ciasto rafaello - 474 przepisów (strona:26/32)

TORCIK RAFAELLO BEZ PIECZENIA 166

Ten przepis pochodzi ze starej odsłony naszego bloga. Jeszcze jakiś czas temu mieliśmy swoją domenę, jednak życie nieco nam pokomplikowało sprawy i ponownie wróciliśmy na włości

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka kokosowo - migdałowe a la Rafaello (bez glutenu, mleka i jajek) 234

Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło mnie do upieczenia podobnych bezglutenowych ciasteczek. Wyszły pyszne i na pewno zrobię je jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić(...)inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko  wegańska  polewa do ciast : masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka aromat waniliowy 3 krople całe migdały i wiórki kokosowe

głodny alergik
Jaglany Tort Rafaelo bez glutenu i cukru fit 194

miski wbijamy 5 jaj oraz dodajemy 5 bananów pokrojonych na kawałki. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej , miksujemy około 3 minut. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm , wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 40 minut. Daktyle zalewamy wodą i namaczamy około 2 godzin(...)można dodać miód, syrop daktylowy itp. Bierzemy pierwszy biszkopt, kładziemy na paterze, ścinamy delikatnie skórkę, smarujemy musem z gruszek, nakładamy krem, pamiętając by zostawić część na górę. Na krem Rafaelo  układamy pokrojoną 1  persymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy skórkę, nakładamy mus i układamy go na pierwszym biszkopcie. Na górze ponownie smarujemy musem, nakładamy krem, dekorujemy persymoną

Szkrab Je Sam
Ciasto Rafaello w 15 minut! 198

Dietetyczne, ultra lekkie Rafaello do przygotowania w kilka chwil. Bez pieczenia, bez blendowania, bez marnowania czasu i energii. Chociaż osobiście uważam, że czas i energia na przygotowanie różnych pyszności nigdy nie są zmarnowane, to prawda jest taka, że często tego właśnie nam nieustannie brakuje. W wyniku potrzeby tworzenia prostych rozwiązań dla rzeczy pozornie skomplikowanych i czasochłonnych, przychodzę(...)wiele delikatniejszą strukturę i smak. Niestety nie miałam przy sobie mleka kokosowego, ale przy następnej okazji na pewno zakupię i dodam bezpośrednio do płatków ugotowanych na wodzie. Wtedy ciasto będzie wegańskie i jeszcze mocniej kokosowe. Ale ta wersja też jest przepyszna - musicie koniecznie wypróbować! Składniki: kokosowa masa 2 szklanki płatków ryżowych 2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody niepełna szklanka płatków

Kuchnia Ellie
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 184

aura - taka pogoda zdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Torcik czekoladowy z kremem i wiśniami 75

przepyszny). Sprawdził się tutaj doskonale, zwłaszcza że zawiera on całe kawałki wiśni a Amaretto świetnie wzbogaca smak ciasta czekoladowego. Można też zrobić domową frużelinę wiśniową, ale z dżemem będzie na pewno szybciej i równie smacznie. Smacznego! Składniki (tortownica o średnicy 18 cm): Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej 4 łyżki ciemnego kakao  2 łyżeczki proszku(...)rzepakowego Krem: śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego (u mnie w wersji light) 250 g serka mascarpone 3 łyżki ksylitolu 1 słoik dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej Wykonanie: Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnej misce przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i sól

Healthy food explorer
Bakalie, herbaty, kawy, przyprawy - z całego świata! 151

trafiłam na ich stronę - jeszcze przed podjęciem współpracy - przejrzałam tam mnóstwo stron, popadając w coraz to większy zachwyt ;)  Zaczęłam oczywiście od bakalii , które uwielbiam i dodatków do ciast - to właśnie z nich składała się paczka od SKWORCU widoczna na zdjeciu: są tam m.in. suszone banany (najlepsze jakie jadłam!), następnym razem skuszę się chyba na wersję karmelizowaną z sezamem , suszone(...)zainteresowały połączenia:  Truskawki w czekoladzie , Wiśnie w rumie , Bananowo-wiśniowa oraz Pina colada Atrakcyjna jest również oferta kaw - zarówno ziarnistych jaki i rozpuszczalnych - mnie ujęła kawa miętowa , orzechowa , rafaello , advocatowa itd - przy każdej kolejnej nazwie - znów ślinotok ;) Ponadto znajdziemy tam wiele przypraw z całego świata - solo i w mieszankach (o niektórych słyszałam pierwszy raz w życiu). Dla łakomczuchów ciekawostki

Kto ugości moich gości?
Wielkanocne babeczki 219

babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie

Kulinarne Inspiracje
Rafaello na krakersach 676

Składniki: 2 paczki krakersów 1 litr mleka 3 budynie 1 szklanka cukru 250 g masła 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Odlewamy szklankę mleka, wsypujemy budynie, mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! 416

Jak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi. Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano

Ostra na Słodko
RECENZJA JOGURTÓW ALPRO 164

niżej zamieszczam dokładny skład i wartości odżywcze, oraz moją krótką recenzję :) Zainteresowanych moją opinią zapraszam do lektury ! Opinia : Po otwarciu jogurtu wyraźnie poczułam zapach migdałów ( przypominający migdałowy aromat do ciasta ). W smaku może nie zachwycił tak jak pozostałe ale był smaczny , lekko słodkawy o cudownej kremowej konsystencji ( bez wody, która jest w przypadku np jogurtów "Provamel" czy "Valsoya").  SMAK(...)naturalny, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus).  Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello z wyraźną kokosową nutą i lekką słodyczą. Tak jak pozostałe jogurty, jest gęsty i gładki. Jeśli będziecie mieć okazję to koniecznie spróbujcie :) SMAK : 5/5 KONSYSTENCJA : 5/5 ZAPACH: 4/5 Energia

Marcepanowa kuchnia
Rafaello 186

Rafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie. 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej [ 2 budynie śmietankowe] 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła miękkiego 200 g wiórków kokosowych herbatniki Cukier  [2/3 szkl.]utrzeć(...)wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą

Moje domowe kucharzenie
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 193

smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko i prezent gotowy! Składniki: kokosanki o smaku rafaello: 200 ml kwaśnej śmietany 18 % + 3 łyżki śmietanki kremówki do rozpuszczenia czekolady 2 opakowania śnieżki 200 g wiórek kokosowych + 50 g do obtoczenia(...)żółtko (ze sparzonego jajka) 100 g wiórek kokosowych cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe. Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem  do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
RAFAELLO 251

Puszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Biszkopt 6

RAROSSA