ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:365/1075)

Sernik z rosą 164

Pyszny sernik z dodatkiem pianki bezowej ;) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 30 dag mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 187

mąki 50 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka

Ladylaura.
Orzeszki z Nutellą. 109

Składniki na ciasto kruche : 300 g mąki  150 g masła 3 łyżki cukru pudru  1 cukier waniliowy 3 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  Nutella  Wykonanie : Do miski Przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier puder , cukier waniliowy , masło i żółtka . Zagnieść ciasto . Z ciasta uformować malutkie kuleczki w zależności od wielkości Waszej foremki. Formę do orzeszków

Sama słodycz i szczypta chili
Quiche Śródziemnomorskie 176

Quiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;) U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski Składniki: Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli

NaKońcuJęzyka
66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 178

dziś zapraszamy Was na pyszne ciastka!  Nasze ciastka sporządziłyśmy z domieszką suszonej pokrzywy, o przepięknej zielonkawej barwie, która nadała tym małym wypiekom nutkę wytrawności! Jeżeli lubicie delektować się kruchymi wypiekami popijając je ciepłym mlekiem lub aromatyczną kawką i czasem poeksperymentować w kuchennym zaciszu to jest to z pewnością coś dla Was!  Spokojnie.. nasz przepis z pewnością(...)wyłożyłam na tacy wyścielonej papierem do pieczenia i suszyłam na balkonie ok. 2h - co jakiś czas liście obracałam tak, by równomiernie się wysuszyły). Po wysuszeniu pokrzywy przystępujemy do wyrobienia ciasta kruchego: mąkę, cynamon i imbir przesiewamy na stolnicę, dodajemy plastry masła i rozcieramy je palcami wraz z mąką aż do jak najdokładniejszego połączenia, kolejno dodajemy wysuszone i posiekane liście pokrzyw

Symfonia Smaków
Kruche ciasteczka z maszynki 154

ciasta, a proszek ułatwia wzrost ciasta i spulchniające działanie sody. Ciasteczka kakaowe. Do ciasta możesz dodać także około 50 g kakao (odejmij oczywiście tą ilość suchej masy od wagi mąki – czyli 350 g mąki i 50 g kakao). Otrzymasz wówczas czekoladowe ciasteczka :-). Dodatki. Wierzch ciasteczek przed upieczeniem możesz oprószyć wiórkami kokosowymi lub udekorować posiekanymi orzechami. Zobacz jak zrobić kruche(...)dodaję żółtka. Białek nie wyrzucam, gdyż mogą się przydać do ciasta, gdy wyjdzie za mało elastyczne. Z białek możesz też zrobić kokosanki 🙂 Ze składników zagniatam ręcznie ciasto. Po kilku minutach zagniatania, wszystkie składniki łączą się ze sobą. Wskazówki do ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt suche i kruche to dodaję trochę białka, które zostało mi z oddzielonych żółtek. Możesz też dać

Ania gotuje
Orzeszki z ciasta kruchego z masą z mlekiem w proszku 69

Pyszne ciasteczka w kształcie orzeszk ów  z ciasta kruchego nadziewane masą czekoladową z mlekiem w proszku.. Są trochę pracochłonne   ale efekt jest naprawdę super!  Idealne na przyjęcia dla dzieci.   Ja mam specjalną formę do pieczenia ale spokojnie można upiec ciasteczka w zwykłych foremkach na ciastka. Składniki: Ciasto:  1 kostka margaryny 3 szklanki mąki

Przepisy mojej mamy
Flan z gruszkami 67

Czas czytania: 3 min Flan z gruszkami z sosem koniakowym to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie pamiętajcie, proszę o tym, aby ciasto nie było zbyt grube!!! Jeśli okaże się, że Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek kajmakowy najlepszy! 154

pieczenia -puszka mleka skondensowanego słodzonego -1 łyżeczka kakao -opakowanie płatków migdałowych -aromat pomarańczowy -niezbyt słodki dżem/konfitura pomarańczowa -tabliczka gorzkiej czekolady -kandyzowana skórka pomarańczowa Mazurek- wykonanie krok po kroku: Ciasto kruche: Najpierw przesiewamy mąkę. Na stolnicy łączymy ją z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem do pieczenia, 2 łyżeczkami aromatu pomarańczowego oraz masłem (z całości czyli 300g należy odjąć około

Arbuziaki
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 124

jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis.  PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM

HealthyCreations
Szarlotka z orzechami włoskimi. 103

puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier,  masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem

DominikaDolci
TARTA FRANCUSKA Z KREMEM KOKOSOWYM, TRUSKAWKAMI I MIĘTĄ 160

pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej i przygotujcie ten pyszny w smaku i banalny w wykonaniu

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek z liczi i polewą czekoladową 106

ciasto kruche 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 60 g masła 100g liczi moczonych w alkoholu Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy dekorację (dowolną)  i obkładamy dookoła. Pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 138

kroimy w 1 cm paski. Przygotowany rabarbar posypujemy cukrem i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta. Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania