ciasto na pizze - 9852 przepisów (strona:301/657)

Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) 107

dłużej. Każdy przepis w książce został opracowany przez Karola Okrasę we współpracy z Profesorem Mirosławem Jaroszem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Zobaczcie również: Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką Pizza na spodzie z cukinii – zdrowy obiad Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 10 PORCJI) Tarta   ½ opakowania ciasta francuskiego   ½ dyni piżmowej

A to pestka
Domowy sos czosnkowy 110

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos czosnkowy to mój ulubiony dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Tak naprawdę mogłabym go jeść z wszystkim. Dodaję do do mięs, zapiekanek, pizzy, ale również do zapiekanych warzyw, frytek, zapiekanych ziemniaków, do dań na zimno i na ciepło. Możliwości jest mnóstwo, ponieważ smak domowego sosu czosnkowego jest bardzo uniwersalny i ponadczasowy. Robię sos czosnkowy za każdym razem

To Musisz Wiedzieć
Pierogi z mięsem z rosołu 82

mięsa, przyprawiłam solą i pieprzem ziołowym i kolorowym. Podlałam rosołem ok. 1/4 szklanki. Wystarczyło zagnieść ciasto na pierogi. Do tak małej ilości posłużyłam się proporcjami do ciasta na pizzę: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka wody dość ciepłej * odrobina soli i oleju Przyznam, że ciasta wraz mi zostało, także 2 szklanki mąki na taką ilość farszu wystarczą. Wykrawałam krążki, zalepiłam pierogi

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z budyniem czekoladowym 55

Cześć! Chciałam na słodko wejść w weekend, na który zawsze czekam z utęsknieniem. Nie ma dziś pizzy, frytek i innych zdrowych rzeczy. Jest serniczek waniliowy z budyniem czekoladowym na kruchym spodzie. Strasznie długą nazwę mu nadałam. Może ktoś wpadnie na pomysł na jakieś imię dla tego ciasta? W wykonaniu nie jest trudne. Wręcz banalne. Powiem, że nigdy nie piekłam gotowanego

Pieprzyć z Fantazją
Kajzerki domowe 71

wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki cukru Składniki podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki mąki. Zaczyn rozrobiłam, przykryłam ściereczką

Pieprzyć z Fantazją
Sałata z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 63

kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście –   tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może stać kilka dni a my możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * sól ziołowa

Pieprzyć z Fantazją
Nuggetsy a’la KFC 66

również.  Położę tu nacisk na określenie fajne na imprezę dla młodzieży Zawsze odkąd pamiętam robię je na spotkanie urodzinowe córki. Jakie było moje wielkie zdziwienie jak idąc z pizzą do młodzieży zobaczyłam po krótkim czasie pusty półmisek po nuggetsach! Fajna przekąska, jeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie

Pieprzyć z Fantazją
Placki z dyni 63

łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka Artykuł Placki z dyni pochodzi z serwisu Pieprzyć

Pieprzyć z Fantazją
Test piekarnika Elektrolux EOD3C50TX część 1. 57

zamontuje Szerzej opiszę moje obserwacje w następnej części mojego testu. Ogólnie sumując, nie zawiodłam się na tym piekarniku. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Piekłam już ciasto drożdżowe, piaskowe, sernik, pizzę i boczek. Do tej pory wszystko się wypiekało jak należy. Mam tylko dobrą radę, pierwsze wypieki robić z instrukcją obsługi. Instrukcja jest napisana w taki sposób, że do każdej potrawy, ciasta

Pieprzyć z Fantazją
Quesadilla domowa z kurczakiem i papryką 87

góry spodem. Placek z talerza położyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się.  Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę. Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym ( przepis na sos ). Notatki: * można użyć mięsa z piersi kurczaka * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar * to są proporcje na 2 quesadille Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Pizzowe bułeczki 75

Cześć! Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta! Składniki: Na ciasto * 30 dkg mąki pszennej * 125 ml wody * 1 płaska łyżka cukru * 1 dkg drożdży * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 – 3 łyżki stopionego

Pieprzyć z Fantazją
Krakersy na zakwasie 94

mąką. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Ciasto, razem z papierem do pieczenia przenieść na blachę. Posmarować z wierzchu oliwą, posypać grubą solą.  Przy pomocy radełka do pizzy lub noża, pociąć ciasto na małe kwadraty. Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut, aż kwadraty zaczną się lekko brązowić na brzegach. Po całkowitym zrumienieniu wyjąć krakersy razem

Stare Gary
Prezenty dla babci i nie tylko... My Gift Dna. Gwiazdkowe propozycje! 109

Prezenty pochodzą z internetowego sklepu  MygiftDna . To sklep który specjalizuje się w prezentach personalizowanych. Począwszy od typowo kuchennych akcesoriów tj, deski do krojenia,  deski do serów czy pizzy a kończąc na spersonalizowanych notesach. poduszkach czy kocach a nawet pięknych obrazach czy portretach drukowanych na płótnie. Te ostatnie zachwycą każdą babcie ! wnuczka na zdjęciu? strzał w dziesiątkę!  Wybór

Radość kipiąca uśmiechem.
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 91

mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją.   Artykuł

Niedzielny kucharz
Konfitura z cebuli 100

smakołyków ale dzisiaj przyszła pora na coś ekstra ;) konfitura z cebuli! Słodko-kwaśna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy serów, a także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Składniki: 4 cebule 4 łyżki cukru 4 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu pół szklanki wina pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz oraz słodka papryka

Życie zaczyna się w kuchni