Przepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka. O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często. Świetnie sprawdzają się(...)dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10 minut). Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto – potrzeba tutaj cierpliwości, bo na początku ciasto jest dość klejące. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, posypujemy je odrobiną mąki, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około
Smaki Na Talerzusklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi poszukujących prezentów dla najbliższych. Kobiety w kuchni przygotowują pierniki, pierogi i inne potrawy świąteczne. Chociaż z roku na rok coraz szybciej sklepy zapraszają nas do świata Mikołaja to ja staram się jednak w listopadzie nie myśleć o nim. Jednak(...)łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, posypując je niewielką ilością mąki. Mąki ma być tyle tylko aby ciasto nie kleiło się
Kuchnia w oparachCześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki(...)Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam. Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia. Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę. Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam. Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia. Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam
Pieprzyć z FantazjąTęczowy sernik na zimno. Serniki na zimno, podobnie jak zwykły sernik jest niesamowitym deserem z górnej półki. Sernik jest fantastyczny na imprezy lub specjalne okazje, na
Zdrowy Styl JoannySkładniki: kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg, mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL", sól
W Mojej Kuchni Lubięjajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych kryzysowych(...)żeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują. Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody. Taką ilość ciasta trzeba będzie gotować na 2 albo 3 tury. Kluski są gotowe minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia. Sos: Boczek smażymy
Ugotowane pozamiatanebył odpowiedni. Są świry, które badają to z papierkiem lakmusowym, ale wystarczy, że barwa Wam się zgadza "na oko". Oczywiście octu z umiarem. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierogi z kapustą i grzybami. Tu odeślę do mojego starego przepisu tutaj. Soczewica po brytańsku Wielu z Was jadło pewnie fasolkę po bretońsku. Zasmucę Was. W Bretonii takowej nie jedzą(...)znajduje się we francuskojęzycznej części świata, zrobiłem danie na styl francuski. Taka kuchnia fusion. Składniki: - mąka - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto i smażymy z niego naleśniki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do nich pokrojonej natki i takim farszem nadziewamy naleśniki. Forma zawijania dowolna :) Pierniki grzybki Składniki: - 1,5 szklanki mąki
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiaj kolejny sposób na szpinak. Mój młodszy syn nie przepada za szpinakiem. Jednak kluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem. Kluski szpinakowo-serowe
O kuchni z uczuciemPierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią(...)praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem 3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy
Słodki KompromisPiątek spędziłam z mamą w Lublinie. Musiałyśmy odbyć wizytę kontrolą u lekarza. Wprawdzie choroba jest opanowana, ale nie wolno stracić czujności. Nigdy nie wiadomo, czy coś
W mojej kuchniPierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i
W mojej kuchniPielmieni gruzińskie. To jest prosty i niezawodny przepis na klasyczne gruzińskie pielmieni. Klasyczne pielmieni gruzińskie z mieloną baraniną, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pielmieni doprawione
Moja Książka KucharskaKopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki(...)przeciskamy przez praskę do ziemniaków (można też zmiksować lub dobrze rozetrzeć widelcem). Potem do rozdrobionych batatów dodajemy pozostałe składniki tj jajko, sól, mąki. Zaraz potem mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Wycinamy kopytka za pomocą foremek do ciastek. Potem wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu kiedy wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Finalnie podajemy
Dorota Smakujefont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około
W garach u Gosiofercie restauracji znajdziemy dania kuchni polskiej – idealne dla obcokrajowców, a także specjały kuchni europejskiej. Restauracja Cud Miód oferuje nam między innymi: tatara z polędwicy wołowej, śledzia w marynatach, pierogi różnego rodzaju, sałaty, golonkę czy żeberka. Co na przystawkę? W chwili, kiedy w karcie zobaczyłam Rydze na maśle z odrobiną czosnku, nie musiałam się długo zastanawiać. Oczywiście, zamówiłam(...)komponowała się Saska Śliwka Węgierka, która ciekawie podbijała ich smak. Co na deser? Na deser spróbowaliśmy po kawałku sernika na bazie białej czekolady, podanego z owocami oraz owocowym sosem. Ciasto było doskonałym zwieńczeniem naszej kolacji. Inne desery, których możecie spróbować w restauracji to beza, lody czy tarta kajmakowa. W menu restauracji znajdziecie także dużo specjałów wołowych, jak Stek z Angusa
Kuchnia Bazyliifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około
W garach u Gosii inne kluski, ale nie lubiłam ich jeść. Potem poznałam ówczesnego narzeczonego, a jak wiadomo, zakochana baba przypomina raczej błędną owcę i zaczęłam robić te cholerne knedle i pierogi, bo Misiu lubił. Misiu koniec końców okazał się bucem pierwszej wody i knedle żarł nie tylko u mnie, ale z dwojga złego okazało się, że zrobione po mojemu smakują(...)pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć lub wyskrobać ziarenka z jednej laski wanilii świeże truskawki, średniej wielkości, umyte i pozbawione szypułek. Przygotowanie
ladykitchen