ciasto wisnia - 501 przepisów (strona:27/34)

Jibneh shelal - syryjski ser 280

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 249

Roladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki

Słodka Strona
Liebster Blog Award 211

Twojej głowie zrodził się pomysł na założenie bloga? Nie mogłam odszukać przepisu na ciasto, które wcześniej już robiłam. Stwierdziłam, że przecież i tak gotuję, więc czemu nie zebrać w jednym miejscu sprawdzonych przepisów, w komputerze łatwiej odszukać. 2. Twoja największa kulinarna wpadka? Robiłam jedno ciasto z dwóch różnych (napisanych obok siebie) przepisów, zauważyłam to dopiero pod koniec. Miało być lekkie(...)Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem osobą powściągliwą :) 7. Twoje najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa? Pobyt na wakacjach u babci na wsi i to uczucie

Kuchcik gotuje
Mini torciki 239

dodajemy cukier i utarte żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x25 cm w temperaturze 180 stopni. ok. 30 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 1 szklanka cukru 3 jajka 150 g masła 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 0,5 szklanki(...)zgęstnieje.  Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Salonik smaków
Muffinki dla Celinki 165

Muffinki z niespodzianką w środku - drylowaną czereśnią, którą można zastąpić dżemem, wiśnią lub innymi owocami z syropu.     Składniki: -3 jajka -3/4 szklanki cukru pudru -8 dkg margaryny -1/2 szklanki mleka -2 niepełne szklanki mąki tortowej -szczypta soli -aromat -1/4 łyżeczki amoniaku -owoce z syropu Amoniak rozpuszczamy w mleku. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą(...)ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy aromat i miękką margarynę i miksujemy. Dodajemy mleko, mąkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na dno foremek wykładamy po łyżce ciasta, na nim układamy odsączone owoce i przykrywamy ciastem do wysokości 2/3 foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 30 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 189

dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu(...)Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 199

wiśniami i też będą pyszne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Muffiny z czekoladą i czereśniami (12 muffinek) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 duże jajko ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego

karmelowy
Drożdżówka z masą makową 178

upiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam  z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było.A na święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około 60 dkg mąki(...)łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane

Moje domowe kucharzenie
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 227

Dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość delikatnie mieszamy, lekko wyrabiamy dłonią i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła, im mniejszy obwód tym lepiej. Nakładamy(...)bardziej okrągły kształt. Pączki smażymy w rozgrzanym oleju, około 1 minuty z każdej strony. Usmażone obtaczamy w cukrze. Dotatkowo: pół słoiczka masła orzechowego pół słoiczka konfitury (u mnie wiśnie drylowane) kilka łyżek drobnego cukru kryształu do obtoczenia olej do smażenia Zródło: bakerbynature.com The post Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 172

recenzję, o dwóch produktach. Pierwszym z nich są EKOLOGICZNE POWIDŁA Z WIŚNI dostępne w sklepie Przysmaki.pl  Świeże, w pełni dojrzałe, ekologiczne owoce są zamieniane tradycyjną metodą na powidła w lokalnej węgierskiej manufakturze. Intensywna operacja słoneczna w okresie dojrzewania owoców sprawia, że są one bardzo słodkie. Powidła z wiśni oprócz owoców zawierają niewielki dodatek ekologicznego miodu akacjowego; do wytworzenia 100g(...)gust. Były gęste czym odróżniły się od sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 174

mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.Boskie w smaku.Dorota (marchewkowo90@wp.pl) Drugie miejsce sałatkowe sztućce wędrują do Sofiji:„Letnie ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś(...)stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce  minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce myjemy, osuszamy

Malinowe Pocałunki
Nie tylko miłość... Po japońsku 134

pracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz wszystko wraca do normy, minimum pięćdziesiąt stron dziennie i niedługo znów wyprzedzę plan. Póki co o książce, którą udało mi się wchłonąć jeszcze przed tym feralnym okresem...Z Amelią(...)okładce. Ani z widzenia, ani ze słyszenia mnie nie zawiodło, choć ma zupełnie inny klimat.Amelie ma 22 lata, kiedy wraca do Japonii, którą opuściła jako pięciolatka. Kraj kwitnącej wiśni fascynował ją jednak zawsze i z wielką radością przywitała możliwość zamieszkania w Tokio. Nauka języka, którego nie używała od lat okazała się nie tak prosta, jak się spodziewała. Postanowiła więc dawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 219

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości(...)kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich

Luźna Kuchnia
Muffinki z masłem orzechowym i dżemem 179

marmolada owocowa garść orzeszków arachidowych *marmolada musi być taka, żeby się nie "rozpłynęła w trakcie pieczenia", może to być też kawałek owoca ale też niezbyt soczystego np. truskawka lub wiśnie z kompotu dobrze odsączone - jeśli nie macie pewności co do swojego dżemu to można go nałożyć po upieczeniu (przekroić muffinkę na pół i posmarować dżemem lub wydrążyć ostrym nożykiem dziurkę(...)miokre - mleko, jajko, olej, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Wlać do składników suchych, wymieszać razem. 3. Do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych) wykładać kolejno: ok 1,5 łyżki ciasta, na środek troszkę dżemu (ok 1 płaskiej łyżeczki - dżem ma być tylko na środku babeczki, ma nie dotykać ścianek foremki) i znów ok 1,5 łyżki ciasta. Całość ma zająć

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania