Dlaczego Warto je upiec ? -Jest łatwe do przygotowania -Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka -Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu! -Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :) -Łączy pokolenia ! Smacznego
Wanilia i Kardamonjabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki ksylitolu Mus: 1 jabłko cynamon Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol
Truskawkowa FiestaYyyy *odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki
U FiolkiProste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe. Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części
Tradycyjna Kuchniapieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około
KasiaiKrzysiu.plskładniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta
Domowy Smak Jedzeniaodsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki
Fiolka w kuchniSkładniki: Masa serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego 1/4 kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać
Krakowskie smaki Anikiboka - Fotolia.com Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się
Przepisy i porady kulinarnemojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier
Przysmaki KarolkiSkładową kremu są uwielbiane przez wszystkich cukierki Michałki- oryginalny przepis znalazłam na blogu Zjem to! . Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem : 300 g cukierków Michałki- u mnie
Czerwona Porzeczkadomu, a te maleńkie mini tarty na stole zawsze wyglądają dostojnie i elegancko. W przepisie gotowa masa makowa, więc to właściwie przepis dla leniwych, szalenie prosty i smaczny. Ciasto kruche: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 10 dag masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru 1. Zmieszać wszystkie składniki, mało posiekać nożem. Szybko
Apetyczna babeczkajedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował. Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki mąki razowej
Cynamonowe szczęścieczyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego! **** Ed ecco a Voi uno dei dolci
La grande e la piccola cuocaupiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego. 200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy
Smakołyki AsiUwielbiam serniki a krakowski "chodził za mną" już dawno, więc postanowiłam odkopać stare przepisy i poczynić pyszny serniczek. Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. Do wykonania sernika użyłam twarogu kanapkowo- sernikowego "Mój ulubiony" od Wieluń . Twaróg
Zrób to smaczniemnie mogłoby nie istnieć. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto
Kuchnia bezglutenowadługiej przerwie powracam z nowymi przepisami. Piękne słoneczne poranki nie mogą obyć się bez kawy, a najlepszym dodatkiem do niej jest pyszne kruche ciasto z owocami sezonowymi. W moim przepisie wykorzystałam jagody, ale można również użyć malin, porzeczek czy wiśni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaMazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu. Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wino Francja KuchniaMasa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek kwaskowych 125 g ksylitolu Pianka: budyń śmietankowy ( 2 małe) 25 g ksylitolu 4 białka szczypta soli Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy
Różowa kuchniasoli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach
Cakes By Kejtcukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę
zielonacukinka