Przez dłuższy czas naleśniki były u nas na cenzurowanym. Oczywiście eksperymentowałam z różnymi rodzajami mąki i nadzienia ale jakoś nie mogłam do nich przekonać Emilki. Twierdziła
Cooking for EmilyŻycie w biegu, w stresie, w zanieczyszczonym środowisku prowadzi do różnego typu alergii czy nietolerancji pokarmowych. Dodatki konserwantów i barwników do żywności, wszystkie te "E" w
Bon appetit mon amieBo to jest tak: człowiek jakoś się trzyma, czekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i
Lejdi of the houseImprezowe przekąski większości z nas kojarzą się z chipsami, paluszkami, krakersami, ciasteczkami i innymi, niestety niekoniecznie zdrowymi produktami. Tak się ostatnio zastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast
W kuchni KatiePerspektywa kilku dni wolnych cieszy mnie tak jak wizyta Mikołaja cieszy wszystkie dzieci. We wtorek przebierałam nogami, bo przede mną 5 dni wolnych! Budzik wyłączony, w
bistro mamaMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak ja kocham naleśniki w skład, których, jako nadzienie wchodzi coś innego niż dżem, czekolada lub inna słodkość. Coś wartościowego zamiast porcji węglowodanów
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŁatwiejsze i szybsze do zrobienia niż pierogi. Tortille domowego wyrobu, miękkie i elastyczne jak naleśnik. W przeciwieństwie do sklepowych, nie zawierają całej gamy sztucznych składników. I są trzy razy tańsze. Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć(...)przepis, którego głównym składnikiem jest smalec – my używamy gęsiego- ale pokażemy go Wam innym razem, bo wymaga więcej pracy. Placki według tej receptury wyrabiamy ledwie kilka minut. Potem ciasto leżakuje trochę, a potem rozwałkowane trafia na rozgrzaną patelnię. Obserwowanie nadymających się pod wpływem temperatury jak baloniki placków to jeden z fajniejszych spektakli kulinarnych. Oczywiście, powtórzmy to raz jeszcze, możecie
Niedzielny kucharzLATO!!! TAK DŁUGO NA CIEBIE CZEKAŁAM!!! Chce się, po prostu chce się wszystko, tańczyć, śpiewać, smakować, kosztować. Aż nie wiadomo gdzie sięgnąć, czego spróbować, na ryneczkach
SMYKWKUCHNIPlacuszki z serka wiejskiego – pyszne, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach :) Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli :) Idealnie smakują z dżemem wiśniowym i cukrem
Kulinarne PrzebojeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiCzas świąteczno-noworoczny to jeden z najprzyjemniejszych okresów w roku, zwłaszcza kiedy ma się urlop, można spać do 8.30 i jeść śniadanie w piżamie. W
bistro mamaNie będę ukrywać, że u mnie to jednak tradycyjne naleśniki rządzą, ale od czasu do czasu można się pokusić o odrobinę szaleństwa ;) Dlatego przedstawiam Wam dziś
Kuchnia w czekoladziereakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty(...)ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek
Karo in the KitchenW końcu znalazłam dzisiaj chwilkę, by wybrać się do galerii handlowej w celu szukania ostatnich drobiazgów do prezentów. Nienawidzę tych przedświątecznych tłumów, kiedy wszyscy po pracy
Be Fit Be Strong