Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki - jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Pasuje na każdą okoliczność a z filiżanką kawy smakuje idealnie.. ;)
Prosty przepis naKajmakowy zachwyt to ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się je bardzo łatwo i nie zajmuje to wiele czasu. Ciasto jest słodkie nie przez masę a
Pieprzyć z FantazjąPycha ciasto ,bez pieczenia z dużą ilością bananów i herbatników,do tego delicje i galaretka.....mniam,polecam
Swojskie jedzonkopieczenia, Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy połowę ciepłej przygotowanej masy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników oraz pozostałą część masy i wyrównujemy łyżką. Ostawiamy na ok. 15 minut W 750 ml wrzątku rozpuścić galaretki i odstawić do przestudzenia. Na ciasto układamy połówki truskawek ( można lekko poodciskać do masy). Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kulinarne przygodyktóre robi się szybko, prosto i w dodatku bez użycia piekarnika? Tak, to możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel. :) Oczywiście
Kuchnia od dwojgaHej! Kiedy pytam się jakie ciasto upiec, to przeważnie słyszę "sernik!". No to ja jak najbardziej jestem za. Serniczki urozmaicam i dlatego się nie
Tylko pyszniepłynnym lekko kajmakiem w środku. Pieczony w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, nie opada. Więcej przepisów na serniki i inne ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka na dno tortownicy
O kuchni z uczuciembakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurodzinie męża - praktycznie żadna impreza nie może się obyć bez tej przekąski. Nie wiem tylko skąd wzięła się jej nazwa - keks. Dla mnie keks to ciasto z bakaliam i, a nie andrut z herbatnikami :). W każdym razie cała rodzina kocha ten ichniejszy keks i impreza bez niego jest imprezą straconą. Dla kogo: dla fanów andrutów dla lubiących smak mleka
Mania Wypiekaniałyżki płynnego miodu 10 dag masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA (opcjonalnie) 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka łyżeczek oleju kokosowego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grugość ok. 4mm i wycinamy herbatniki. Pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po wystudzeniu możemy polać roztopioną czekoladą. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: 100 najlepszych przepisów Bez glutenu
WYSPA SZCZĘSLIWADziś kolejny sernik, tym razem z kiwi. Jest delikatny i puszysty. Ja często idę na łatwiznę i spody robię z biszkoptów lub herbatników. Ale jeśli chcecie możecie zrobić spód z ciasta według swojego pomysłu. Dodatek kiwi przełamuje jego słodycz. Do sernika dobrze jest aby kiwi było takie średnio dojrzałe Do sernika jak widać na zdjęciu wkradają się promienie słoneczne
Ewa w kuchniugryzienia nawet jeśli nie jesteście zwolennikami białej czekolady ;) Ja wpadłam po uszy.... Udanych Walentynek Wam życzę. SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: spód : 300 g pokruszonych herbatników czekoladowych lub pierników (opcjonalnie może być np.stare ciasto przeznaczone na bajaderkę, u mnie to był piernik) 150 g masła masa serowa : 500 g twarogu (ale nie serka z wiaderka!!!) 135 g białej czekolady
Bon appetit mon amieW styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki –
Kuchenne Wariacjeprawdę bardzo dobry i wyjątkowy. Przygotowany został na imprezę urodzinową. Jednak pasuje na każdą inną okoliczność...bo przecież, kto nie lubi sernika...? Myślę, że ciasto zaskoczy nie jednego gościa. Składniki: - 300g kakaowych herbatników - kostka masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego - 2,5 szklanki jagód
Pan i Pani Smith w kuchniSzybki do zrobienia i na dodatek smaczny deserek...Zrobiłam go w ramach akcji Ciasta na niedzielę ... jogurt owocowy lub naturalny truskawki ciastka syrop
Moje domowe kucharzeniesię często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam
MamaOskarkawspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych. Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: - 1200g twarogu - 250g mascarpone - 3 łyżki jogurtu greckiego - 8 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe bez cukru - ekstrakt waniliowy - barwniki do ciasta - worek do pieczenia na tortownicę Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
mojewypiekiinietylkociasto rozpuszcza się w ustach Ciasto 3 Bit SKŁADNIKI: śmietanka36% -0,5 l herbatniki petit 1 duża paczka podwójna herbatniki petitki -1 paczka duża pojedyńcza masło ekstra -2/3 kostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna
Kuchnia Danusigrudnia, więc chyba stanie, się tradycją, że w styczniu będą królować cake pops). I faktycznie, to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie suchego ciasta, ale jeśli nie mamy takowego, to do przygotowania takich lizaków możemy wykorzystać herbatniki. Moje dzieci i Smakosz byli zachwyceni, ledwo udało mi się zdjęcie zrobić ;) Czekoladowe cake pops Składniki(...)suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka) 2) 120 g mascarpone 3) 70 g czekolady gorzkiej 4) 3 łyżki nutelli (lub innego ulubionego kremu czekoladowego) 5) 200 g czekolady gorzkiej (lub innej) do oblania Sposób przygotowania
Na kulinarnym poligoniebananami (najpyszniejsze są chyba we Francji), inni kanapki, tosty z takim zestawem, jeszcze inni lubią smoothie. Stwierdziłam, że takie zestawienie nie może być złe także jeśli chodzi o ciasto. I tak też powstało Banuti (nazwa wymyślona przez siostre ;) ). Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki(...)serka mascarpone Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych mleko do namoczenia herbatników 6 dużych bananów Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać
My sweet a lifemniejszej części wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego
Gotuj z Agnesnaszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna. SKŁADNIKI: (użyłam blachy 25x35 ale lepsza byłaby troszkę mniejsza bo w takiej blaty
Kto ugości moich gości?blaszkę o wymiarach 28x26cm. Składniki: 1 opakowanie dużych krakersów (ja użyłam Lajkonik) 100g herbatników 1500ml mleka 4 budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego 100g białej czekolady 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej) 100g masła 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania wierzchu ciasta 80ml Advocatu (ja użyłam likieru tiramisu) 100g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)około minuty). 4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Wylać na nie 1/3 masy budyniowej. Następnie ułożyć warstwę herbatników i zalać 1/3 masy budyniowej. Na masie ułożyć kolejną warstwę krakersów i wylać resztę masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia, następnie na kilka godzin wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci