polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;)Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką.UWAGA!Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej papryki.Smacznego!Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam na rewelacyjne ciasto marchewkowe,przepyszne ciasto z pomaranczowym miekiszem.W rzeczywistosci miekisz wcale nie zdradza,ze zawiera marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc ciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego(...)drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia
sama złodyczCiasto Marchewkowe na ksylitolu Składniki: - 4 jajka - 1 szklanka oleju kokosowego(stopionego) - 1 szklanka ksylitolu - 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 szklanki marchwi startej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek, cynamon i sodę. Następnie wlać olej kokosowy(...)końcu wmieszać startą marchew. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Na końcu można polukrować, nie trzeba. Smacznego
Smaczne ZdroweCzas wrócić do dietetycznych ciast. Na początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni . Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego. Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła z tego super babeczka. Wilgotna i bardzo, baaardzo smaczna. Dodatkowo jeszcze polukrowałam. Polecam ! :-)Składniki:- 400g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 6 jaj- 200g startej marchewki- 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)- 100g rodzynek(...)programie góra-dół, bez termoobiegu.Po 20 minutach ciasto wysunąć z piekarnika i delikatnie naciąć nożem pośrodku, wówczas nie popęka nam po bokach.Ja swoje ciasto dodatkowo jeszcze polukrowałam i posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi. Było przepyszne. Smakowita babeczka marchewkowa. Gdy lukier zastygnie przełożyć na półmisek... I można zajadać. ;-) Smacznego
Smaczne ZdroweDzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze
Smaczne Zdroweteraz jakim cudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie posiłki na naszą korzyść. Według takiej też filozofii powstał przepis na dzisiejsze ciasto marchewkowe. Bez dodatku tłuszczu, bez dodatku cukru, a w smaku nie ustępuje ani trochę temu tradycyjnemu. Cały sekret tkwi tutaj w zastosowaniu dwóch zamienników. Pierwszy z nich to zarazem substytut(...)powstawaniu miażdżycy. Ponadto dzięki dużej zawartości antyoksydantów zwiększają odporność organizmu, a za sprawą sporej ilości cukrów prostych błyskawicznie dostarczają energii. Dorzucając do tego kilka innych składników możemy wyczarować wspaniałe ciasto marchewkowe. I wcale nie przesadzam używając tego przymiotnika. Aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski. Samo ciasto jest lekko wilgotne, a połączenie delikatnego smaku migdałów i korzennych przypraw
peanutbuttermonsterkolejne marchewkowe ciasto jakie upiekłam. I jest wyjątkowe! nie za słodkie, dość jasne i mało korzenne, poza tym nie wyczuwa się w nim nadmiaru spulchniaczy co wg mnie dość istotne. W rankingu ciast marchewkowych zajmuje 2 miejsce :) Przepis pochodzi z książki "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona", z moimi małymi zmianami.4 jajka375 g cukru pudru ( u mnie 300 g)300 ml oleju340
Dzieje kuchennej WiewióryCzy Wy też tak macie, że kojarzy się ono Wam z dzieciństwem? Pamiętam, że kiedyś twierdziłam, że musi być ono okropne. Ciasto i marchewka wg mnie
Fabryka pomysłówDziś ciasto w pomarańczowych kolorach ---- podwójnie pomarańczowych. Ciasto marchewkowe z pomarańczowym smaczkiem , słodki mus z marchewki i pomarańczy , a do tego delikatna bita śmietaną .Całość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem.Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto :3 jajka 3/4 szklanki cukru200 g utartej marchwi150 g zmielonych orzechów(...)puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy pomocy miksera.Wylać do formy ( u mnie o średnicy 28 cm )Piec w 180'C ok 25 min Mus Pomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g)1 pomarańcza1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowegowodaew cukier i sok z cytryny do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanejMarchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 3-4 dosyć duże marchewki 4 całe jajka 260 g mąki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych
Gorący kąsekMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym
pieprzny smaczekTo jedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował je mój mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..Składniki;2 jajka,1 szklanka cukru
Anioły w kuchniTo jedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował je moj mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..Składniki; 2 jajka, 1 szklanka cukru
Anioły w kuchni