Nasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne
Smakowity Blog Kulinarnyv\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 21 false false
Obiad gotowyOstatnim razem zgodziliście się, że maseł orzechowych nigdy za wiele. Dlatego dziś znów Was nimi bombardujemy! 😤 Tym razem nie są to standardowe masełka tylko ciekawe opcje
Candy Pandasniebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko(...)owoców granatu. Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka Cezara Chinkali – pierogi w kształcie sakiewki Chinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego
Poezja smakudelicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko(...)się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji Przepisy z jabłkami 1) FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI 2) PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 6) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ
Kuchnia MagdaLenydelicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko(...)się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji Przepisy z jabłkami 1) FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI 2) PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 3) PIEROGI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI 4) RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 5) RYŻ NA MLEKU Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 6) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ
Kuchnia MagdaLenyDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzenie w tym np. typowo bieszczadzkie pierogi z kaszą gryczaną. Do tego miejsca chce się aż wracać. Po sery, po pierogi, po maślankę i po atmosferę. Polecam: Pierogi ze szpinakiem i kozim serem - obłędnie dobre, najlepsze jakie jadłam Pierogi łemkowskie z kaszą gryczaną - typowa, regionalna potrawa, którą warto spróbować Pierogi z borówkami na słodko - pyszne(...)kluseczki owsiane ze skwarkami, cebulką i twarogiem. Znajdziecie je tylko tu! Są fantastyczne. Pierogi z kapustą i grzybami - smakują dokładnie jak pierogi mojej babci, czyli wyśmienicie :) Wilcza Jama (Smolnik 23) Jeżeli macie ochotę zjeść dziczyznę to bardzo słuszny wybór. Co prawda my jedliśmy pierogi i rosół z bażanta (pychotka!) czyli no tak średnio bym powiedziała dziczyznę :) jednak
Czarnawisienkareakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty(...)ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek
Karo in the Kitchenbułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu(...)wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – świetnie się mrozi. Tofu – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów. Ziemniaki gotowane – kiedy mi zostaną mrożę już przeciśnięte przez praskę, wykorzystuję do gotowania klusek i kopytek. Resztki warzyw do gotowania wywaru warzywnego : mam w zamrażarce pojemnik do którego
Dorota SmakujeDziś kolejna odsłona kuchni z mojego regionu - kuchni kaszubskiej. Kuchnia regionalna, to tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Regionalizm potraw, to nie tylko tradycja i
Posadzone i zjedzoneCzemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi z kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami(...)całość się przypalała. Dodajemy makaron i jeszcze chwilę wszystko dusimy. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/lazanki-z-kapusta-pieczarkami-i-boczkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJuż jestem, jestem, mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normalności. Nie uwierzycie, ale ciągle pracuję. Wczoraj z niedowierzaniem spojrzałam w kalendarz i zobaczyłam, że niedługo
W mojej kuchniZbieram siły na powrót do życia. W poniedziałek wreszcie wyjdę z domu po zbyt długim okresie siedzenia w czterech ścianach. Wykorzystuję więc ostatnie chwile przymusowego odpoczynku
W mojej kuchniOk! Dzisiaj zapraszam na nowy przepis, który właściwie oparty jest na tradycyjnych składnikach jak kopytka i mielone. To mój pomysł na komfort food. Tradycyjny obiad w
codojedzenia