ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:183/1075)

MAZUREK KAWOWY 107

Mazurek na kruchym cieście z masą kawową z serka mascarpone oraz mleka zagęszczonego. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Obecność kawy rozpuszczalnej w masie sprawia, że ciasto jest raczej wytrawne niż słodkie. Dla kawoszy mazurek ten to prawdziwy rarytas. A że u mnie w domu większość to miłośnicy kawy, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym(...)rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną. Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Sernik 99

twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka szczypta soli wierzch 2 białka 8 dag cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier(...)starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń a na końcu mleko i sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na kruche ciasto . Pieczemy 45 minut w temp 170-175 st.C. Następnie  wyjmujemy  ciasto z  piekarnika i  przykrywamy warstwą  piany ubitej  z białek i cukru, i  ponownie  wstawiamy

Smakowite Dania
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 666

okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam

Ostra na Słodko
Niemiecki makowiec 275

tradycyjnym polukrowanym ciastem. Bardzo lubię wszystkie ciasta z makiem, dlatego zapraszam Was dzisiaj na trochę inny przepis, a mianowicie na niemiecki makowiec. Jest bardzo smaczny i warto go spróbować. Kruche ciasto, przepyszna warstwa makowa z kawałeczkami gruszki i do tego miękka, puchata

dolcevitainmykitchen
Rafaelo bezglutenowe 212

jest godzina 2 w nocy, to nie jest najlepsza pora na wypieki zwłaszcza gdy w pracy było sie 10 godzin....miał być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto... Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance" Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek 5 łyżek maki

NaKońcuJęzyka
Wiśniowa chmurka 264

wiśniami ;) Jest bardzo delikatne i orzeźwiające. A kwaskowate wiśnie w galaretce świetnie komponują się ze słodkim kremem i bezą. Nie ma nic lepszego do kawy niż to właśnie ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej  100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe(...)Ciasto ponownie włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Galaretka: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić. Do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wylać na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem: Zimną śmietankę ubić na puch, pod koniec dodając mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Krem rozsmarować na galaretce, przykryć bezą i wstawić

Smakołyki Asi
MINI TARTY Z JABŁKAMI I MIODEM 168

SKŁADNIKI: 6 dużych jabłek 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g 3 łyżki miodu (dowolnego) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania    PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii(...)Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek. Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.  Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek

Gotowanie Patki
Ciasto kruche- przepis podstawowy 157

cukier, np. puder. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele i na pewno każdy z Was ma już swoje ulubione. Ja proponuję dziś podstawowy przepis. Zapraszam! ;) Porady dotyczące perfekcyjnego ciasta kruchego znajdziecie  TUTAJ . Składniki: (na formę o średnicy ok. 28 cm) 250 g mąki pszennej  150 g zimnego masła 75 g cukru pudru 1 żółtko Przygotowanie: I SPOSÓB(...)Wszystkie składniki zagnieść w misce za pomocą siekacza do ciasta kruchego. II SPOSÓB: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania jednolitej, zbitej masy. III SPOSÓB: (wykonanie przedstawione na zdjęciu powyżej) 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie.  2 .Masło pokroić w plasterki i ułożyć wokół wgłębienia. 3. Do środka umieścić żółtko. 4. Przesiany cukier puder rozsypać

Nastoletnie Wypiekanie
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą 111

tarta z pieczonymi burakami i fetą By Piotr 25 maja 2018 Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 250g masło - 150g sól - duża szczypta (ok. 1 łyżeczki) jajko - 1 Pieczone buraki: buraki - 2-3 sztuki oliwa - 2-3 łyżki sól, pieprz Nadzienie serek twarogowy(...)boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez

Pogotujmy.pl
Kruchy przekładaniec z żółtym serem 141

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Jest to bardzo prosta i szybka przekąska, która oprócz smaku - zachwyca wyglądem. Kruche blaty można przełożyć przeróżnymi składnikami, akurat tym - na co macie ochotę. Ja tak na szybkiego użyłam żółtego sera, który rewelacyjnie połączył moje gigantyczne ciastka, a później kusząco rozpływał się w ustach. Taki przekładaniec idealnie smakuje(...)zimnego) Nadzienie: żółty ser (użyłam plastrów) Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem. Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść jednolite ciasto.  (Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepłoty naszych rąk.) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny.  Po tym czasie ciasto rozwałkować (w razie

Di gotuje
Sernik z kutią 108

Serniki, serniki... Któż ich nie lubi? Często przygotowujemy je z masą makową.  Są pyszne.   A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią? Warto spróbować!   Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka  Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy(...)łyżki kaszy manny olejek migdałowy bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Kutię przekładamy do miski, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, kaszkę, olejek, bakalie. Wszystko miksujemy. Przygotowaną masę wykładamy na kruche ciasto. Masa serowa: 700g białego sera 150g masła 1 szklanka cukru pudru 6 jajek 1 budyń śmietankowy ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 50g skórki pomarańczowej mąka do oprószenia

Pyszności Słodkości
Sernik ze śliwkami i borówką amerykańską - prosty i szybki 303

ciasto z kakaowego klasyka. 600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut. Jest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową: 600 g sera(...)następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską. Na górę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 113

czuć smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika   130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny       Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i   na koniec   dodałam żółtka.       Ciasto

Kuchnia u Krysi
Tarta z dyni 123

dalsze eksperymenty z dynią. Próbowałam już krem z dyni, w którym się zakochałam. Teraz czas na moje ulubione tarty. Masa dyniowa smakuje trochę jak delikatna masa budyniowo-waniliowa. Natomiast kruche ciasto jest idealne – bardzo smaczne i kruchutkie. Składniki: 250 g mąki tortowej 3 duże jajko 50 g cukru pudru 125 g masła 500 ml tłustego mleka 500 g obranej dyni(...)cukru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy do tego pocięte w kostkę masło. całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Rozklepujemy jajko (1 sztukę) w miseczce i dodajemy je do powstałej masy. Następnie dodajemy do tego również mleko (2-3 łyżki). Zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Malinowa tarta 188

cukru pudru 1 żółtko tabliczka białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 2 szklanki malin 1 szklanka borówek amerykańskich Z mąki, margaryny, cukru i żółtka zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez(...)minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną część malin, mascarpone i roztopioną czekoladę. Wykładamy na wystudzone ciasto

Pora na pora