ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:361/1075)

Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami 142

Pierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim(...)zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także jako przekąska imprezowa. Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami , wykonane z ciasta jogurtowego. Składniki: Ciasto krucho-drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 150 g kwaśnej śmietany  14 g suchych drożdży 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na sernik czekoladowy 181

jego słodycz pochodzi jedynie z czekolady i budyniu, który był słodzony. Jeśli macie ochotę możecie ten sernik przygotować na czekoladowym spodzie, będzie wyższy, ale tym razem sobie podarowałam przygotowywanie kruchego spodu. Polecam ten Przepis na sernik czekoladowy, gdyż zrobił furorę w moim domu. Jest doskonały na ciepło, jak i na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce, nazajutrz jest bardziej zwarty(...)kruchy spód : 1/4 kostki margaryny 1-2 żółtka 1/2 szklanka mąki 2 łyżki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy żółtko, 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżki kakao, miksujemy i wykładamy ciastem dno blaszki. PRZYGOTOWANIE czekoladowej Masy serowej : Piekarnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik z migdałową skorupką 135

Słodki, kuszący jabłecznik z migdałową skorupką. Kruche, bardzo smaczne ciasto, warstwa jabłek i chrupiące, przyrumienione płatki migdałów. Jabłuszka kroimy na grube plastry. Wypróbowałam też wersję z połówkami jabłek, pięknie naciętymi i ułożonymi pękatą stroną do góry. Pomiędzy jabłkami pozostaje jednak dużo wolnej przestrzeni. Trzeba ją wypełnić, więc pokroiłam jeszcze jabłka

dolcevitainmykitchen
Miodownik z jabłkami i kremem budyniowym 55

współpraca       Miodowniki to ciasta, które kojarzą się ze świętami, ja jednak tak bardzo je lubię, że piekę je częściej. Uwielbiam gdy po domu roznosi przyjemny aromat miodowego ciasta. Tym razem dla przełamania smaku dodałam jabłka w galaretce, których kwasowość idealnie przełamuje słodycz ciasta.       Inspiracją do tego, na który dziś chciałam zaprosić było(...)tortowej 1/2 szklanki cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 1/2 (125 g) masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe

Cynamonowe szczęście
Keto key lime pie (Paleo, LowCarb) 164

równie smaczne, a o ile zdrowsze! Sekret pochodzenia zieleni ujawniony Ogólnie, źródłem inspiracji był ten przepis . Spód keto key lime pie powstał jednak z mojego ulubionego przepisu na keto kruche ciasto, które mieliście okazję poznać przy okazji babeczek z kremem i owocami . Dokonałam jednak małej modyfikacji, rumieniąc mąkę kokosową na suchej patelni. Dzięki temu zabiegowi spód uzyskał piękny karmelowy kolor

Modern Cave Girl
Tarta z owocami i musem czekoladowym 112

masła 50 g cukru 1 żółtko Tarta z owocami i musem czekoladowym wykonanie: Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać

Delusional Trine
Mazurek pomarańczowy. 174

szybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić na kilka dni przed Wielkanocą, pamiętając że należy je przechowywać w chłodzie. Bazą jest pyszne migdałowo-pomarańczowe kruche ciasto, nadzienie stanowi marmolada z pomarańczy i suszonych moreli, a smaku dopełnia polewa czekoladowa. Takie połączenie jest spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując

Rozpustne gotowanie
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 121

Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik dyniowy z owocem kaki? Przyznam się Wam, iż po raz pierwszy w tym roku właśnie spróbowałam

mecooks
Tarta sernikowa 171

szkl cukru szczypta soli kakao naturalne do dekoracji forma do tarty o śred. 28 cm Przygotowanie: Z mąki pełnoziarnistej, masła, 1 żółtka, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie miksujemy razem mascarpone z 2 żółtkami, mąką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 163

Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z kajmakiem 257

Najlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku  i orzechów  jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą

Pyszności Słodkości
torcikowy mazurek 156

składniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 167

Ostatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze. Ciasto kruche z delikatną pianką - idealne do popołudniowej kawy. Oczywiście do jego przygotowania możemy wykorzystać różne owoce (nie muszą to być wiśnie) nawet te mrożone, albo ulubiony dżem czy powidła. W zimie często przygotowuję

Banana Smiles
Szarlotka z pianką 193

rozpływająca się w ustach.   Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki  na 30 minut.  Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę

Pyszności Słodkości
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 161

twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru

SMYKWKUCHNI
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 113

przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta, bo szkoda wyrzucić, a mrozić nie zawsze jest sens. W kuchni nic nie powinno się marnować, a przy odrobinie chęci każdą nadwyżkę można smacznie spożytkować.  Znacie crumble

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krajanka owsiana z rabarbarem 216

rabarbarem. Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu

Smakołyki Bereniki
Sernik królewski. 1173

Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania