ricottą i pieczonymi warzywami Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Mus czekoladowy z ricotty Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami(...)Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchniaCiemne placuszki z serka ricotta i niespodzianką w środku- białą czekoladą. Bardzo efektowne, nie za słodkie. Ja swoje posypałam cukrem pudrem, ale równie dobrze można
Nastoletnie WypiekanieW sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym
Kraina Miodem PłynącaNa weekend proponuję placuszki na mleku kokosowym z bananem w kawałkach. Połączenie kokosa i banana jest jednym z moim ulubionych, a gdy do tego poleje
Przepysznik - BLW i nie tylkoPierogi w moim rodzinnym domu pojawiały się bardzo rzadko. Jednak polubiłam je za sprawą M. i od czasu do czasu daję się namówić na lepienie. Trzeba
Pełny talerz"Przygotowałam dla Was słodką propozycję śniadaniową. Lekkie placuszki podawane na plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w
Słodkie PrzyjemnościW sezonie śliwkowym przynajmniej raz muszę je zrobić. Knedle z dodatkiem twarogu, bo takie lubimy najbardziej w środku z śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha
Ala piecze i gotujektóra rozpowszechniała je podczas swoich licznych podróży po Polsce. Obecnie omlety jada się chyba wszędzie, choć ich formy mogą być różne. W Polsce najczęściej jemy w postaci swego rodzaju naleśnika ze słodkimi dodatkami. W Hiszpanii popularna jest frittata, czyli wytrawny omlet z warzywami. Z kolei Japończycy uwielbiają tamagoyaki - wielowarstwowy placek złożony z cienkich, zawijanych omlecików. Już od jakiegoś czasu przymierzam(...)sztywną pianę. Dodaj żółtko i lekko zmiksuj. 3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawaj do ubitej piany i wymieszaj łyżką. 4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozsmaruj w formie 2 placków i piecz 10 minut. 5. Awokado obierz, zblenduj z kakao i ksylitolem na puszysty krem. 6. Po wyjęciu omletów z piekarnika posmaruj je kremem czekoladowym, posyp
Z notatnika dietetykaPyszne i bardzo sycące naleśniki, w skład których wchodzi m.in. twaróg, kakao i maślanka, podane z przepysznym dżemem wiśniowym z płatkami róż. Wierzcie mi, to połączenie idealne ;-) Muszę przyznać, że nowa seria limitowana dżemów z dodatkiem kwiatów Łowicz jest niesamowita! Pomysł trafiony w 10tkę! Kocham wiśnie, a połączenie dżemu wiśniowego z płatkami róży jest fenomenalne. Koniecznie musicie spróbować! SKŁADNIKI(...)masy jajecznej dodać twaróg, ostudzone masło i maślankę, po czym zmiksować. Na koniec wsypać składniki sypkie i ponownie zmiksować do ich połączenia. Rozgrzać dużą patelnię i wlewać porcjami ciasto naleśnikowe. Każdą porcję ciasta rozprowadzić na całą patelnię kulistym ruchem ręki (ewentualnie można rozsmarować łyżką). Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu z dodatkiem dżemu wiśniowego
Passions hobbies lifePlacuszki są pyszne i puszyste, a masło orzechowe nadało im wspaniałego posmaku. Cukinii praktycznie nie czuć, więc są także świetnym sposobem na przemycenie tego warzywa do
Di gotujeJakiś czas temu robiłam te placuszki dla mojej córki, ale większość... sama zjadłam. I choć Natalia zje 1-2 placki to teraz smażę je z podwójnej
Di gotujeDziś zapraszam na chrupiące naleśniki z serem zrobione na słodko. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by stworzyć pyszne śniadanie, takie jakie lubimy. A ja naleśniki mogłabym
Zasmakuj KuchniUtrudniona rola rodzica gdy apetyt dziecka jest zmienny jak pogoda na wiosnę... a u mojego dziecka tak to właśnie wygląda: jednego dnia je wszystko aż się
Czary - gary w kuchniPlacuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i
Anioszek w kuchniSą takie dni,kiedy nie da się inaczej i po prostu trzeba zacząć na słodko. Tak właśnie jest u nas dzisiaj. Dlatego zapraszam na placki waniliowe
Pełny talerzW tygodniu rzadko nam się zdarza zjeść razem śniadanie. Zwykle sprowadza się ono do jedzonych w biegu płatków z mlekiem i łyka kawy. A przecież to
bastalenazespolona jedynie mlekiem kokosowym i agarem. Do tego idealnie zgrany finisz ze świeżych fig, gorzkiej czekolady i migdałów. INNE SŁODKIE ALE ZDROWE PRZEPISY: PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA JEST: – Zdrowym wegańskim deserem – Wprost genialna! Nie potrzebuje piekarnika! – Idealna do kawy – Pełna(...)robocie kuchennym, Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj zawartość połowy laski wanilii / natnij, rozłóż i zbierz wszystkie aromaty nożem / oraz pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Gotowe ciasto przełóż na formę, najlepiej taką z wyjmowanym dnem, dociskając je mocno do spodu i brzegów. Tak przygotowany spód umieść w lodówce na czas przygotowywania masy. 2. Dynię oczyść
globuskulinarnyŚniadanie z sezonowymi owocami Jeśli brakuje Wam pomysłu na śniadanie, a macie pod ręką jajka, mąkę i mleko to niczego więcej nie potrzeba. Tym raze nie chodzi o naleśniki:-) Też są pyszne, ale wymagają sporo pracy. W naszym przepisie praca ograniczona jest do minimum. Wystarczy zmiksować składniki, dodać owoce i pół godziny później danie jest gotowe. Do tarty można(...)Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru Masło do nasmarowania patelni Wykonanie: Krok 1 Wsyp wszystkie składniki do miksera i wymieszaj na gładkie ciasto. Krok 2 Wysmaruj patelnię masłem. Krok 3 Umyj owoce, większe przekrój na połowy. Wylej ciasto na patelnię, wyłóż ma wierzch owoce. Krok 4 Wstaw patelnię do piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharzbędzie smakować jak ciastko ptysiowe, co byłoby raczej nie możliwe), więc na wszelki wypadek nie spodziewałam się zbyt wiele. Pudding okazał się wspaniały - w smaku przypomina omlet lub naleśniki, z tą różnicą, że jest baaardzo puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Brytyjczycy podają go jako dodatek do mięs lub pieczeni w sosie, ale rewelacyjnie smakuje też na słodko(...)foremki na muffinki wlewamy olej - po 1 łyżeczce na każdą przegródkę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najwyższą półkę i podgrzewamy przez 10 minut. 3.Foremkę ostrożnie wyciągamy, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości (ciasto zacznie skwierczeć) i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, aż puddingi będą mocno wyrośnięte i złoto-brązowe. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu
My Culinary Art