ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:4/168)

Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 360

Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ?Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie na talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami).  Arachidowe brownies z orzechami włoskimiPRZEPIS{forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"}Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min.Składniki 2/3 szkl. mąki(...)kawałki czekolady. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 min. Patyczek powinien być suchy (może przylgnąć do niego trochę okruchów). Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 186

chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były na 'bannock stane' - dużym, płaskim i okrągłym kawałku piaskowca, umieszczonym bezpośrednio(...)utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko z drożdżami. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników, po czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 15 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia się objętości ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
Przepisy z ziarenkami w roli głównej. Dalsza współpraca z Ziarenkowo. 151

serem Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami Zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami

Słodkie okruszki
Top listopada. Najpopularniejsze przepisy! 163

potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 10. Beztłuszczowe placuszki o smaku jabłuszka i granatu. 9. Świderki w sosie koperkowo-warzywnym. 8. Ananasowy kisiel owsiano-jęczmienny z mandarynkami. 7. Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 6. Jesienny omlet dyniowy z cynamonowym jabłuszkiem (na mące ryżowej) 5. Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. 4. Nocna owsianka

Słodkie okruszki
Warsztaty Kuchni Greckiej z Teo Vafidisem i Lidlem 184

zawiodłem :) Dzięki pięknemu wystrojowi studia CookUp, od samego wejścia można było poczuć klimat Grecji.   Menu tym razem było mniejsze, składało się z 3 dań, ale było mega smaczne : Ciasto owsiane z chałwą kakaową  Małże a'la Teo  Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu  Teo Vafidis zaczął warsztaty od wprowadzenia i opowiedzenia

Parowar Faceta
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 163

Pyszne ciasto owsiane z dodatkiem daktyli i kokosa, z lekkim truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest  bez dodatku masła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki :  Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli  - 3-4 łyżki

zdrowa vege kuchnia
Sorbet mocno cytrynowy 264

Babka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem     Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą

KreatywnePiny
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

się chwalić, ale cholera, grzechem i głupotą byłoby zaprzeczać faktom. :)Ostatnio na blogu (a co za tym idzie i na naszym stole) pojawiły się paszteciki - kapuśniaczki z bezglutenowego ciasta owsianego (tak, można kupić bezglutenową owsianą mąkę), które znajdziecie: TUTAJ. Delektujemy się właśnie ostatnimi, cudem uratowanymi pasztecikami na których rozpływa się masełko, i z dumą możemy powiedzieć, że "upiekło

Wypisz Wymaluj
Ciasto owsiane z masą czekoladową 113

Ciasto czekoladowo owsiane. Dosyć sycące, ale przecież nie trzeba od razu zjadać całego :) ciasto : 250 g maki 350 g płatków owsianych 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego masa : 400 g słodzonego mleka skondensowanego 70 g masła

Polska Zupa
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 197

Gdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej pory roku. Ciasto, które w smutny, szary, zimny dzień daje powód do uśmiechu. Prawda jest taka, że połączenie jabłek i cynamonu jest zawsze smaczne i zawsze trafione, ale w tym wydaniu, to za mało powiedziane. Ta propozycja powinna zachwycić każdego(...)idealna dla osób na diecie bezglutenowej.A dla "zdrowych" i "tolerujących wszystko" informacja: nie-bezglutenowcy też są zachwyceni i też proszą o dokładkę.Tą Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą zadowoleni. Cukru jest w niej tyle co na lekarstwo - odrobinę w cieście i trochę w bezie. Jeśli o mus jabłkowy chodzi - dosładzanie zależy od jabłek. Wiadomo

Wypisz Wymaluj
Owsiane markizy Walentynkowe- przepis krok po kroku 145

niespodziance. Polecam pyszne i łatwe w wykonaniu markizy. Składniki na ciasto: 45 dag mąki tortowej 30 dag masła 23 dag płatków owsianych 4 Jajka 2 cukry waniliowe Wykonanie Ciasta: Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła.  Następnie zagnieść ciasto z resztą masła, mąką, cukrami i jajkami.  Ciasto rozwałkować i wycinać sercową foremką ciasteczka.    Układać na pergaminie

Tradycyjna Kuchnia
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 144

tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać(...)długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 212

jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery(...)długości foremki. Włóż ciasto do foremek (powinno sięgać do połowy wysokości foremki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta. Pędzelkiem zwilż wodą górę ciasta, po czym obsyp j ą otrębami owsianymi. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrastania, do podwojenia się objętości - na ok. 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego foremki z chlebem. Piecz chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 111

rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu  1 łyżeczka soli Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe:  500 g mąki chlebowej  1/2 szkl. płatków owsianych  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych(...)długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika

Moje domowe kucharzenie