Składniki 150g serka ricotta 150g jogurtu naturalnego 100g mąki 50g mleka 1 łyżka miodu olej do smażenia jajko Dodatki mango banan syrop klonowy Przepis na puszyste placuszki z ricottą W misce mieszamy przy pomocy miksera wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka. Na patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swoje ciasto wyrabiałam naprawdę długo, ale wiecie co, warto było! Rogaliki są pyyyyszne i takie pulchniutkie, że te 8 sztuk, które otrzymacie z poniższych proporcji to zdecydowanie za mało! Rogaliki: 300 g mąki pszennej (u mnie typ 480) 60 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 jajko 12 g świeżych drożdży 1 i 1/2 banana ( około(...)łyżki mąki, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, do wyrośnięcia. Banany rozgniatamy widelcem. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy rozbełtane jajko, puree bananowe, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, tak długo, aż przestanie kleić się do rąk (u mnie wyrabiane ręcznie przez około 30 minut). Odstawiamy przykryte
Smaki Na TalerzuDelikatne i wdzięczne ciasto, w które ze spokojem można zatopić inne suszone owoce, nawet świeże jabłka czy rozgniecione banany. To wersja na zdrową słodką przekąskę, obiad, deser, śniadanie, podwieczorek, jak wolicie. Ja mogłabym je jeść na okrągło, więc trudno określić mi nazwę pory:) może być drugie śniadanie. Albo po prostu kiedy macie ochotę i są w zasięgu ręki, sięgajcie:) zimne(...)mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia suszona żurawina - do woli woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli cukier puder olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej
Zasmakuj Kuchniszklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach
Di gotujeZapachami z kuchni można obudzić nawet największych śpiochów, tak też było tutaj. Pierwsze zrobiłem słodkie bułki z bananami :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/04/buki-z-bananami.html Potem szybko zakręciłem i upiekłem strucle z czarnym bzem http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/z-czarnym-bzem.html A jak piekarnik pracował i czekałem na ciasta,... to z nudów zdążyłem bułki ukulać :) Mąka 1kg, drożdże 1/2 kostki, ciepła woda 2 szkl., 1 łyżeczka cukru
chleba naszegoTymczasem niemiecki Lidl spłatał mi figla i do ciasta dostały się kwaśne wisienki... Przepis z wycinka zachowanego ze starego magazynu lokalnego supermarketu. Składniki: (na 6 większych, lub 8-9 mniejszych sztuk) 150g maki z proszkiem do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50g miałkiego, jasno-brazowego cukru 1 banan, bardzo dojrzały 150g jogurtu waniliowego, lub bananowego 2 łyżki(...)mniejszych sztuk). W sporej misce wymieszaj makę, sodę i cukier. Zrób wgłębienie w środku. W osobnej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jogurt, olej i białko. Wlej mokre składniki do suchych, dorzuć owoce i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz przez 18-20 minut, aż będa wyrośnięte i złotawe. Wyjmij na kratkę
Lejdi of the housedojrzały banan (u mnie 100g po obraniu) – 200g mąki kukurydzianej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozgnieść widelcem razem z bananem (można zblendować na jednolitą masę). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi
Smaki ArmineJestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl(...)szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę, czekoladę i orzechy. Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą (ja piekłam w silikonowej więc tego nie zrobiłam
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia 50 g ksylitolu 1 mniejszy banan 1/2 jabłka, ok. 100 g ok. 100 g świeżego ananasa szczypta soli W misce mieszamy suche składniki. Ananasa kroimy w kostkę, banana ugniatamy widelcem, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy na gładką masę, dodajemy owoce, mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Ciasto przekładamy do keksówki, ok. 20 cm, pieczemy
Kucharzycałyżki kakao 3 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru pół banana W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać(...)mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana. Zawijamy większy bok do środka tworząc rulonik
Idę coś wszamaćczarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej
greenscarfCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Bulliosmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Możecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego
Ogrodnik w podróżykoniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem. Gofry dekorujemy konfiturą truskawkową, bitą śmietaną. A następnie układamy banana i borówki. Smacznego. Artykuł Gofry z bitą śmietaną pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEdniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów. Pamiętajcie , że każde ciasto drożdżowe można odświeżyć , jeśli oczywiście nie zostanie zjedzone od razu. Najlepszym sposobem jest przygotowanie z nich wspaniałych tostów francuskich. Można również przygotować je w prostszy sposób. Kawałki ciasta kroimy w grube kromki tostujemy w tosterze lub na suchej patelni, następnie smarujemy(...)masłem. Na wierzch nakładamy porcję kremu czekoladowego lub miodu . Może też być masło migdałowe albo arachidowe, kilka plasterków banana , truskawki lub borówki. Dla super łasuchów może być też bita śmietana! Śniadanie gotowe, prawda, że jest to wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego ciasta drożdżowego? Może nie jest to coś w stylu fit , ale od czasu do czasu można sobie pozwolić
SprawdzonaKuchnia.pl