domu, a te maleńkie mini tarty na stole zawsze wyglądają dostojnie i elegancko. W przepisie gotowa masa makowa, więc to właściwie przepis dla leniwych, szalenie prosty i smaczny. Ciasto kruche: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 10 dag masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru 1. Zmieszać wszystkie składniki, mało posiekać nożem. Szybko
Apetyczna babeczkajedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował. Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki mąki razowej
Cynamonowe szczęścieczyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego! **** Ed ecco a Voi uno dei dolci
La grande e la piccola cuocaupiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego. 200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy
Smakołyki AsiUwielbiam serniki a krakowski "chodził za mną" już dawno, więc postanowiłam odkopać stare przepisy i poczynić pyszny serniczek. Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. Do wykonania sernika użyłam twarogu kanapkowo- sernikowego "Mój ulubiony" od Wieluń . Twaróg
Zrób to smaczniemnie mogłoby nie istnieć. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe jajeczka (kilka) lukier 3 kostki czekolady całe migdały
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto
Kuchnia bezglutenowadługiej przerwie powracam z nowymi przepisami. Piękne słoneczne poranki nie mogą obyć się bez kawy, a najlepszym dodatkiem do niej jest pyszne kruche ciasto z owocami sezonowymi. W moim przepisie wykorzystałam jagody, ale można również użyć malin, porzeczek czy wiśni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaMazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu. Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wino Francja KuchniaMasa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek kwaskowych 125 g ksylitolu Pianka: budyń śmietankowy ( 2 małe) 25 g ksylitolu 4 białka szczypta soli Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy
Różowa kuchniasoli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach
Cakes By Kejtcukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę
zielonacukinkaTotalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt(...)można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120
Słodkie PrzyjemnościCześć Kochani, jesień w pełni, więc dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym wypiekiem a mianowicie z ciastem o pięknej nazwie Niebo :) Jest to ciasto jabłkowo-orzechowe przełożone ciastem kruchym. Jest wspaniałe, pięknie wygląda, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, spotkaniach. Na pewno każdemu posmakuje. Zapraszam gorąco i polecam Zapraszam tradycyjnie na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i w większych odstępach wyciskamy ptysie o śr ok 4cm na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na każdym jednym układamy krążek kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut
Kuchnia w czekoladziewzględu na to, że poszczególne warstwy muszą kolejno zastygać. Nie da się tego przyspieszyć, jednak warto go przygotować, bo jest naprawdę pyszny. Spód tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną
Codzienna kuchnia niecodziennaowocami.Kocham truskawki i już nie mogę się doczekać naszych POLSKICH ,wspaniałych truskawek.To nie to samo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę,masło,cukier puder i sól zmiksować w malakserze.Doda
Anielskie wypiekitego typu tarta. Nie dość, że jest banalnie posta to smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła! Proponuję od razu zrobić dwie tarty ;) moja rozeszła się jeszcze ciepła w kilka chwil. Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu żółtko do posmarowania
Smakołyki Asikawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto, mieszamy tak długo aż utworzą się grudki. Ja dodaję także 1-2 łyżek zimnej wody, wówczas kruszonka wychodzi twardsza, a taką wolimy. Można również zagnieść kruszonkę dłońmi. Rozkruszamy masę
Smaczne Zdrowenajmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. ----- Podobne: Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka
Weekendy w domu i ogrodziecukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36
W kuchennym oknie Ewycukierni. Już tej cukierni nie ma, szkoda. Nie wytrzymała zmian ustrojowych i próby czasu. Ale smak pozostał mi w głowie. Te nasze babeczki to dokładnie ten sam smak. Ciasto kruche, a budyń idealny. Jeśli macie odpowiednie foremki to możecie się zabierać do rzeczy. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g masła lub margaryny (my użyliśmy margaryny) 50 g cukru pudru
Marder&Marder Manufacturesię tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką
Milion SmakówDzwoni telefon. Odbieram. W słuchawce słyszę: Cześć, wpadnij na kawę, ale zabierz coś słodkiego. Odpowiadam: Jasne daj mi godzinkę :) Ekspresowa tarta, grzechu warta ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta kruchego 4 jajka 120 g drobnego cukru 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty
Kuchnia w opałachkażdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii
Fabryka pomysłów