tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim kurczak w mleku kokosowym domowy likier kokosowy sernik kokosowy bounty na zimno wegańska kokosowa owsianka z owocami kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowy krem z kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 kalafiora masło
Kulinarne przygody Gatitycałkowitego połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto i udekorować winogronami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Sernik na zimno z mango → Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie → Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
Oryginalny smakUdało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki
Na moim talerzuZapraszam na genialną przekąskę: oszukane przepiórcze udka. Zaskocz gości niebanalną przekąską np. w Sylwestrową noc lub podczas rodzinnej imprezy! Możemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami. CIASTO: 300g mąki pszennej, 200 ml kefiru, ½ łyżeczka sody oczyszczonej, Szczypta soli. FARSZ: 350g mięsa mielonego z indyka 2 cebule Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz
Podróż w kulinariaJaja roztrzepać z kozim twarożkiem, dodać pociętą cukinię, łyżkę zielonego groszku, tymianek i doprawić solą. Dodać zeszkloną cebulę i wcisnąć czosnek. Wymieszać. Wlać do wypieczonego ciasta. zapiekać 10-15 minut. Podawać na zimno lub gorąco
AZgotuj!udekorować oliwkami przekrojonymi na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony, a ciasto upieczone. Podawać na ciepło lub na zimno. -------------------------- *Za'atar to arabska mieszanka przypraw, którą bez problemu można przygotować samemu w domu, lub po prostu użyć odpowiednich ziół. W skład przyprawy za'atar
Codzienne Gotowanieciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum
Pieguskowa Kuchniaobieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy. 5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy. 6. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma na tartę o średnicy około 25 cm. Budynie bez cukru
Izabelawkuchnimiędzyczasie przelej syrop, w którym marynowały się śliwki do rondelka. Gotuj go przez chwilę, aż zgęstnieje do konsystencji miodu. Upieczone ciasto polej otrzymanym sosem. ➤ Rada: Ciasto możesz podawać na ciepło i na zimno, z dodatkiem np. jogurtu greckiego lub lodów, jeśli masz ochotę. Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami
Chilli Czosnek i Oliwaciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum
Pieguskowa KuchniaDoskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego
Smakołyki Asiminut i pieczecie do suchego patyczka. Po wyjęciu możecie posypać cynamonem, lekko posmarować miodem: co kto lubi. Odstawiamy na kilka chwil, aby ciasto lekko ostygło. Ciasto idealnie smakuje jeszcze ciepłe lub na zimno. Gotowe. Smacznego
Gar ZdrowiaDzisiaj kolejna odsłona pieczonej owsianki . Jest tak dobra, że znika tego samego dnia. Można ją podzielić na kawałki, jak ciasto. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Jest bardzo syta, za sprawą płatków owsianych. Pod wpływem pieczenia, płatki owsiane pęcznieją. Użyłam tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się
Moja smaczna kuchniagliniaste. Składniki polewy mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, gorącą polewę wylewamy na upieczone ciasto. Blaszkę z ciastem odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Osobiście wstawiłam jeszcze ciasto do lodówki, mi najbardziej smakowało na zimno, chociaż są zwolennicy ciepłego, rozpływającego się brownie
Gotowanie i blogowanieSezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego
UgotowaćWitajcie:) Sezon truskawkowy w pełni więc kolejne ciasto z truskawkami, dzisiaj pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:) Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy 500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek
Sama słodycz i szczypta chilibardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 8 szt Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta
Kulinarne przygody Gatitymój nowy wynalazek-ciekawy pomysł na przekąskę,np na imprezę lub mecz,bo pyszne ą i na gorąco i na zimno,polecam bo wyszło naprawdę pycha ,użyłam ciasta takiego jak robię na pizze i wyszło naprawdę ciekawie,takie pizzerinki tylko w innej postaci SKŁADNIKI: NA CIASTO- 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka
Swojskie jedzonkozmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik
Atlas SmakówDoprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówktoś chciał zabłysnąć wśród znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko szklanka cieciorki 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy
pieprzny smaczekkażdej strony nie było wolnej przestrzeni. Ciasto można delikatnie posmarować żółtkiem od góry. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-25 minut do zarumienienia ciasta. Smaczne i na ciepło i jako zimna przekąska. Smacznego
