średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka - brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna - jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić - pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą
Smakołyki Berenikichudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej
Czerwień i błękitPrzepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu
Z Majeczką w kuchninagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszuflady lub szafki - dla mnie jest to bardzo ważne. Można ją rozłożyć na każdej płaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę
The Sweet Damselspaghetti ze szpinakiem. Może nie wygląda, ale smaczne, dużo i niedrogo. Podoba mi się pomysł podawania jedzenia w kartonowych pudełkach (nie przemaka, jest solidne). Polecam spróbować czegoś innego niż pizza czy falafel (lub kebab). Plus bardzo miła obsługa. Pytt i panna The name for this Swedish dish, means "small pices (of potatoes, onion and meat) in a frying
Qlinarnie i Qlinarniemiąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło: http://www.msm-monki.pl/Nasze,produkty/Sery_typu_szwajcarskiego/Aldamer/4,28,0
ClauditteMissCookingprzepisie Malwiny, wykorzystałam to co mam. Zamiast sody dodałam proszek do pieczenia. Od siebie dodałam słodką paprykę w proszku. Flatbread z patelni Składniki: 1 szklanka mąki, użyłam mąki do pizzy 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki soli 250 ml maślanki Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, sól
Moja smaczna kuchniawpadniecie ze znajomymi do pizzerii, postaraj się: bardzo wolno jeść - im dłużej żujesz, tym mniej zjesz nie popijać piwem, colą, fantą itp. - do picia zamów po prostu zwykłą wodę - pizza sama w sobie nie jest najlepszym wyborem żywieniowym, nie musisz sobie dokładać. Nie rób sobie wyrzutów , jeśli coś pójdzie nie tak, ale też nie podchodź do sprawy na zasadzie "zjadłam
Powiedz dietom niewbijamy jajko, dodajemy śmietanę, pociętą na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...czosnkowy Sos czosnkowy jest ulubionym dodatkiem mojej rodziny do frytek i pizzy. Ale nie tylko. Dobry jest do kanapek, grilla, i wszelakich pieczonych mięsiw. Sos można oczywiście modyfikować, można zamiast czosnku dodać koperek, albo odrobinę pieprzu cayenne. Składniki: 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżka ostrej musztardy 4 łyżki majonezu 4 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki pikantnego keczupu
na moim stole...Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię :). W dodatku pesto możemy nazwać pastą zdrowia! Zielone liście czy warzywa (groch, bób itp.) są obfite w błonnik, karoteny, nienasycone
Be Fit Be Strongwysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na sześć części, każdą z nich wałkujemy, tworząc kółko o grubości 2-3 milimetrów. Dzielimy na 8 części (tak jak pizzę) i na szerszym końcu każdego kawałka smarujemy pół łyżeczki powideł, zwijamy do środka tworząc kształtne rogaliki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 160 stopniach C, aż nabiorą złotego koloru
Rozpustne gotowanieczęści. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 łyżeczki dżemu (na brzegach koła) i zwijamy ku środkowi. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że zawijańce jeszcze urosną, odstawiamy
Rozpustne gotowanieczęści. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy
Rozpustne gotowanie