"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiJesień to czas kiedy w mojej kuchni zaczyna pachnieć przyprawami korzennymi. Nie ma nic przyjemniejszego w chłodne, długie wieczory od kawałka pysznego ciasta i filiżanki pachnącej miodem i cytryną herbaty. Tym razem upiekłam piernik marchewkowy, który długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wspaniale smakuje w połączeniu z orzechami i czekoladową polewą. Ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl oleju
Smakołyki AsiJesienne wypieki kojarzą mi się z ciastami z owocami, najczęściej piekę wtedy rozmaite słodkości ze śliwkami, szarlotkę lub marchewkowe. Fasolowe czy brownie z filiżanką dobrej herbaty na ciemne i chłodne wieczory też polecam Puszyste, delikatne ciasto-baza z dowolnymi dodatkami. Bez miksera, szybkie i zawsze! wyjdzie. Dziś propozycja z kawałkami czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej – do woli. Ja zaliczyłam
Zasmakuj KuchniPyszne i słodkie placki marchewkowe to łatwy przepis na przekąskę, kolację lub jedzenie na wynos. Placki z marchewki robi się szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Przyjemnym dodatkiem są wiórki kokosowe. Oto przepis na słodkie placki marchewkowe. 40 minut 2 porcje 2 marchewki (około 300 g) 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g cukru trzcinowego(...)placka posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Placki marchewkowe podajemy na ciepło lub zimno z miodem lub naturalnym jogurtem. Placki marchewkowe można usmażyć. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju roślinnego, łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy około 3 minut z obu stron. Usmażone placki przekładamy na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć
My Chcemy JeśćJeżeli smakował Ci piernik marokańsk i, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy! Składniki: 2 szklanki startej na tarce(...)przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru garstka posiekanych orzechów włoskich Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy
Ugotowane pozamiatanemarchewkowy. jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby nie wysechł. Piernik marchewkowy Piernik marchewkowy z orzechami Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o dł. 11 cm Składniki Ciasto
Kulinarne przygody GatityMuffinki marchewkowe , czyli złote babeczki są wyjątkowo wilgotne, mięciutkie i uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Marchewka to składnik, który doskonale odnajduje się w słodkich
Poezja smakuTrudno zdobyć mi się na coś wybitnie twórczego. Muffiny nie po raz pierwszy goszczą na naszym blogu. Upodobałem je sobie szczególnie i tym razem przedstawiam ich
Ania i Marcin gotująSkładniki ciasto: 300 g marchewki 100 g ananasa 50 g orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 … Czytaj dalej Tort marchewkowy z kremem budyniowym
czarrna od kuchnimoja wersja ,,, prosta i szybka do zrobienia , A smak musicie ocenić sami ... dla mnie jest taki jakiego się spodziewałam :) Ciasta z karmelem są słodkie , dlatego postanowiłam przełamać ją dżemem pomarańczowym,( u mnie marmolada pomarańczowo marchewkowa własnej produkcji. ) No i esencja smaku - prażony słonecznik ... pyszny sam w sobie fajnie chrupie na cieście. Składniki : Biszkopt
Malinowa Kawiarenkapojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :) Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni
Ze smakiem i z pasjąWielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 5 jajek 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia
Niezły MłynekWielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia sok z połowy
Niezły MłynekŚwięta tuż tuż dlatego pewnie zastanawiacie się i szukacie przepisów nie tylko na świąteczne ciasta ale również babeczki, ciasteczka i słodkie przekąski. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny marchewkowe z kremem mascarpone, które ucieszą nie jedno podniebienie waszych gości. Składniki /18 sztuk: – 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej – 1 szklanka drobno startej marchewki(...)solą. Wszystko wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160*170 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem. Dodać cytrynę. Muffiny wypełniać kremem za pomocą strzykawki do dekoracji wypieków. Jeśli nie mamy strzykawki smarujemy kremem muffiny na wierzchu Smacznego ! Artykuł Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone pochodzi
I LOVE LIFE