Bardzo delikatny, puszysty omlet. Śmietana powoduje, że omlet jest jeszcze bardziej delikatny. Z tej porcji powstaną Wam dwa omlety na dużej patelni. Przepis na thermomix na
Kuchnia PokoleńMoja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one
Posadzone i zjedzoneBył śledź, pierogów masa i spore kawałki sernika. Dopiero teraz łapię oddech po świątecznym przejedzeniu. Odprężam się przy muzyce i smażeniu naleśników. Oczywiście wersja lekkostrawna, bo z otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Teraz łóżko, mandarynki i wyczekiwanie na lato(...)migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła, nakładać ciasto dużą łyżką. Smażyć z każdej strony ok 2-3 min do złotego koloru. Podać z miodem i kruszonymi migdałami
pink envelopeskładniki * 2 szklanki mąki * 2 jajka * 1 szklanka mleka * 1 szklanka wody * 2 łyżki cukru * 3-4 łyżki oleju * 1 łyżka cukru waniliowego * 500g waniliowego serka
Mix smakublenderze. Podobnie z mąką migdałową: powstaje z migdałów zmielonych na proszek. Na moim blogu znajdziesz też inne pomysły na śniadanie dla alergika, na przykład na pankejki bezglutenowe czy naleśniki bezglutenowe. OWSIANKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI – ŚNIADANIE DLA ALERGIKA Składniki: 100 g płatków owsianych 80 g mąki owsianej 50 g płatków migdałowych 100 g mąki migdałowej(...)sodę, cynamon, płatki. Do miski wlewamy miód, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki. Układamy je na dnie formy do pieczenia. Następnie wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 40 minut. Gotowe! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać
Wiszniówkaobniżenia poziomu cholesterolu. Ceniona za swoje właściwości antywirusowe, rozgrzewające, wskazana jest w przeziębieniu, osłabieniu organizmu, zwłaszcza zimą. W połączeniu z innymi mąkami idealnie nadaje się do wypieków, pieczywa, naleśników. Ze względu na neutralny smak może służyć jako zagęstnik do zup i sosów. Składniki : 1,5 szklanki mąki jaglanej Radix-Bis 2 łyżki naturalnego słodziku lub cukru trzcinowego 1 jajko(...)dodać mąkę jaglaną i proszek wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w kosteczkę banana i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić około 2 łyżek oleju kokosowego, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać ze śmietaną i owocami lub po prostu same. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładników i smaży na niewielkiej ilości tłuszczu. Cukier puder na wierzchu uwydatnia walory smakowe i dla dzieci będzie to świetna alternatywa dla racuchów z białej mąki, czy też naleśników. Przepis jest doskonały i nie trzeba mieć w zasadzie żadnych wielkich umiejętności by to danie przyrządzić. Jedna porcja ok 4 placuszki posypane cukrem pudrem to ok. 135 kcal. Zatem(...)Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną. 2. Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na nie wielkim ogniu, Zdejmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu
vaniliowoczekoladowaPo świątecznych szaleństwach kulinarnych proponuję smaczne, proste placuszki. Składniki : 2 jajka 350 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Proste PotrawyPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj będzie lekko ale pysznie. Temperatura na dworze ok. 28 stopni, nic tylko leżeć pod gruszą. W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można
pieprzny smaczekOpis pancakes: Pancakes to tradycyjne i słynne w Stanach Zjednoczonych naleśniki. Jest to wspaniały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Są leciutkie ale jednocześnie sycące. Możemy je podawać z czym tylko chcemy. Wszystkie dodatki doskonale się z nimi komponują. Składniki: 125 g mąki pszennej 120 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wanilinowy Sposób(...)innej misce ubijamy same białka na sztywną pianę. Ubite jajka dodajemy również do pozostałych składników i całość delikatnie mieszamy. Masło roztapiamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajemy przygotowane ciasto. Formujemy niewielkie placuszki. Smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pancake podajemy z dodatkami wedle uznania. Artykuł Pancakes pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagokazuje, że „to co zwykle” sprawdza się najlepiej i wszystkim smakuje, jednak od czasu do czasu warto coś urozmaicić. Takim pomysłem okazały się właśnie te ruloniki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem posiekanej roszponki, przełożone salami/szynką i serem mozarella. Wszystko oczywiście zależy od jakości użytych składników, mnie najbardziej smakowały te z szynką i serem. Najlepiej też podawać(...)Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną roszponkę. Mieszamy. Smażymy rumiane naleśniki na minimalnej ilości oleju. Na ciepłych naleśnikach układamy plasterki szynki/salami, pokrojoną w plasterki mozarellę oraz posypujemy mozarellą do zapiekania (tartą). Zwijamy ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy
Smaki Na TalerzuMokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz(...)Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników. 2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę. 3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej
Gotowanie...to proste !Omlet cesarski z truskawkami Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to austriacki deser przyrządzony z mąki pszennej, mleka, jaj oraz cukru pudru (cukier puder zamieniłam na miód). Jest to słodki, gruby naleśnik lub omlet na pianie z białek, pokrojony na kawałki w trakcie smażenia. Pysznie smakuje z różnymi dodatkami - u mnie z sosem truskawkowym, kawałkami świeżych truskawek oraz polewą czekoladową i płatkami(...)drugą stronę za pomocą łopatki i smażymy przez około 2 min., po czym kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek omletu przewracamy i smażymy z każdej strony, aż ciasto się zetnie, a omlet nie będzie w środku surowy. W między czasie myjemy truskawki, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek odkładamy w całości, a pozostałe blendujemy na sos. Odłożone truskawki kroimy
Kuchnia MagdaLenywalce z bezsennością i poprawiają apetyt. Są bogate w błonnik, potas i witaminę C. Z wiśni można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Wiśnie świetnie smakują w słodkich wypiekach jak ciasta czy drożdżówki. Z wiśni można także zrobić pyszne domowe dżemy. Oto przepis na przepyszny i szybki dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi. Składniki 500 g wiśni 1/2 szklanki ksylitolu 3 płaskie łyżki(...)chia i płatki migdałowe. Mieszamy i przekładamy do słoiczka. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Dżem wiśniowy podajemy z pieczywem świeżym i chrupki, ciepłymi tostami, jako farsz do naleśników czy dodatek do deserów. Bardzo smakowitym dodatkiem do tego dżemu są płatki migdałowe, które nadają przyjemnego aromatu. Migdały symbolizują nieustającą miłość, a ich smak i właściwości doceniali
My Chcemy Jeść