botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj odpoczywam sprzątając, piekąc i czekając aż dzieci, które z Małżonem do babci wybyły, wrócą na pizzę :) Sama raczę się risotto z dynią i szałwią wg Donny Hay :) zapraszam i Was :) Risotto z dynia i szałwią łyżka oliwy 1 mała cebula, posiekana 12 listków szałwii + usmażone
Dzieje kuchennej WiewióryDziś chciałam zabrać Was w podróż do Gruzji. Choć sama w niej nigdy nie byłam to swego czasu urzekło mnie danie, które chciałam Wam dzisiaj pokazać. Gruzińska pizza jak się o niej mówi to nic innego jak placek szczodrze wypełniony mieszanką serów. Ja kupuje je w całości bo uwielbiam dania mączne i ser. Jeśli macie tak jak ja to naparwde
Pyry na Gazmiędzyczasie przygotowujemy szablon (można go wydrukować lub przerysować). Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy szablon i wycinamy go nożem lub nożykiem do pizzy. Wycięte ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni – dobrze jest mieć je na oku, kiedy zaczną rumienić się
Ciastkozercyniż przewiduje przepis) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła - placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko do środka tak, by powstał rogalik - gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich
Smakołyki BerenikiOtrzymałam nóż i tarkę ...są to gadżety - podpowiedzi.... hmmm...co to by mogło być? Może Wy macie swoje typy? Ja stawiam na jakiś sos, może do makaronu, może do pizzy? A może jakieś sałatki? Albo jakaś mega super jarzynka do zup i sosów? :) Przyznam że nie mogę się doczekać odpowiedzi :) Macie swoje typy? Podajcie je w komentarzach
Takie tam pichceniemogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który
Chilli Czosnek i Oliwakażdej z nich wałek o średnicy mniej więcej 3 cm . Każdy z nich posmarować dokładnie masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Na blaszce (ja wykorzystałam formę do pizzy o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zaczynamy zwijać ślimaka . Zwijamy dość luźno , wtykając w powstałe szpary nasze śliwki. Tak postępujemy kolejno ze wszystkimi wałkami. Po wierzchu posypujemy jeszcze
Malinowa Kawiarenkawyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć do miski
Niespełnione zdolności kulinarnedusimy do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec na dosłownie kilka minut wrzucamy cukinie. A tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego sosiku tortilla-z-sosem-pomidorowym i pizza-z-kalafiora Smacznego
Cukier&Puderpyszna.Niuanse smakowe zależą od tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku. Ja robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny. Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego. I do lodówki! Na drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego! Moja frittata na kolację to -jaja -mleko -pomidorki koktajlowe
Z Kuchni Do Kuchnikilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć
Miód i pieprzwarzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików. Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw. No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład. Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań. Mi osobiście takie połączenie zasmakowało
Ewa w kuchniwalczących z sesją. Ci ustawowo walczący i biedacy poprawkowicze.. Tak więc szybko i na temat bez zbędnego rozwlekania się: Minestrone . By rozwiązać tą trudną sprawę jaką jest: zamówić pizze,żyć na zupkach chińskich czy kanapkach? Albo też sprawę z serii: rozmyślam co zjem na obiad zamiast się uczyć... Składniki cebula puszka pomidorów/dwa duże pomidory puszka drobnej białej fasolki
Fiolka w kuchniPyszna przekąska dla niezapowiedzianych gości :) Przygotowanie rolls'ów zajmuje bardzo mało czasu - pod warunkiem, że usmażymy wcześniej naleśniki. Przekąska inspirowana jest zawijańcami ze szpinakiem, które serwowane są w Pizza Hut :) Łosoś wędzony znakomicie komponuje się z serkiem śmietankowym, ziołowym lub chrzanowym. Całości dopełnia świeża roszponka lub rukola wg gustu. Składniki: 5 naleśników opakowanie serka śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego
Chocolate Muffin BlogNietypowy przepis na tradycyjną pizze, w jajecznej osłonce. Wyszła pysznie. Składniki: 2 ½ szklanki mąki, 2 dag drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 szczypta soli, 2 łyżki oleju, 20 dag żółtego sera, 30 dag pomidorów, 3 jajka, ¾ szklanki mleka , 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże zioła do smaku. Wykonanie: Z mąki drożdży, cukru, oleju i ½ szklanki ciepłej wody zarobić
Tradycyjna Kuchnia