółtka jaja 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna Wykonanie
Tradycyjna KuchniaPrzy diecie bezglutenowej, z ograniczonym cukrem córce najbardziej jest brak słodyczy, wypieków. Dlatego postanowiłam upiec jej chlebek bananowy, idealny na drugie śniadanie, bez glutenu, bez laktozy
Bernika - moj kulinarny pamietniknieziemsko pyszne batoniki w domu. Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu tak jak fit Snickers'y i Bounty :) Warstwa spodnia: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę ok 0,5 cm (nie martwcie się - urośnie). Piec 4-5 minut w mikrofali lub 20 minut
Chocolate Muffin Blogkolacje 1 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mleka szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 1 banan łyżka oleju do smaku maliny, kiwi Wszystkie składniki zmiksować. Patelnię rozgrzać, ciasto nakładać łyżką na patelnię, smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe posypać cukrem pudrem lub jak ja musem malinowym i kiwi. Smacznego
Kuchcikowoasi...Kawałek mniesłodycze i nie zależnie od dnia muszę skubnąć coś z czekoladą. Taka szybka propozycja na przyjęcie czy imprezę. Nie każdy lubi piec ciasta więc to jest idealne i proste rozwiązanie. 8 porcji Składniki: 4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech laskowy z pistacją) 8 długich wykałaczek Ciekawe rozwiązania
Niezły Młynekwidelcem. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem oraz wiórkami kokosowymi (2 łyżki wiórek odłożyć). Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy płynne masło, jogurt oraz banany i miksujemy. Dodajemy sypkie składniki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch odłożonymi wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach
Na Ciasteczkowych Papierachtrakcie oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego ciasta do pizzy... przygotowałam zdrowy owocowy zapychacz:) Koktajl o smaku kiwi i banana SKŁADNIKI: 3 nieduże banany 2 jogurty 4 kiwi pół szklanki mleka po 2 łyżeczki cukru na każdy ze smaków Obrać oba typy owoców. Najpierw blenderujemy banan z jednym jogurtem , 2 łyżkami cukru i połową porcji mleka. Wlewamy do szklanek. Opłukujemy naczynie
MarciochaKucharzyNa blacie leżał ten samotny banan. Jeden, jedyny. Jakiś taki smutny. Obok niego stało masło orzechowe, kupione z zamiarem przyrządzenia muffinek, już kilka dobrych
Gotowanie to kochaniemiękka. Bardzo łatwo ją zrolowałam jeszcze ciepłą, nie pękła! Nadzienie banoffee to oczywiście banany, ubita kremówka i dulce de leche. Ta kombinacja jest niesamowita. Dulce de leche pewnie bym zjadła prosto z puszki, gdyby nie mój zdrowy rozsądek ile to kalorii i węglowodanów . Mówiąc szczerze to ciasto jedynie spróbowałam, bo faktycznie jakoś na słodkie ostatnio mam długie zęby(...)kakao przesiej do ubitej masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Blaszkę od piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na wielkość papieru zostawiając 2 cm wolne brzegi. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz przez 5 minut. Sprawdź patyczkiem, ale ciasto powinno być bardzo miękkie ale upieczone. Szybko oderwij papier. Ściereczkę posyp cukrem, połóż na niej biszkopt i zroluj
codojedzeniaRobi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć i nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe! Idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na tradycyjne pączki. A zawsze to domowe i wiemy co jemy 😉 Składniki: 3 banany 250 g serka mascarpone 1 jajko 1,5 szklanki mąki(...)dropsy czekoladowe cukier puder z cynamonem do posypania olej do smażenia Wykonanie: Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Mieszamy (najlepiej mikserem) z jajkiem, wódką i serkiem mascarpone. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką i wrzucamy na rozgrzany olej, pomagając sobie drugą łyżeczką
Kuchnia MagdaLenyosób, które w swojej diecie muszą unikać nabiału. Ja właśnie jestem taką osobą i na co dzień bardzo brakuje mi domowego sernika. To było jedno z moich ulubionych ciast, więc teraz szukam smaku, który by mi go zastąpił. Tofurnik daje radę Jeśli dobrze się go przygotuje, śmiało może konkurować z tradycyjnym sernikiem. Tofurnik z gruszkami Składniki na keksówkę o długości(...)przygotuj masę: do misy malaksera włóż tofu odsączone z nadmiaru wody, obrane i pokrojone w kostkę gruszki, erytrol, budyń, obranego i pokrojonego banana oraz cynamon i kardamon. Potem całość zmiksuj dokładnie. Następnie gotową masę przelej na spód ciasta. Wyrównaj wierzch. Tofurnik piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostaw go na 30 minut w piekarniku
365 dni dookoła kuchniCzas na ciasto bananowe, baaardzo dobre, bo słodkie i bananowe. Aromatyczne i lekko wilgotne. Składniki (na blachę keksówkę) -4 mocno dojrzałe banany -2 szklanki mąki -3 jajka -3/4 szklanki cukru -20 dag masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -płaska łyżeczka sody -2 garście wyłuskanych orzechów włoskich -szczypta soli do formy: -łyżka masła -2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Masło(...)sodę i sól. Dodać płynne masło i połowę bananów, Dokładnie zmiksować. Dołożyć pozostałe banany i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty
Zielona Kuchniamieszamy z maślanką. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na pyszne, autorskie ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 6 jaj szklanka mąki pszennej pól szklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki(...)miejsce. Schłodzone śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą galaretkę. Zmiksuj. Wyłóż na zimny biszkopt. Wyrównaj. Pokrój banany w plastry. Wyłóż na masę. Całość pokryj resztą tężejącej galaretki. Autor przepisu: Katarzyna Miszkurka Artykuł Ciasto Katarzyny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymąki pszennej 1 banan 50 g roztopionego oleju kokosowego 50 g cukru pudru odrobina wody Przesiać obie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo 50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego
Kuchnia Ellieprawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki(...)puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto
Słodkości i nie tylko