ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:10/168)

Najprostszy chleb na zakwasie 150

suchymi produktami dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. 2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami(...)naczynia wlewamy zakwas, wsypujemy mąki, nasiona, a na końcu sól. Wybieramy 4 min/ / "keksówkę" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy do niej ciasto. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy w temperaturze

MamaOskarka
Wegańskie ciasteczka owsiane 237

doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy

CoolinarniePL
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 234

owocami.  Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami.  Składniki: na ciasto(...)Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć wiórkami kokosowymi.  owsiana kruszonka -4 łyżki masła -3 łyżki cukru pudru -3 łyżki płatków owsianych -3 łyżki mąki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na kruszonkę. Gotową posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru 144

mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być grubo siekane orzechy laskowe, migdały) 1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych) 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego(...)miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczać. Zachować niewielkie odstępy - ciastka mogą nieznacznie rozlać się na boki. Piec

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Owsiane naleśniki z musem jabłkowym 146

prostu posmarować je ulubionym dżemem :) Naleśniki są bardzo sycące przez co mogą stanowić nie tylko doskonały obiad ale także zdrowe i energetyczne śniadanie. Na 3 naleśniki Ciasto: szklanka mąki owsianej* 1 jajko 3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji 1:1 szczypta soli odrobina oleju * zmieliłam kilka łyżek płatków owsianych w młynku do kawy Do miski wbijamy jajko

My simple kitchen
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 140

Proste rustykalne ciasto kruche z mąki owsianej i jaglanej, z charakterystycznymi zawijanymi bokami, potocznie zwane galette, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdziwym francuskim ciastem o tej nazwie, które jest wykonywane z ciasta francuskiego i nadzienia z migdałów. Ale od kilku lat ciasta tego typu tak są nazywane przez wiele osób, dla mnie to bardziej tarty bez formy. Niewątpliwie(...)zwał tak zwał, ciasta te pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Takie ciasto możecie wykonać z dowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru bądź użyj zamiennika

SMYKWKUCHNI
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 201

zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn 75g zakwasu 75g mąki pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham 140 g mąki pszennej chlebowej 160 g mąki pszennej wieloziarnistej 1 szkl. nasion (siemię, dynia, kminek, słonecznik, płatki owsiane - nie nasionko:) 500-600 g letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oliwy(...)składniki wrzucamy do miski i mieszamy łyżką lub ręką. Ciasto powinno być dość rzadkie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h. Keksówki smarujemy tłuszczem. Wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Wykładamy ciasto. Na wierzchu jeśli chcemy sypiemy ulubione nasiona. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia 1-2h. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (pamiętamy o parze wodnej). Wstawiamy keksówki. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Jaglane brownie z płatkami owsianymi 202

jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający,  a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi  Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki oleju kokosowego 40 g kakao(...)śmietankę kremówkę, cukier puder, olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz kakao i całość blendujemy do połączenia składników.  Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i namoczone płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką.  Ja upiekłam ciasto w foremce na tartę - wyszło idealnie wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem 125

lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę. Gdy ciasto za bardzo się lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki

gutfut
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 155

Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać(...)Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody. Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi. W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na  10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy. Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowy Dzień Kobiet 112

margarynę przesiekaj ze sobą dokładnie dużym nożem. 2. Dodaj 3 żółtka, cukier i tahini z kakao. 3. Zagnieć wszystko dokładnie na masę jednolitego koloru. 4. Do gotowego ciasta dodaj płatki owsiane i dokładnie zagnieć. 5. Masę uformuj, owiń folią spożywczą lub aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min. 6. Schłodzoną masę wyjmij i rozwałkuj na dość cienki placek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 146

Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę. SKŁADNIKI: (na formę 25cm x 25cm) 1,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 banany (400g) 1 łyżeczka sody łyżka octu kilka kropli aromatu waniliowego duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka

Pyry na Gaz
Chleb na owsiance 159

łyżki płatków owsianych Dodatkowo: - masło i otręby owsiane do foremek Płatki owsiane (lub otręby) zalewamy wrzącą wodą. Natychmiast dodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam z 1,5 porcji ciasto przełożyłam(...)keksowe wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy otrębami owsianymi. Zwilżonymi wodą dłonią lekko spłaszczamy wyrośnięte ciasto. Przekładamy je do foremek. Wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy płatkami owsianymi, białym sezamem i czarnym sezamem (u mnie nasiona chia). Tym razem już suchą dłonią delikatnie przyklepujemy posypkę. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką

mojewypiekiinietylko
Migdałowe ciasto z malinowym dżemem chia 285

Brzmi dziwnie? To nie jest żadna filozofia! To ciasto zostało zrobione z płatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane(...)jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem chia: 2 szklanki malin 2 łyżki miodu 6 łyżek nasion chia kruszonka: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów

Jaglusia
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 137

przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -200-250 ml ciepłej przegotowanej wody(...)mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn wraz z wodą wlewamy do mąki z solą i zaczynamy wyrabiać ciasto, Dodajemy słonecznika. Papier do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do foremki. Ciasto jest delikatne, ale nie powinno się lepić do rąk. Oklepujemy je olejem rzepakowym i wkładamy do formy, lekko uciskając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

BaRepas

Proponowane wyszukiwania