ChilliJemyminut. Po wyjęciu (na jeszcze ciepły spód) nakładamy farsz i równo rozprowadzamy, po czym przykrywamy rozwałkowaną na prostokąt drugą połowę ciasta. Nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno. Podczas pieczenia wytopi się trochę tłuszczu z mięsa, ale tłuszcz ten wsiąknie w ciasto na spodzie
Kolorowy PrzepisownikUdało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki
NA MOIM TALERZUZapraszam na pyszny torcik na zimno z kaszy manny i musu truskawkowego . Ciasto szybko znika z talerza , można go przygotować z dowolnymi owocami :) Składniki 1 l mleka 1/2 szkl kaszy manny błyskawicznej 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła 1 żelatyna 50 g Mus truskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru 1 truskawkowa galaretka Winiary
Sama słodycz i szczypta chiliwydaniu cebula bardzo mi smakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek sera żółtego jeszcze bardziej ubogaca wspaniały smak. Świetna przekąska na ciepło i na zimno. Warto wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz
KasiekGotujeszybko zrobić, nawet w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych. W kuchni spędzimy niewiele czasu, a ciasteczka do kawy będą jak znalazł. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno. SKŁADNIKI: na 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 1 serek ricotta cukier trzcinowy do smaku wydrylowane wiśnie (moje były z kompociku) 1 żółtko A jak to zrobić: Schłodzony płat ciasta francuskiego podzielić
Kuchnia w opałachLekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto: Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa: 50 dag białego sera 4 opakowania galaretki cytrynowej 5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem brzoskwiniowy Galaretki
Praktyczna plpewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDo wykorzystania w młodego jęczmienia w serniku zainspirował mnie przepis na sernik z Fiołkowej kuchni Małgosi Znajdziecie u niej dużo inspiracji do wykorzystania młodego jęczmienia w
czarrna od kuchnizakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób
Słodka Stronapizzerinki z mozzarellą i salami (zamiast tego możecie je przygotować np z plastrami cukinii i suszonymi pomidorkami). Smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno - osobiście wolę. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl. ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 czubata łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 90 g miękkiego masła Dodatkowo: oliwa(...)Ciasto wyciągamy na blat oprószony mąką i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy miseczki wykrawamy krążki (mi wyszło 6). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą z oliwek a następnie ketchupem. Posypujemy tartym serem, układamy plastry salami i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Pizzerinki smakują idealnie na ciepło i na zimno. Smacznego
My Culinary Artsamo ciasto upiec również z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
O kuchni z uczuciem26 i 27 sierpnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na SłodkoMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)czereśniowy 1 kubek wydrylowanych czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi
wesoła kuchniaelastyczne ciasto (ja pomogłam sobie robotem planetarnym z hakiem). Uformuj z ciasta kulę, wstaw do miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. W międzyczasie zdejmij winogrona z gałązek, umyj i osusz. Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je i podziel na dwie części. Formę o średnicy 27 cm posmaruj oliwą. Pierwszą część ciasta rozwałkuj(...)Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 45-60 minut. Powciskaj winogrona w ciasto (można próbować zrobić to od razu, ale lepiej to wychodzi, gdy ciasto urośnie). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Na podstawie przepisu z książki "Kocham Toskanię" Giulia Scarpaleggia Frittata
Chilli Czosnek i OliwaSerniczek na zimno, który zachwyca swoją delikatnością. Puszysty, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Orzezwiąjący smak zawdzięcza galaretkom cytrynowym, a wierzchnia warstwa z wiórek kokosowych i migdałów dodaje smaczka. Polecam Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500 ml gorącej wody 300 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE(...)wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki z płatkami migdałów, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto
Z Majeczką w kuchninoża a do konsumpcji - widelczyki, z którymi sprawniej poradzimy sobie niż przy użyciu łyżeczki. A zresztą .... jaki to problem prawda? Składniki na ciasto : 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka przegotowanej wody(zimna czy ciepła nie ma znaczenia) 5 jaj Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać wodę i mąkę. Energicznie mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą strukturę
Walijskie Pichcenie