Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto. Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady
Ala piecze i gotujeBardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej
Swojskie jedzonkosoli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego(...)miseczkę żaroodporną lub metalową (większą od garnka z wodą). Do miseczki wkładamy połamaną czekoladę i pozostawiamy, aż się rozpuści, od czasu do czasy przemieszając. wykonanie ciasta: Na biszkopcie ciemnym równomiernie rozsmarowujemy masę jasną, układamy herbatniki. Wykładamy masę ciemną i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość lekko dociskamy. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Całość odstawiamy na ok. 12 godz
Domowy Smak Jedzeniaprawda mamy swoje zamrożone zapasy, ale to nie to samo, co świeże, które przypominają w smaku lato. Jadamy je pod każdą postacią - surowe, w kompocie, lemoniadzie, w cieście czy do obiadu. Byle tylko nacieszyć się tym czasem, kiedy są takie pyszne i soczyste. Korzystając zatem z tego, że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, przygotowałyśmy sernik na zimno(...)wrzątkiem do 1/3 wysokości kubka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zostawić do ostygnięcia. 2. Rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego otręby i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć mieszanką formę do ciasta. Wstawić do lodówki. 3. W dużej misce wymieszać jogurt, mascarpone i pozostałe składniki masy sernikowej. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać - można użyć miksera lub blendera
two broke sistersCiasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 szklanki oleju Łyżeczka(...)olej Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez około 45 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia Około 600 ml „witaminki” podgrzewamy w garnku, pozostały sok mieszamy
Blog kulinarny S9.PLłatwe w przygotowaniu ciasto ufo swoją nazwę zawdzięcza zielonej galaretce i delicjom przypominającym w kształcie spodki :). Musicie spróbować ! I pamiętajcie OBCY są wśród nas ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 agrestowe zielone galaretki 4 cytrynowe galaretki 4 szklanki maślanki naturalnej ( szklanka 250 ml) ok 250 gram ciastek delicji 300 gram masy kajmakowej ok 300 gram herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą herbatników, do miski lub garnka wlewamy 2 szklanki maślanki następnie mieszając wlewamy jedną miskę z ostudzonymi cytrynowymi galaretkami , całość wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, na zastygłą masę maślankową wylewamy schłodzoną jedną galaretkę agrestową i wstawiamy do lodówki do stężenia, ciastka delicje przekrawamy na pół, w misce
Blog kulinarny S9.PLRafaello nazywane inaczej kokosową stefanką, to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Na blogu jest jego wersja na herbatnikach , ale ta na krakersach jest równie pyszna, jeśli nie lepsza. Delikatna słodycz masy cudownie kontrastuje ze słonością krakersów – wszystko się pięknie równoważy. Ja w swojej wersji dałam do masy nie tylko wiórki, ale i mielone migdały – idealnie(...)się tam odnalazły. Całość podkręca adwokat, który “robi” to ciasto (w wersji dla dzieci należy go gotować wraz z budyniem, aby alkohol odparował). Ciasto nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy tylko umieć ugotować budyń (najlepiej ugotować go dzień wcześniej – aby połączył się z masłem powinien być całkowicie zimny). To świetne rozwiązanie dla osób, które boją
Poezja smakujabłek startych na tarce -jabłka obieramy i ścieramy na tarce ,można dać więcej jabłek wtedy ciasto będzie wyższe jabłka smażymy na małym ogniu jak są rozgotowane to wsypujemy 2 galaretki kolor dowolny do blaszki wyłożyć papierem do pieczenia na to herbatniki i masę jabłkową wykładamy i znów herbatniki kolejnosc układania herbatniki masa jabłkowa herbatniki masa biała
Moje Wyrobyciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej. Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z margaryną stopić. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera na pył(...)cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie do lodówki. Dodatkowo: 500 g świeżych malin. Na wierzchu ciasta rozłożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościbrytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi. Przepis na brytfankę
Pychotkaaalikieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut(...)ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwane napoleonki. Napoleonka na cieście francuskim, mój przepis na deser jest prosty. Blaty są z gotowego ciasta francuskiego, a maślany krem na bazie budyniu. Można już kupić dobre jakościowo ciasto francuskie. Przy wyborze ciasta patrzymy na skład, krótka lista i masło w składzie. Jak zrobić napoleonkę? Jak się robi napoleonkę na cieście francuskim? Przepis na napoleonkę / kremówkę(...)przed pieczeniem jeden płat ciasta lekko ponacinać czubkiem noża. Rozmierzamy ciasto ( wierzchni blat) na równą kostkę. Wielkość kostki taka jakie chcemy mieć porcje. Nacinamy ciasto francuskie czubkiem ostrego noża do 3/4 głębokości i dopiero wstawiamy do piekarnika. Zazwyczaj ciasto nawet to nakłuwane wyrasta. Na takie ciasto francuskie kładziemy deskę i równomiernie naciskamy, aż ciasto nam się ''sprasuje
Dieta moja pasjaKremówka bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób które nie lubią, bądź nie umieją piec ciast. Ten pyszny deser nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych wystarczy tylko dokładnie wymieszać poszczególne składniki i całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami . składniki na formę do pieczenia 29 cm na 15 cm 1 litr mleka 1/2 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka(...)pieczenia wyłożoną folią aluminiową wykładamy herbatnikami, na warstwę herbatników wylewamy lekko przestudzoną masę budyniową a na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników. Tak przygotowaną kremówkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniałyżeczki żelatyny 1/3 szkl. wody DODATKOWO 44 szt. herbatników 300 g dżemu truskawkowego Przygotowujemy biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min temp(...)drugą grubsza warstwę wylewamy krem z dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym. Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparach