O historii sernika już pisałam, więc nie będę się powtarzać. Nie ulega wątpliwości, że serniki należą do jednych z najpopularniejszych ciast. Okres przedświąteczny, to dobra pora
mojewypiekiinietylkoProsta i pyszna babka bananowa. W środku delikatnie wilgotna, a na zewnątrz pięknie przypieczona. Aż trudno się oprzeć. Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że poza
Passions hobbies lifeMięciutka, wilgotna „Babka marmurkowa”, znana również pod nazwą „Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest
Moja DelicjaPięknie popękane. Chrupiące. Trochę jak babka z dzieciństwa, a takie przecież lubimy najbardziej. Na podwieczorek przy planszówkach. Na jutro, bo jutro mamy NASZ dzień. Bez
OliveandThymeIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować
Ze smakiem i z pasjąJakiś czas temu wpadła Nam w ręce książka "Nowy Jork na talerzu"- Smitten Kitchen . Nam? Tak. To, że mnie zaciekawiła, to nic nadzwyczajnego, ale że Młody
Blondynka GotujeTanie i ekspresowe ciasto z jednego jajka! Jest bardzo lekkie i najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Samo przygotowanie to tylko 10
To co kochamMazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego
To co kochamW tak piękny i słoneczny dzień, nic nie może się nie udać. Dlatego dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszny placek z makiem. Szybki, lekki i przyjemy. Dodatkowo
Gotuję Testujęciasto kilimandżaro Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji , niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam
Aromatyczne PodróżeDzisiaj będzie po francusku! Tylko że.. ja po francusku umiem jedynie: “Jean Paul Belmondo”, “pari pari”, “żetę” i “żole taxi” 😉 Pamiętacie ten teledysk? Zagraniczny dres
WiszniówkaZima na ramiona moje spadła.. kolejny raz. Śnieg zasypał wszystkie drogi, twoich śladów, wiosno, nie zobaczę..hej, nie ma, nie ma ciebie.. Już mi
WiszniówkaPanettone to wysoka baba z mnóstwem bakalii i skórek. Giovanni powiedział, że zdecydowanie woli pandoro (inna włoska baba), ale z nieukrywanej sympatii podeśle mi rodzinny przepis
Gotowanie i blogowanieJako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę
Jak gotować i nie zwariować