Świetnie sprawdza się jak zamiennik makaronu, czy ryżu w zupie. Ja osobiście uwielbiam jeść z nim pomidorową lub krem z groszku zielonego. Dodatkowo stanowi pyszną przekąskę
PatiGotujeW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujeKetchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań Przepis na ketchup z cukinii mignął mi kilka razy na Facebooku i szczerze jak tylko zobaczyłam
Kuchnia na wzgórzuTaki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na
Szybko Tanio SmacznieJesień. Śliwki się powoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami
Dietologwłoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole(...)pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej
Karo in the KitchenChleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki
Kuchcik gotujeSpodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTo chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu
Karo in the KitchenWszyscy kochamy zapiekanki. A jakie są najlepsze? Otóż najsmaczniejsze zapiekanki to najprostsze zapiekanki! Bez zbędnych dodatków. Wystarczy bagietka, masło lub coś do smarowania pieczywa, jakakolwiek
Mojewlasne.plGdy mamy ochotę na drobną przekąskę, coś słodkiego to warto pomyśleć o czymś zdrowym. Na przykład o takich domowych batonikach. To nie tylko zdrowa, ale
Szybko Tanio SmacznieLubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca
Szybko Tanio SmaczniePieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w
Szybko Tanio SmacznieZima to świetna pora na cytrusy – z krajowych owoców niewiele nam zostało. Długie i ciemne wieczory zachęcają do odpoczynku na kanapie z dobrą książką, gorącą herbatą
Karo in the KitchenCiastka ze skwarkami . Jedliście? Robicie? Albo może kiedyś robiliście? Dziś chcę Wam zaproponować przepis na kruche ciastka ze skwarkami. Piotrek od tygodnia marudził mi, jakie to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię