Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą
kolorowotorcikowołakociom a z drugiej strony są od nich dużo bardziej wartościowe. Pierwszy raz przygotowałam to ciacho na Wielkanoc i zniknęło jako pierwsze, dużo szybciej niż babka czy seromak :) Wszystkim bardzo smakowało. Spróbujcie i Wy. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: 140 g drobno mielonych orzechów laskowych 60 g drobno mielonych migdałów 3 łyżki ksylitolu (lub miodu/innego słodzika/cukru
Ze smakiem i z pasjąŚwięta, Święta i po Świętach… mimo to u mnie w kuchni słodkich wypieków ciąg dalszy, ale tym razem w lżejszej, zdrowszej i zdecydowanie mniej tradycyjnej
Fitsweet.meŚwięta, Święta i po Świętach… mimo to u mnie w kuchni słodkich wypieków ciąg dalszy, ale tym razem w lżejszej, zdrowszej i zdecydowanie mniej tradycyjnej
Fitsweet.meBarwienie jajek to jedna z najwspanialszych czynności Wielkanocy. Zobaczcie, jakie można uzyskać kolory, wykorzystując naturalne składniki. Niedługo Wielkanoc - wkrótce w każdym domu rozpoczną się szalone przygotowania. Oprócz zakupów i pieczenia ciast jedną z ważniejszych czynności związanych ze świętami jest ozdabianie jajek. Można dekorować pisanki na różne sposoby (farbkami, kredkami, naklejkami itd.), wykorzystując różne przedmioty, np. sznurek. Źródło: yadis.pl Warto przypomnieć
Gotuję Testujęprzystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniSernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli
Kulinarne PrzebojeSporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem, ale chodziło za mną od dawna
Pożeraczka, czyli raz adobrzekariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową, jednak na Suwalszczyźnie sękacz jest specjalnością do dziś. Sękacz domowy Sękacz jest na pewno ciastem niezwykłym. Prawdziwy pieczony jest na wielkim rożnie. Kolejne warstwy tworzą się przez polewanie płynnym ciastem rożna, który jest
Pełny talerzMąż wyjechał służbowo, wróci w sobotę więc na pocieszenie upiekłam sobie sernik... Sernik z krówką - już od dawna za mną chodził. Inspiracje znalazłam tu: I
MiksturownikCoraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję Wam zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok. 300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej
AZgotuj!Wiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu
Monia miesza i gotujeZdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już
Szczęśliwa kuchniaChyba spodobała mi się akcja " Ciasto na niedzielę " bo szybciutki poleciałam do sklepu po chałwę i zaraz na stole pojawia się pyszna i wilgotna "Babka z
Gotowanie...to proste !Na święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram
Bajeczna KuchniaJestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. Ciasto szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę żółtko 1/3
AZgotuj!Zdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com