ciasto pani walewska bez pieczenia - 74 przepisów (strona:3/5)

Pani Walewska 452

Pani Walewska to wykwintne ciasto na specjalne okazje. Grono pedagogiczne oraz reszta zespołu z przedszkola mojego syna wiedzą co to była za okazja :) A wróbelki ćwierkają że podobno jestem pierwszym tatą który piecze ciasta w tym przedszkolu :) Składniki : Spód: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny (250gr) (z murzynkiem na etykiecie) 6 żółtek 1 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Beza: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 6 białek Krem: 1 budyń waniliowy + 1 łyżka 1 pełna łyżka mąki pszennej 2 żółtka 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru kostka masła (200 gr) Dodatkowo: 1 słoik 410-450gr dżemu z czarnej porzeczki cukier puder Forma : 25x36 cm Przygotowanie: Spód: Wszystkie suche składniki wykładamy

Mechanik w kuchni
Pani Walewska 84

piękny, odręcznie napisany przepis z adnotacją: Pani Walewska według przepisu babci Zosi.  Zrobiłam na imieniny mojego taty.  Nie wyszła może aż tak dobra jak ta oryginalna, ale jest naprawdę pyszna.  W końcu druga nazwa tego ciasto to Pychotka.     Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam(...)łyżkę domowego) 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego

Sto kolorów kuchni
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 417

pamiętać, że jak się robi oddzielnie to bezę do drugiej porcji przygotować oddzielnie przed samym pieczeniem. W obu wersjach przepisu było powiedziane, żeby na ciasto wyłożyć dżem i bezę i zapiec. Niestety mój piekarnik nie zawsze ze mną współpracuje więc oddzielnie upiekłam ciasto na złoty kolor. Po wystygnięciu posmarowałam je dżemem i masą bezową i ponownie zapiekłam(...)przestygnie przykrywam folią do całkowitego wystygnięcia. Miksuję miękkie masło i stopniowo dodaję wystudzoną masę budyniową i kilka kropli aromatu waniliowego.Wystudzone ciasta przekładam masą budyniową i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Pycha:)!   Smacznego Post Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 94

znane jest również pod nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej(...)masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać

Chocolate Muffin Blog
Pani Walewska 3909

Ciasto to jest chyba już prawie na każdym blogu, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie;) Przepis na ciasto dostałam od teściowej. Piekę je na

Z miłości do słodkości
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 550

Składniki: ciasto:3 szklanki mąki,6 żółtek, 1/2 szklanki cukru,200 g masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.beza:6 białek,1,5 szklanki cukru pudru,1

Aga w kuchni
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 771

pełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :)   Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy

Nastoletnie Wypiekanie
Pani Walewska 345

trzeba! Pani Walewska kruche ciasto: 6 żółtek 20dag cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 30dag masła cukier waniliowy + kwaśna konfitura do posmarowania beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść(...)wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić

Zapiski Młodej Żony
Pani Walewska 133

zaciszu domowej kuchni:) Na tę okazję proponuję wszystkim przepyszną  Panią Walewską znaną również  jako Pyszoto lub Pychotka.  Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa(...)litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować

Ciasteczkowy Potwór
Pychotka, czyli Pani Walewska 673

Pychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki(...)Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę

Calzonella.com
Pani Walewska 171

przepyszne ciasto, które większość z Was pewnie zna. Pani Walewska tudzież Pychotka to klasyka ciast z kremem. Kruche blaty z dżemem porzeczkowym i bezą i aksamitnym kremem. To musi smakować. I smakuje. Ja skorzystałam z przepisu stąd (klik) ale krem zrobiłam po swojemu. I moja rada - nie trzymajcie ciasta w lodówce, wtedy blaty idealnie zmiękną i nie będzie problemu(...)pokrojeniem. Jeśli jednak nie macie innego wyjścia, wyjmijcie ciasto na pół godziny przed podaniem z lodówki.   Mała blaszka o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek szczypta soli

My simple kitchen
Pani Walewska -Pychotka 226

Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową) 152

ciasto zagnieść kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut, a na drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć

Pychotkaaa