części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy
Rozpustne gotowanieUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym
Rozpustne gotowanieCiekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli
dlaSmaQmini saszetkach. Dlaczego nie muszą być smakowe? Bo nic nie wygląda tak ładnie i nie smakuje tak dobrze - jak własnoręcznie przygotowana "oliwa ze smakiem" Podana do np. pizzy z rucolą, czy nawet maczanie w niej chrupiącej bagietki - uwielbiam ! :) Jak zrobić oliwę/olej ze smakiem? Nic prostszego ! Potrzebujemy oliwę/olej, do tego nasze ulubione przyprawy - w moim przypadku
dlaSmaQsaszetki brązowego ryżu naturalnego po 100 g każda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia ok. 200 g ugotowanego bobu
Czerwień i błękitcienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika
Spektrum Smakusmacznego! Poduszeczki z borówkami Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy mieć trójkąty lub wzdłuż i wyjdą poduszeczki:) Ciastka układamy na blaszce ( ja nie smarują tłuszczem - mam matę
Lawendowe Nieboochotę na zamówienie sobie pizzy a może innego dania np sushi? Jeśli są wśród Was chętni to zapraszam na konkurs organizowany wraz z portalem pyszne.pl . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKażdy przepis zawiera krótki komentarz i wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami
noteskulinarnyfigaMoje tegoroczne odkrycie kulinarne to... bazylia na słodko ! Jestem nią zachwycona ! Nigdy bym nie przypuszczała, że to intensywne zioło, które od zawsze dodaję do pomidorów, pizzy czy do makaronu jest cudownym i i bardzo aromatycznym dodatkiem do... deserów. Na blogu pojawiła się już bazyliowa panna cotta z poziomkami , a dziś zapraszam na rewelacyjne lody bazyliowe. Zróbcie
Kulinarne przygody Gatityprzyrządzić? Nie lubimy grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce? Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza. Włochy to… Łosoś Pieczony ! 1/2 kg młodych drobnych ziemniaków 1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką) pęczek natki i koperku por (tylko biała część) kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy
Bon Ton Italiadzień dobry wita nas Bucket Bar, gdzie piwo sprzedają w... Wiadrach. Można spróbować dań kuchni koreańskiej, japońskiej, tureckiej czy brazylijskiej, można zjeść burgera, frytki, lody, najróżniejsze rodzaje mięsa, pizze... Na co tylko człowiek ma ochotę. Mi, muszę przyznać, aż kręciło się w głowie od zapachów i ciężko mi się było zdecydować na konkretne danie. W końcu wybrałam Copper
Pożeraczka, czyli raz adobrzesytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie. Składniki brokuł 100 g marchewki mrożonej 100 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g makaronu świderki por (biała część) 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek szczypiorek Sos: 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 600-700 ml mleka gałka muszkatołowa sól ,pieprz Przygotowanie Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy na lekko posłodzonym wrzątku
R'n'G Kitchenząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół do pizzy szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku po 1/4 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę Bób z miksować z natką, pestkami, sokiem z cytryny, oliwą, ziołami, ostrą papryką. Dodać
Czerwień i błękitmiąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna. Gouda MSM Mońki jest cieniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego idealnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Źródło: KLIK Wysoka jakość w poręcznej formie Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu
ClauditteMissCooking