ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:303/659)

Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 208

mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją.   Artykuł

Niedzielny kucharz
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 112

gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam  Helio ) * 1 jajko Wykonanie: Na stolnicy rozwinąć płaty ciasta francuskiego, położyć je jedno na drugim. Nożem do pizzy wyciąć trójkąt równoramienny. W najkrótszym boku trójkąta wyciąć nożem kształt pnia choinki. Jeden płat ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę makową. Całość przykryć drugim płatem

Zrób to smacznie
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 101

soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie rogale smarujemy

Smaki Na Talerzu
Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego 149

Potem jedną z choinek odkładamy na bok a druga smarujemy masą makową. Finalnie pusta choinkę nakładamy na ta posmarowaną masa makową i delikatnie przyciskamy. Następnie za pomocą noża do pizzy lub radełka kuchennego nacinamy brzegi choinki po obu stronach prostopadle do dołu – tworząc gałązki choinki. Każda gałązkę przekręcamy raz zawijając ją. Finalnie papier z choinka zsuwamy na blaszkę

Dorota Smakuje
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 107

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita. Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem. Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam. Focaccia

Moje Małe Czarowanie
Stollen. Strucla z bakaliami 96

drożdże nie będą pracować. Do misy robota wsypujemy mąkę, następnie dodajemy cukier, aromat maślano-waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem i drożdżami, mieszamy wszystko mikserem (hakiem do pizzy) krótko na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Wsypujemy do ciasta skórkę pomarańczy, cytryny, owoce i rodzynki, ponownie krótko mieszamy. Przykrywamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liban – przewodnik kulinarny 105

sporo tatarów i podrobów np. dania z wątróbką (sawda), czy kanapki z móżdżkiem i jądrami jagnięcymi. Man’ouche Nie ma libańskiego śniadania bez man’ouche, czyli libańskiej pizzy, która może być ze wszystkim, ale najbardziej typowa jest wersja z zatarem. Na mniejszy głód dą lahm bi ajeen czyli coś w rodzaju pizzerinek. Co na deser w Libanie? Jeśli

Ugotowane pozamiatane
Urodziny - Khodor ma 13 lat! 119

minęło! :) Zgodnie z wyraźnym życzeniem solenizanta spędziliśmy czas w KFC (lunch) i Kaspa's (deser). Potem chłopcy stracili trochę energii na basenie, a popołudnie zeszło nam na pojadaniu pizzy i tortu, super czekoladowego... Ufff... Do następnego roku

Lejdi of the house
Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie 151

kardamonu i cukru trzcinowego garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru, (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam

AZgotuj!
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 207

kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze wypieczone mięso porwane na niteczki), w chlebku pita, na pizzy lub w tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji

Niedzielny kucharz
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 78

przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki – to już kwestia tego co macie w domu. Zobacz przepis. 4. Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co można zrobić

Niedzielny kucharz
Ślimaczki pikantne 126

Cześć Słodziaki! Dziś nie mam dla Was słodkości a pomysł na bardzo pikantne i sycące przekąski w formie ślimaczków z ciasta drożdżowego.  Jak ktoś lubi pizzę- będzie zadowolony. Tego typu przekąski idealnie sprawdzą się na imprezach, lub będą fajnym dodatkiem do kubka czerwonego barszczyku.  Dla odważnych proponuję pikantny sos sriracha a dla tych o łagodnieszym podniebieniu- ajwar. Składniki

Domowe ciasta
Beauty Food 85 przepisów dla zdrowia i urody 95

zdrową żywnością lub w sklepie internetowym Kuchnie Świata, jak chociażby śmietanka kokosowa czy algi. Nie przeczę, że wiele propozycji Marii Ahlgren bardzo nam się podoba. Urzekły nas smakiem m.in. pizze z kalafiora z kremem awokado, piernikowy bowl, wegańska tajska zupa tom kha, sałatka z czarnej soczewicy czy przepyszny mus mocca i upiększające dżemy z chia. To właśnie dzięki  inspiracji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cienka pizza 121

Szukałam przepisu na cienką pizzę i taki znalazłam. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy lub oleju 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 7 g suchych drożdży Przygotowanie : Drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 min. do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami, zagniatać około 10-15 min, aż ciasto będzie gładkie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania